Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, je mi 19let a jsem studentkou prvního ročníku SOU. Nečekaně jsem otěhotněla. S přítelem jsem jenom dva měsíce, nejsme finančně zabezpečení, nemám dokončenou školu a ani nárok na mateřskou..Řeším teď, zda si miminko nechat, nebo si jej nechat vzít, což sice nechci, ale vzhledem k mé situaci by to bylo bylo asi lepší. Cosi o tom myslíte? prosím o radu..
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Je to těžké rozhodování. Uvědomuješ si situaci, která není jednoduchá, ale kdybys byla přesvědčená, že víš, co dělat, nepíšeš sem… Proto mě napadá otázka spíš směrem k Tobě - co Tě drží, aby sis malé nechala? Co je tam to silné, co Ti říká, ať to neděláš?
Neptám se, jak se k tomu staví přítel, protože dneska se může stavět nějak a za týden jinak. Ptám se jenom na Tebe. Je to jen o tom, jestli Tě představa toho, že máš miminko, děsí nebo se u toho cítíš šťastná. ![]()
@Martina2802 píše:
Je to těžké rozhodování. Uvědomuješ si situaci, která není jednoduchá, ale kdybys byla přesvědčená, že víš, co dělat, nepíšeš sem… Proto mě napadá otázka spíš směrem k Tobě - co Tě drží, aby sis malé nechala? Co je tam to silné, co Ti říká, ať to neděláš?Neptám se, jak se k tomu staví přítel, protože dneska se může stavět nějak a za týden jinak. Ptám se jenom na Tebe. Je to jen o tom, jestli Tě představa toho, že máš miminko, děsí nebo se u toho cítíš šťastná.
Ano a jestli Ti pomohou rodice nebo vam pomohou rodice pritele nebo nekdo dalsi, financne, s hlidanim, podpori vas. Protoze ve Tvem veku a situaci tu pomoc budes potrebovat.
Upřimne ja osobně byt nejsem zastancem potratu bych sla za pritelem vse mu rekla a podle jeho reakce bych rozhodla.Zda hodla vsecho nechat a začit makat od rana do večera aby zabezpečil rodinu abys nebyla rodičum na obtíž.. Pokud by řekl ne šla bych na potrat.Je to hrozně těžky ale v teto době nejde veřit že to nejak dopadne.. Mozna kdyby rodiče byli finanční oporou protože jen z rodičaku se žit neda
No to bude těžký, pomůže to přítel?? potažmo rodiče?? Jsi schopná dostudovat?? A co ty čtyři roky mezi cca 15 rokem a 19 když jsi ted v prváku? To jsi studovala nebo pracovala?
@Sunnynka7 Rozhodně to řekni doma, treba se budou zlobit, ale nakonec pomůžou. Kdybych já otěhotněla v průběhu studia na SŠ, doma by me sice nikdo nezabil, ale mazala bych dobrovolně na potrat, že bych ve špitálu nepočítala schody
teď jsem na VŠ takže už by to taková tragédie nebyla, aspon tu maturitu uz mam a práci bych po mateřské sehnala. To ty bohužel nemáš jisté, kdyz teprve studujes to SOU. Bavte se i s přítelem, jak byste řešili situaci kolem miminka, kdyby sis ho nechala. Mas jistotu, ze zůstane s tebou, kdyz jste spolu tak krátce? Nemyslím to zle, ale uz jsem trochu starší a taky neco zažila. Bude to opravdu finančně náročné, budou ti rodiče moct tolik pomáhat? Živit sebe a tebe s malým? Nebude se ti za rok péče o mimi zajídat a nepujdes radsi nekam na party? Pokud ale veris, ze to zvládneš, tak ti opravdu přeju z celého srdce, aby mimco bylo zdravé a byli jste šťastná rodina ![]()
@Nikola63 upřímně nejdřív se musí starat budoucí tatínek a ona než její rodiče takže začít řešit s otcem a pak prosit rodiče je plnoletá takže to fakt závisí hlavně na ní a příteli než na rodičích
@Nikola63 za rodiči jít ano, ale musí mít nějakou vizi, né přijít a říct mami, tati jsem těhotná. Musí vědět jestli dítě chce nechce, jak ho uživí, jak se k tomu staví budoucí otec, mimochodem i kdyby se nestavěl tak napsat do rodného listu atd ono né každý rodič pomůže a vzhledem k tomu že ze zš se vychází kolem 15 - 16 roku a je jí 19 a je v prváku na učnáku tak tam chybí tři roky takže třeba pracovala a má našetřeno ![]()
@ka2ka píše:
No to bude těžký, pomůže to přítel?? potažmo rodiče?? Jsi schopná dostudovat?? A co ty čtyři roky mezi cca 15 rokem a 19 když jsi ted v prváku? To jsi studovala nebo pracovala?
už jsem myslela že jsem jediná koho to napadlo co dělala dosud
Co si o tom myslím, radši nechtěj slyšet…
Jinak k věci - probrala bych to s rodiči, s přítelem a pak se teprve dala do rozhodování.
@medunka23 píše:
už jsem myslela že jsem jediná koho to napadlo co dělala dosud
pokud pracovala mohla by mít našetřeno a dítě zvládne, ono je to taky důležitý, pokud se flákala a nemá ani korunu bude vždy na někom závislá ![]()
@Sunnynka7 píše:
Ahoj, je mi 19let a jsem studentkou prvního ročníku SOU. Nečekaně jsem otěhotněla. S přítelem jsem jenom dva měsíce, nejsme finančně zabezpečení, nemám dokončenou školu a ani nárok na mateřskou..Řeším teď, zda si miminko nechat, nebo si jej nechat vzít, což sice nechci, ale vzhledem k mé situaci by to bylo bylo asi lepší. Cosi o tom myslíte? prosím o radu..
19 let a v prváku? A co předtím? Jinak já bych šla na potrat, vůbec bych neuvažovala nad tím si to nechat. Nevěřím moc tomu, že přítel by se do toho nějak nadšeně vrhal
a co on? Pracuje, studuje nebo jak? ![]()
Předtím jsem studovala, ale bohužel jsem musela školu změnit, proto jsem teď v 1.roč. a přítel o tom ví, pracuje (ale nevím zda by jeho plat stačil na zabezpečení) a je stejně na vážkách jako já zda si to nechat máme nebo ne. A zreakce rodičů mám velký strach, protože jsme si nikdy moc nerozuměli, ale vím, že na potrat by mě jít nenechali.
Příspěvek upraven 05.11.17 v 15:42
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat