Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych trajdala spíš po přírodě, určitě bych to ta hlavu nehodila. Jedna věc je postoj naší vlády a druhá je reálné riziko, které stále trvá. Rozhoduj se podle vlastního rozumu.
@Noll píše:
Koronavirus neexistuje
Znáš někoho, kdo ho má nebo měl?
Já znám více lidí.
I netěhotná se snažím vyhnout davům. Netuším co je na tom pravdy, jak se to přenáší, jak se je nebezpečný, ale i tak si dávám pozor a radši jdu do přírody než do obchoďáku.
V jakém si týdnu? Hodně jsem to řešila v prvním trimestru. Pak už ne. Teď jsem ve třetím a dle gynekologa to miminko ohrozit už nemůže. A tak jsem to pustila z hlavy. Samozřejmě nejsem nadšená, když vedle mě někdo zakasle, ale pustím to hned z hlavy a užívám si tehotenstvi. Strašně to utíká..
@Baruunečka zacinam 36 tt, spis si rikam, ze pokud bych neco chytla, tak to muze zkomplikovat porod (minim. velmi zneprijemnit)…nesedim zavrena doma, do prirody jdu, ale premyslim zda jit na tridni sraz(cca na hodku), zaroven skocit do obchodaku neco pokoupit, pricemz bych musela vzit metro a bus a nebo to radeji odpiskat a nepokouset…
@Noll neznam, ale tvuj nazor o neexistenci nesdilim
@Baruunečka píše:
V jakém si týdnu? Hodně jsem to řešila v prvním trimestru. Pak už ne. Teď jsem ve třetím a dle gynekologa to miminko ohrozit už nemůže. A tak jsem to pustila z hlavy. Samozřejmě nejsem nadšená, když vedle mě někdo zakasle, ale pustím to hned z hlavy a užívám si tehotenstvi. Strašně to utíká..
Tak mě teda gynekolog tento týden, když mě již posílal od 36tt do porodnice, že mám být opatrná a roušku nosit všude, kde je víc lidí jsou již i potvrzené případy přenosu přes placentu z matky na plod. Takže to mimčo ohrozit prý může. Ale asi názor každého. Každá máme svoji zodpovědnost za sebe a mimčo. Já teda se radši obchoďáku vyhýbám, a když musím, nosím roušku a mám dezinfekci. Prostě to jen nechci riskovat. Venku chodím bez roušky, když nejsem mezi davy, e všude uvnitř radši pořád jo. Abych si pak něco nevycitala.
@Baruunečka píše:
Jak může vědět, že to mimčo ohrozit nemůže. Vždyť s tím nikdo nemá pořádnou zkušenost. A nedávno prokázali přenos na miminko přes placentu.
@vokishka
Nevím. Řeklo mi to víc doktorů. Že je to jako viróza. Může ublížit v prvním trimestru, pak už ne.
@Anonymní píše:
Ahoj zajímalo by me zejména u těch, co jsou tehule v posledním měsíci a bydlí v Praze, snažíte se pořad nějakým způsobem chránit proti Covidu (nechodit tam kde je velka konceylntrace lidi atd)a nebo jste to jiz zcela pustily z hlavy a chovate se jako by ze nic nedelo? Porad si rikam zda ten mesic vydrzet, vyhybat se verejne doprave a nebo si proste trajdat po obchodacich atd…
A to se sebralo kde, ze je Praha nejak zamorena? Sance, ze potkas nekoho s koronavirem je tak cca 2× do mesice. Dodrzuj odstup 2 metry od cizich lidi, kdyz omezis navstevy nemocnic a klinik a letiste, tak to ani neni kde chytit.
@Baruunečka píše:
@vokishka
Nevím. Řeklo mi to víc doktorů. Že je to jako viróza. Může ublížit v prvním trimestru, pak už ne.
Tak vzhledem k tomu, že se to neustále zkoumá, je to tady chvíli, takže ani odborníci nevědí, tak určitě to perfektně ví nejaci „obvodaci“. Neříkám panikarit, udělat běžný nákup klidně. Ale orolizat nakupaky, lézt do kina atd, to bych si jako těhotná teď fakt odpustila.
@vokishka
Nevím no. Já se velkým davům vyhybam i běžně. Moc lidí mi leze na nervy
… Ale zároveň bych z toho už nedělala ani nějakou paniku a zbytečný stres. Zdá se, že to jen tak nezmizne a bude to tu s námi dyl. Jak říkáš, nepanikařit. Ale bát se jet městskou a nebo jít na nákup, to už fakt ne…
@riccius píše:
A to se sebralo kde, ze je Praha nejak zamorena? Sance, ze potkas nekoho s koronavirem je tak cca 2× do mesice. Dodrzuj odstup 2 metry od cizich lidi, kdyz omezis navstevy nemocnic a klinik a letiste, tak to ani neni kde chytit.
A na to si přišel kde? Praha vcelku riziková je. Stresovat se nijak nemusí, ale zbytečně lézt do MHD a obchoďáků nemusí. To nědělám ani já a nejsem před porodem. Pravděpodobnost, že to ohrozí dítě je sice minimální, je teď i celkem malá pravděpodobnost, že to chytí, ale proč tomu chodit naproti. Navíc pokud by měla smůlu, ona i taková rýmička při porodu je dost opruz - udýchat to, rodit s teplotama nebo nedejbože horším průběhem nebo zápalem plic je fakt chuťovka.
2 metry jsou dobrej vtip, nedodržuje to nikdo nikde, v Praze když si představím, tak by musela uhýbat a utíkat před těma lidma ![]()
Ale nevím, z mého pohledu není žádná oběť jít do lesa místo do OC, nechodím do OC ani normálně, když nemusím, takže se asi nevcítím do její situace, kdy píše „vydržet“
Jestli by z toho měla mít nějakou psychickou újmu, tak se to risknout dá. A možná teda lepší jít teď, než tam pak tahat novorozence.
@Zabza2 píše:
A na to si přišel kde? Praha vcelku riziková je. Stresovat se nijak nemusí, ale zbytečně lézt do MHD a obchoďáků nemusí. To nědělám ani já a nejsem před porodem. Pravděpodobnost, že to ohrozí dítě je sice minimální, je teď i celkem malá pravděpodobnost, že to chytí, ale proč tomu chodit naproti. Navíc pokud by měla smůlu, ona i taková rýmička při porodu je dost opruz - udýchat to, rodit s teplotama nebo nedejbože horším průběhem nebo zápalem plic je fakt chuťovka.
2 metry jsou dobrej vtip, nedodržuje to nikdo nikde, v Praze když si představím, tak by musela uhýbat a utíkat před těma lidmaAle nevím, z mého pohledu není žádná oběť jít do lesa místo do OC, nechodím do OC ani normálně, když nemusím, takže se asi nevcítím do její situace, kdy píše „vydržet“
Jestli by z toho měla mít nějakou psychickou újmu, tak se to risknout dá. A možná teda lepší jít teď, než tam pak tahat novorozence.
Na co jsem přišel kde?
A ty jsi z Prahy?
Ahoj zajímalo by me zejména u těch, co jsou tehule v posledním měsíci a bydlí v Praze, snažíte se pořad nějakým způsobem chránit proti Covidu (nechodit tam kde je velka konceylntrace lidi atd)a nebo jste to jiz zcela pustily z hlavy a chovate se jako by ze nic nedelo? Porad si rikam zda ten mesic vydrzet, vyhybat se verejne doprave a nebo si proste trajdat po obchodacich atd…