Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
mooona píše:kattkka píše:mě třeba na pojištovně řekli že nevadí že jdeme tak pozdě-řekla jsem jim rovnou,že jsme byli v nemocnici tak dlouho-takže ani po 14ti dnech nás nikdo nikde nenahánělMonny89 píše:No jenomze u ni to nepujde tak rychle protoze hp bez toho papiru nebude mit zapsaneho.kattkka píše:tak u nás ho půjde vyzvednout manželMonny89 píše:No me zarazi ty tri dny.Protoze rodny list vydaji matce popripadne otci ditete ale musi byt zapsanej.On ten rodny list tam budete mit treti den ale vyzvednout ho muzes az za x dni.
katko, tak všude to je asi jinakA potřebuju ho co nejdřív kvůli pojišťovně, to mi výslovně řekli, že potřebují rodný list malýho, a pak na pracák a na sociálku
Na pracak a socialku ho uz musis mit pokud mylsis zadost o rodicak tak tam jo.
Ale na pojistovnu nemusis.a na pracák se teď pokud nedostaneš porodný nemusí ne?až pak až se jde po těch 20ti něco týdnech žádat o rodičák??už si to moc nepamatuju
No, tak třeba já ho potřebuju kvůli porodnýmu i kvůli rodičáku, ptž mateřskou nemám, a jsem na UP, takže já dnem porodu začínám pobírat rodičák ![]()
Monny89 píše:moona píše: Řeknu jak to bylo u nás.Prvního syna jsem rodila před 3 lety,na matriku jsme šli kolem 30tt-šli jsme na matriku v našem bydlišti-oba s OP a rodnými listy,tam otec podepsal,že souhlasí s otcovstvím a rovnou jsme vyplnili prohlášení jméně dítěte.Po porodu-1den přišla do porodnice matrikářka,vzala si ten papír o prohlášení a řekla,že druhý den už bude hotový rodný list dítěte-pro ten otec šel třetí den porodu-žádný týdny ani víc dnů-ale asi je to všude jiný.Na pojišťovnu jsme šli až 14 dní po narození-měli jsme komplikace.No te´d jsem těhu podruhé a zase sme to řešili ted v 26tt akorát sme navíc nesli rodný list našeho prvního syna.Někde jsem právě slyšela,že když se to neřeší,že pak není psaný otec dítěte v rodném listě a zbytečně se tak věci komplikujípřesně takhle to je u nás![]()
No u nás to takhle taky funguje… tak jsem v porodnici matrikářce řekla, že budem zapisovat otce, ale že jsme to před porodem nestihli… ona si to poznamenala a RL nedělali a udělali nám ho na počkání, až když jsme tam přišli. Neměli s tím sebemenší problém.
Monny89 píše:kattkka píše:no jasně, proto jí píšu aby si to zařídila už teď protože bůhví jaké můžou být nedejbože komplikace po porodu…Monny89 píše:No jenomze u ni to nepujde tak rychle protoze hp bez toho papiru nebude mit zapsaneho.kattkka píše:tak u nás ho půjde vyzvednout manželMonny89 píše:No me zarazi ty tri dny.Protoze rodny list vydaji matce popripadne otci ditete ale musi byt zapsanej.On ten rodny list tam budete mit treti den ale vyzvednout ho muzes az za x dni.
katko, tak všude to je asi jinakA potřebuju ho co nejdřív kvůli pojišťovně, to mi výslovně řekli, že potřebují rodný list malýho, a pak na pracák a na sociálku
Na pracak a socialku ho uz musis mit pokud mylsis zadost o rodicak tak tam jo.
Ale na pojistovnu nemusis.No mě to tady na pojišťovně výslovně řekli, že musím přinést rodný list
Po mě na pojišťovně chtěli vědět rodné číslo, jinak jim byl RL celkem fuk.
moona - já mám OZP a taky musím prostě přinést rodný list dítěte… byla jsem tam osobně i kvůli proplacení nadstandartu před pár týdny, takže to je čerstvé info ![]()
j.a.n.i1 píše:Monny89 píše:No u nás to takhle taky funguje… tak jsem v porodnici matrikářce řekla, že budem zapisovat otce, ale že jsme to před porodem nestihli… ona si to poznamenala a RL nedělali a udělali nám ho na počkání, až když jsme tam přišli. Neměli s tím sebemenší problém.moona píše: Řeknu jak to bylo u nás.Prvního syna jsem rodila před 3 lety,na matriku jsme šli kolem 30tt-šli jsme na matriku v našem bydlišti-oba s OP a rodnými listy,tam otec podepsal,že souhlasí s otcovstvím a rovnou jsme vyplnili prohlášení jméně dítěte.Po porodu-1den přišla do porodnice matrikářka,vzala si ten papír o prohlášení a řekla,že druhý den už bude hotový rodný list dítěte-pro ten otec šel třetí den porodu-žádný týdny ani víc dnů-ale asi je to všude jiný.Na pojišťovnu jsme šli až 14 dní po narození-měli jsme komplikace.No te´d jsem těhu podruhé a zase sme to řešili ted v 26tt akorát sme navíc nesli rodný list našeho prvního syna.Někde jsem právě slyšela,že když se to neřeší,že pak není psaný otec dítěte v rodném listě a zbytečně se tak věci komplikujípřesně takhle to je u nás![]()
v tom případě no problem
ale spoléhej na to,že natrefíš na pohodou matrikářku v porodnici-taky se totiž může stát že narazíš na starou semetriku,která tohle neakceptuje a člověk je pak nahranej
ale já si vždycky maluju i ty horší scénáře,proto radši vše s předstihem
Monny89 píše:
moona - já mám OZP a taky musím prostě přinést rodný list dítěte… byla jsem tam osobně i kvůli proplacení nadstandartu před pár týdny, takže to je čerstvé info
Jo, tak já ho pak taky musela doložit, ale stačilo jim to dodatečně.
j.a.n.i1 píše:Monny89 píše:Jo, tak já ho pak taky musela doložit, ale stačilo jim to dodatečně.
moona - já mám OZP a taky musím prostě přinést rodný list dítěte… byla jsem tam osobně i kvůli proplacení nadstandartu před pár týdny, takže to je čerstvé info
no tady v této republice fakt člověk za chvilku nebude vědět vůbec nic, když to všude mají jinak ![]()
j.a.n.i1 píše:no právě,proč tam lítat víckrát když to jde jednouMonny89 píše:Jo, tak já ho pak taky musela doložit, ale stačilo jim to dodatečně.
mooona píše:j.a.n.i1 píše:v tom případě no problemMonny89 píše:No u nás to takhle taky funguje… tak jsem v porodnici matrikářce řekla, že budem zapisovat otce, ale že jsme to před porodem nestihli… ona si to poznamenala a RL nedělali a udělali nám ho na počkání, až když jsme tam přišli. Neměli s tím sebemenší problém.moona píše: Řeknu jak to bylo u nás.Prvního syna jsem rodila před 3 lety,na matriku jsme šli kolem 30tt-šli jsme na matriku v našem bydlišti-oba s OP a rodnými listy,tam otec podepsal,že souhlasí s otcovstvím a rovnou jsme vyplnili prohlášení jméně dítěte.Po porodu-1den přišla do porodnice matrikářka,vzala si ten papír o prohlášení a řekla,že druhý den už bude hotový rodný list dítěte-pro ten otec šel třetí den porodu-žádný týdny ani víc dnů-ale asi je to všude jiný.Na pojišťovnu jsme šli až 14 dní po narození-měli jsme komplikace.No te´d jsem těhu podruhé a zase sme to řešili ted v 26tt akorát sme navíc nesli rodný list našeho prvního syna.Někde jsem právě slyšela,že když se to neřeší,že pak není psaný otec dítěte v rodném listě a zbytečně se tak věci komplikujípřesně takhle to je u nás![]()
ale spoléhej na to,že natrefíš na pohodou matrikářku v porodnici-taky se totiž může stát že narazíš na starou semetriku,která tohle neakceptuje a člověk je pak nahranej
Proč nahranej, tak bude mít při nejhorším dítko jméno po mě a neuvedeného otce, po propuštění z porodnice se tam dojde, podepíše otcovství a vystaví nový RL na nové, kde už bude uveden… akorát si oni přidělají práci, mě to bude fuk.
Nehledě na to, že já neměla v porodnici ani svůj vlastní RL - no byla jsem sice za lempla, ale co, ať si každý trhne nohou ![]()
mooona píše:j.a.n.i1 píše:no právě,proč tam lítat víckrát když to jde jednouMonny89 píše:Jo, tak já ho pak taky musela doložit, ale stačilo jim to dodatečně.
moona - já mám OZP a taky musím prostě přinést rodný list dítěte… byla jsem tam osobně i kvůli proplacení nadstandartu před pár týdny, takže to je čerstvé info![]()
já budu ráda,když s dvěma dětma tam slítnem jednou a pak budeme mít klid
No já ho taky nejdříve nahlásila jen po telefonu, s rodným číslem, že rodný list bude později… a pak jsme to vzali najednou matrika a rovnou OZP.
Monny89 píše:j.a.n.i1 píše:no tady v této republice fakt člověk za chvilku nebude vědět vůbec nic, když to všude mají jinakMonny89 píše:Jo, tak já ho pak taky musela doložit, ale stačilo jim to dodatečně.
jo to je ten náš stát
máme štěstí,že máme net,veškeré info si tu můžeme najít,nebo se někoho zeptat,ale je to děs,mě stačilo dnešní lítání po ouřadech-úřednice byli teda výjmečně opravdu zlaté,ale taky sme měli horkou chvilku-teda spíš ouřednice,když musela kvůli informacím volat do jiných měst ![]()
j.a.n.i1 píše:mooona píše:Proč nahranej, tak bude mít při nejhorším dítko jméno po mě a neuvedeného otce, po propuštění z porodnice se tam dojde, podepíše otcovství a vystaví nový RL na nové, kde už bude uveden… akorát si oni přidělají práci, mě to bude fuk.j.a.n.i1 píše:v tom případě no problemMonny89 píše:No u nás to takhle taky funguje… tak jsem v porodnici matrikářce řekla, že budem zapisovat otce, ale že jsme to před porodem nestihli… ona si to poznamenala a RL nedělali a udělali nám ho na počkání, až když jsme tam přišli. Neměli s tím sebemenší problém.moona píše: Řeknu jak to bylo u nás.Prvního syna jsem rodila před 3 lety,na matriku jsme šli kolem 30tt-šli jsme na matriku v našem bydlišti-oba s OP a rodnými listy,tam otec podepsal,že souhlasí s otcovstvím a rovnou jsme vyplnili prohlášení jméně dítěte.Po porodu-1den přišla do porodnice matrikářka,vzala si ten papír o prohlášení a řekla,že druhý den už bude hotový rodný list dítěte-pro ten otec šel třetí den porodu-žádný týdny ani víc dnů-ale asi je to všude jiný.Na pojišťovnu jsme šli až 14 dní po narození-měli jsme komplikace.No te´d jsem těhu podruhé a zase sme to řešili ted v 26tt akorát sme navíc nesli rodný list našeho prvního syna.Někde jsem právě slyšela,že když se to neřeší,že pak není psaný otec dítěte v rodném listě a zbytečně se tak věci komplikujípřesně takhle to je u nás![]()
Nehledě na to, že já neměla v porodnici ani svůj vlastní RL - no byla jsem sice za lempla, ale co, ať si každý trhne nohou
no každej to vidí jinak
co když to pak tak snadno nejde a muselo by třeba kvůli tomu otcovství k soudu??
ale to už špekuluju,já si radši život ulehčím,než pak po porodu řešit ještě úřady ![]()
Mimochodem ja s matrikarkou nemluvila aspon o tom nevim.Vzali me papiry a hotovo.Ale ze bych mluvila s matrikarkou to nevim.
kattkka píše:
Mimochodem ja s matrikarkou nemluvila aspon o tom nevim.Vzali me papiry a hotovo.Ale ze bych mluvila s matrikarkou to nevim.
tak to já si jí i pamatuju
myslela jsem totiž,že přijde nějaká stará babča ona to mladá ženská ![]()
jj rodný list s sebou!!teda aspon u nás ve VOZP