Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím těhulky které trpí astmatem, chtěla jsem se vás zeptat jestli jste v těhotenství užívaly nějaké léky, já mám slabší formu astmatu ale od 3. měsíce mě záchvaty trápí skoro každý týden, nemohu dýchat a ani spát, doktorka řekla že pokud vyloženě nepůjde o život žádné léky užívat nemám. Já mám pouze Ventolin, ale nikde jsem se nedopátrala jestli se smí nebo nesmí užívat v těhotenství.. takže díky za rady a nápady ![]()
ja požívala pulmicort (nevim presne ze se to tak pise) napsala mi ho sama doktorka.
jo a stim ventolinem, mohla jsme ho pouzivat ale nepouzivala, jen vlastne u porodu kdyz uz jsem fakt nemohla dychat
Ahoj, no já měla před těhotenstvím astma docela dost silný, ale v době, kdy sem otěhotněla, už se to docela zase zlepšovalo (otěhotněla sem v květnu, takže pylová sezóna v plným proudu
)…Mám od mojí alergoložky předepsanej Symbicort a říkala, že to předepisuje i těhulím a kojícím matkám, takže občas sem to použila, rozhodně nešlo o život, jen se mi trochu hůř po ránu dýchalo…A fakt to pomáhá strašně moc! Já ho používala i před těhotenstvím, když sem měla fakt hooodně problémy a vždycky zabral po chviličce…Jinak ve druhým a třetím trimestru mi potíže úplně vymizely a teď (ťuk, ťuk, ťuk) taky zatím dobrý…Tak držím pěsti, ať se ti to po porodu ztratí!
Mně řekl alergolog, že miminku víc ublíží, když ty léky brát nebudu, než když je beru. Jsou prý neškodné. Mám Ventolin, Seretide, Singulair a Cezeru. Jo, a Ventolin se mi hodil, na porodním sále
ale nakonec jsme šly stejně císařem.
http://www.lekarna.cz/…200x100rg-1/
ahoj, tady jsem našla příbalový leták, já mám slabší průduškový astma a beru na to denně Gionu, jsem taky těhotná , jinak jsem ji měla i v minulém těhu
Příspěvek upraven 30.05.11 v 09:00
Ahoj,
přesně tak, pro miminko je horší, když budeš mít záchvaty. Léky jsou menší zlo.
Já užívala denně Pulmicort a podle potřeby při záchvatu Ventolin.
přesně tak, muj dr mi taky rikal, ze jsou zachvaty horsi nez podavani leku, ja brala cele tehu symbicort a ted pri kojo taky, ale uz mensi davku
Ahojky, mám také slabé astma které se mi pobytem v horách skoro ztratilo, ale v současné době se mi dýchá hůř, sice můžu spát ale jak kdybych měla skoro celý den kámen na hrudi. Na plicním jsem byla a mám zakázané veškeré inhalátory pokud jak říká i tvoje lékařka nejde o život. Bylo mi řečeno že je normální že se astma v těhotenství zhorší a že musím vydržet alespoň do druhého trimestru, pak už můžou napsat nějaký slabší lék.
já už právě v druhém trimestru jsem, a mám jen ten Ventolin, tak když budu mít zase tenhle horší záchvat asi ho už použiju, taky si myslím že je asi pro mimčo horší když nemůžu pořádně dýchat…
Já myslím, že co doktor, to názor… Mně zase doktorka, že je horší, kdybych nemohla dýchat nebo hodně kašlala. Já mám pulmicort (nejslabší verzi) a případně ventolin, když nebudu moct dýchat. A četla jsem toho o užívání léků na astma v těhu dost a většinou z toho vycházelo jako nejdůležitější brát preventivně co nejnižší dávků léků, ale mít astma co nejvíc pod kontrolou. Jsou to léky, kde převažuje užitek nad rizikem. Podívej se např. tady: http://cipa.meditorial.cz/…-a-gravidita
joj…taky mi doktorka říkala, že když se nedostává dechu mě, tak kolik kyslíku asi se dostane k mimču…takže leékyano…divím se tomu ventolinu…mě ho nedoporučila, že může způsobit v pokročilejším stádiu těhotenství otvírání čípku a předčasný porod, tak jsem dostala atrovent a pulmikort a z léků claritine…
Misuna: to znamená že i ten Ventolin je v kategorii léků kde převažuuje užitek nad rizikem jestli jsem to správně pochopila z té tabulky?
tak o Ventolinu jsem našla toot, takže se asi v případě začínajícího záchvatu už nebudu bránit užití …