Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den, zeptam se mistnich ci tech, co zili v italii… co v IT nejist prosim v tehotenstvi?🙏Co je vylozene zakazane? Sice zde mame dum a travime tady uz dost let i nekolik mesicu v roce, ale tehotna jsem tady jeste nebyla. Je mi jasne, ze NE morske plody neuvarene, syrove maso ala tatarak, uzeny losos, plisnove syry, musle…
Ale co vybrat v restauraci? 🤷🏻♀️carbonara maji syrova vejce, morske plody si nejsem jista upravou - calamari fritti mohu? Nekdo rika nejist sunku… mozzarella - musi byt z pasterizovaneho mleka… salaty - listerioza kdyz neni dobre omyte…dost z jidelniho listku se divam, ze mi odpada😂 🙈.
Dekuji za vase zkusenosti.
Syrové maso nejim ani jako netehotna, ale třeba sushi si dam rada i jako těhotná
a proč bys nemohla jist uzenyho lososa? ![]()
Jez na co mas chuť, nebo snad v Itálii zijou nějaká extrémní čuňata, větší než v ČR? To bys nemohla do restaurace nikdy a nikde s takovým přístupem ![]()
Proč bys nemohla jíst saláty proboha? A šunku? Co je to za blbosti?
Jediné, co jsem v těhotenství nejedla byl tatarák a syrová vejce. Nicméně by mě teda ani nenapadlo řešit špagety carbonara, i když je fakt že je obsahují… Jez normálně všechno (kromě syrového masa a vajíček) a neřeš blbosti
Hele podobny seznam mi dali v Australii, ve srovnani s tim je to v CR hodne „volne.“ Najist se nekde ven „bezpecne“ se vice-mene smrsklo na fish and chips…takze pro zakladatelku - calamari fritti by mely byt v pohode. Obecne cokoliv tepelne zpracovane je ok.
@Gabiiinka : v pravych carbonara je ne uplne uvareny zloutek. Z ne dobre umytych salatu, krajenych uzenin a podobnych veci hrozi listerie. Dle seznamu, co jsem kdysi dostala ja…nekde to vazne takhle hroti.
@3Lu píše:
Dobry den, zeptam se mistnich ci tech, co zili v italii… co v IT nejist prosim v tehotenstvi?🙏Co je vylozene zakazane? Sice zde mame dum a travime tady uz dost let i nekolik mesicu v roce, ale tehotna jsem tady jeste nebyla. Je mi jasne, ze NE morske plody neuvarene, syrove maso ala tatarak, uzeny losos, plisnove syry, musle…
Ale co vybrat v restauraci? 🤷🏻♀️carbonara maji syrova vejce, morske plody si nejsem jista upravou - calamari fritti mohu? Nekdo rika nejist sunku… mozzarella - musi byt z pasterizovaneho mleka… salaty - listerioza kdyz neni dobre omyte…dost z jidelniho listku se divam, ze mi odpada😂 🙈.
Zeptej se těhotné Italky, co jí. Myslím, že to nehrotí. Nechodila bych do míst, kde to od pohledu nevypadá udržovaně a nejedla syrové maso. Vejce se sice dává do carbonara syrové, ale do horkých těstovin. Z toho by měl problémy každý, i netěhotný, takže jistě používají kontrolovaná vejce a adekvátně je skladují.
Já v IT nežiji, ale mozzarelu jim normálně v těhotenství, carbonara dělám taky, hermelín si dám. Vůbec mě nenapadlo nad tím tak přemýšlet. Jo jednou jsem si dala panini s nivou a pos..la se z toho takže to vím, že asi nee. ![]()
Člověk odchovaný srªčkama od Hamé, těstovin Adriana a jiných výrobků, hlavně z produkce skupiny Agrofertu, přežije ve vyspělém světě všechno.
@3Lu píše:
Holka zlatá, ze vzduchu a dalších chemií na tělo (mýdlo, šampon, kosmetika, chemie z oblečení atd.) do sebe dostaneš mnohem víc jedů než právě z toho jídla.
A česká stravy je výrazně horší, nekvalitnější a méně zdravá než právě ta italská.
Na tvém místě bych se vyhnula syrovým mořským plodům (tedy i to sushi), ale saláty aspol. (ideálně organické a s olivovým olejem) bych do sebe valila naveliko (kyselina listová, navíc zdravé pro pravidelnou stolici a snazší zpracování přijaté stravy ve střevech). Šunku a uzeniny jako takové, pokud se jimi necpeš od rána do večera, tak dvě - tři kolečka na chleba (bagetu) ještě nikoho nezabily. Mozarella je v pohodě, tedy jak říkáš, z pasterizovaného mléka.. ale jinak v restauraci bych si prostě dávala těstoviny na různé způsoby, dělají je výborné. A hlavně bych tolik neblbla a nepřemýšlela tak moc, co smím - nesmím, jinak se z toho zblázníš.
@Sunlight515 píše:
Holka zlatá, ze vzduchu a dalších chemií na tělo (mýdlo, šampon, kosmetika, chemie z oblečení atd.) do sebe dostaneš mnohem víc jedů než právě z toho jídla.
A česká stravy je výrazně horší, nekvalitnější a méně zdravá než právě ta italská.
Na tvém místě bych se vyhnula syrovým mořským plodům (tedy i to sushi), ale saláty aspol.(ideálně organickéa s olivovým olejem) bych do sebe valila naveliko (kyselina listová, navíc zdravé pro pravidelnou stolici a snazší zpracování přijaté stravy ve střevech). Šunku a uzeniny jako takové, pokud se jimi necpeš od rána do večera, tak dvě - tři kolečka na chleba (bagetu) ještě nikoho nezabily. Mozarella je v pohodě, tedy jak říkáš, z pasterizovaného mléka.. ale jinak v restauraci bych si prostě dávala těstoviny na různé způsoby, dělají je výborné. A hlavně bych tolik neblbla a nepřemýšlela tak moc, co smím - nesmím, jinak se z toho zblázníš.
No, anorganický salát bych si v těhotenství taky nedala ![]()
Promiň, já musela, to hrozně bije do očí
![]()
@Jahru píše:
No, anorganický salát bych si v těhotenství taky nedala
Promiň, já musela, to hrozně bije do očí![]()
![]()
Jde o ty pesticidy, které v neorganických salátech jsou v extrémní míře a které opravdu mohou škodit. V Itálii se saláty jí hodně, proto je zmiňuji zvlášť a upozorňuji na komzumaci těch organických (podle českého jazyka bio, všude jinde ve světě organic).