Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych slyšet váš názor. Je mi 20, přítelovi je 29. Jsme spolu rok. Studuji VŠ, střední školu už mám úspěšně dostudovanou s maturitou. Přítel pracuje jako chirurg. A já brigádně o víkendech jako sestra. Bydlíme spolu už skoro rok a přemýšleli jsme nad tím, že už by jsme chtěli miminko. Na VŠ nejsem moc spokojená, ale brala jsem to tak, že když mě přijali tak to aspoň zkusím, ale moc mě to nenaplňuje. Chtěla bych už otěhotnět, do nedávna jsem užívala ant. Ale teď už měsíc ne, nechci do sebe cpát zbytečně hormony. S přítelem jsme se na tom samozřejmě dohodli. Jaký na to máte celkový nazor? Díky 😀
Jsem na tom podobně, s rozdílem že mám za sebou Bc. studium. Dodělávám Mgr. Mně je 25, přítelovi 33, bydlíme spolu něco okolo roku. Za mě je to lepší být mladší maminka, máš dost energie a trpělivosti. Pokud jste se s přítelem na tom shodli, tak bych šla směle do toho. Školu si můžeš dodělat vždycky (navíc další plus 2 roky přerušení kvůli rodičovství je zdarma, takže si můžeš udělat nějaké zkoušky třeba, pokud by situace dovolila). Ideální genetická výbava pro dítě se s věkem zhoršuje.
Jste spolu chvíli, nepíšeš jaké máte příjmy a jaké výdaje. Svatba nic? A píše se bychom, beru i bysme, ale „by jsme“ je strašný.
@Lucka214 ukončila bych vysokou a šla na dva roky dělat. 1. At mam praxi 2. Budes mit materskou 3. Je dobré mít smlouvu na neurčito at máš kam se vrátit a taky mateřskou na případné druhé dítko. 4. Možná ti život nabídne další možnosti a zjistíš, ze jsi dospěla a uz nejsi ‘dite’ jako ted
@Serpentini píše: Více
tak partner chirurg asi má dobrý plat, ale mít dítě ve 20 je za mě brzy
Důležité je, jak se domluvíte mezi sebou přece. Co si myslí někdo na netu. To je naprosto jedno.
Jen teda. Radím, dodělat školu. Zatnout zuby a nevzdávat to.
@Serpentini tak do jejich příjmů a výdajů je nám nic není. Slečna píše, že se s přítelem na tom dohodli, takže by se dalo předpokládat, že finance probrali. Jak už psaly jiné uživatelky, chirurg bude pravděpodobně finančně zabezpečen. A svatba dneska není pro každého.
@Serpentini tak přítel má hypotéku, takže máme bydlení zajištěné, dělá chirurga, má myslím si ze nadstandardní plat a ja mam čistého zatím brigádně 10 tis cca. Plus mam nějaké peníze našetřené. Oba mame auto. Plus přítel říkal, ze kdybych otěhotněla, tak by si mě vzal, aby jsme byli svoji, jinak jsme svatbu ještě víc neřešili z toho důvodu, že ještě studuju. Jinak jelikož bydlíme spolu, už skoro od začátku, tak je to taky něco jiného než, když spolu lidi rok randí. Si teda myslím ja, ale hlavně že se mame rádi ne.
Nevím, jestli je dospělé a rozumné, když se potenciální budoucí matka spoléhá na příjem svého partnera chirurga
. Od budoucí matky (bez ohledu na věk) očekávám, že bude zodpovědná za svůj život a tak bude i uvažovat. Navíc pokud předem dítě plánuje a nevletí do těhotenství omylem. Jak se některým mladým stává.
Ve 20 si asi každá myslí, jak je vyspělá a rozumná, ale když se sama na sebe v tom věku podívám zpětně, byla jsem tele. A to jsem byla oproti vrstevnicím myslím opravdu dospelejsi a měla také přítele skoro tricatnika.
Teď čekáme první miminko, je mi 30, a i když jsme čekali až moc dlouho, jsem za to ráda. Užili jsme si život v páru, všemožné cestování, akce, kamarády, svobodu, zároveň jsme se za tu dobu oba hodně posunuli. Neříkám, že máš čekat do 30, ale aspoň pár let bych tomu ještě dala.
@Lucka214 píše: Více
Jak dlouho ti chybí do konce školy? To je škoda vzdát když ses tam dostala, ne? Jinak za mě je lepší mladá maminka, než pak před čtyřicítkou se snažit jak blázen a ono to nemusí jít. Ale té školy mi přijde škoda.
@Lucka214 píše: Více
Kdybys otěhotněla, vzal by si tě. No to je hezké, ale měl by si tě vzít, protože chce jen tebe a ne proto že otehotnis
@Kelsey1 neříkám, že se spoléhám, ale myslím si, že když někdo plánuje miminko, tak se ta matka musí věřit otci se kterým to dítě čeká ne? Ve většině mateřství se žena spoléhá na svého muže ohledně peněz, protože mateřská taky v ČR není úplně nějaká vysoká. Proč by s ním jinak chtěla rodinu, když by mu nevěřila? Vztah je hlavně o důvěře k tomu druhému si teda myslím já. ![]()
@Švédka87 samozřejmě že svatbu plánujeme, chtěli by jsme i dřív než bude miminko. Zároveň si myslím, že je spoustu párů co nejsou svoji a mají spolu rodinu.
@Anna766 dva a půl roku do státnic. Také jsem přemýšlela nad variantou dálkového studia, pokud bych se rozhodla na škole zůstat.