Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Baruunečka zacinam 36 tt, spis si rikam, ze pokud bych neco chytla, tak to muze zkomplikovat porod (minim. velmi zneprijemnit)…nesedim zavrena doma, do prirody jdu, ale premyslim zda jit na tridni sraz(cca na hodku), zaroven skocit do obchodaku neco pokoupit, pricemz bych musela vzit metro a bus a nebo to radeji odpiskat a nepokouset…
@Noll neznam, ale tvuj nazor o neexistenci nesdilim
Omezila bych to zbytné - dokoupila přes net nebo v nějakém menším obchodě, do metra zbytečně nelezla.
Ale sraz bych asi riskla, pokud nemáte často a znamenalo by to, že se s těmi lidmi dlouho neuvidíš. Sice sraz může být srovnatelný risk s obchodem, ale tak tím, že neoblezu všechno, kde se to dá chytit, tak prostě snižuju pravděpodobnost, že to chytím.
@riccius píše:
Na co jsem přišel kde?
A ty jsi z Prahy?
Ano, jsem z Prahy. Narážela jsem na to, že šance je 2× do měsíce.
@Noll píše:
Koronavirus neexistuje
Znáš někoho, kdo ho má nebo měl?
ano znám, a většina měla těžký průběh
@Zabza2 píše:
Ano, jsem z Prahy.
Je pravda, že do OC nechodím. Ale při běžném dni do práce, a na oběd jsem se dnes na dva metry dostal asi s 6 lidmi. Se třemi v buse (v metru nikdo, protože bylo poloprázdné), dva číšníci a jeden pán co seděl u vedlejšího stolku. A kdybych se chtěl vyhnout víc, tak se potkám jen s jedním číšníkem. Tak kde jsou ty zástupy lidí? Praha je totálně vylidněná.
A ten výpočet vycházel z nadsazení počtu nakažených na dvojnásobek, to, že denně potkám cca 100 lidí, kteří se ke mně dostanou na blízkost 2 metrů a počtu obyvatel Prahy.
A to bylo v červnu, kdy byla Praha plná. Ne jak nyní.
@riccius píše:
Je pravda, že do OC nechodím. Ale při běžném dni do práce, a na oběd jsem se dnes na dva metry dostal asi s 6 lidmi. Se třemi v buse (v metru nikdo, protože bylo poloprázdné), dva číšníci a jeden pán co seděl u vedlejšího stolku. A kdybych se chtěl vyhnout víc, tak se potkám jen s jedním číšníkem. Tak kde jsou ty zástupy lidí? Praha je totálně vylidněná.
Do OC teda taky v podstatě nechodím, ale asi se pohybuji po městě v divných časech, ale metro prázdné nebývá a lidi celkem taky jsou.
Chodím normálně nakupovat do běžných obchodů velikosti Lidlu a tam lidí bývá dost a třeba ve frontě u pokladny se s rozestupy nikdo nepáře.
@Zabza2 píše:
Do OC teda taky v podstatě nechodím, ale asi se pohybuji po městě v divných časech, ale metro prázdné nebývá a lidi celkem taky jsou.
Chodím normálně nakupovat do běžných obchodů velikosti Lidlu a tam lidí bývá dost a třeba ve frontě u pokladny se s rozestupy nikdo nepáře.
Tak zepředu ho dodržuješ ty a za tebou slušně požádáš jednoho člověka, aby ho dodržel, ne? (Vždyť tam má na zemi nakreslené značky). A i kdyby - tak je to 1 až dva lidi v té frontě. A do obchodu chodím max 2× týdně. Taky asi ani ty nemusíš častěji, ne? Takže je to z hlediska pravděpodobnosti taky úplně marginální.
@Noll Tohle je tedy argument ![]()
Já bohužel znám, jednoho bohužel se špatným koncem a ten druhý se z toho naštěstí dostal. (Navzájem se nikdy nepotkali).
Jak můžete napsat takovou hloupost?!
Já bych to nechala na volbě každého z nás. Omlouvám se, ale moc nechápu dotaz. To, že Ti tady někdo řekne, jestli chodí/nechodí mezi lidi, tak co se mění na Tvém přístupu? To, že doktor, který s tím s největší pravděpodobností, nemá žádnou zkušenost, řekne, že je riziko žádné, mění co? To, že vláda odklepla to, že se roušky nemusí nosit neznamená, že ten vir zmizel. I kdyby riziko bylo zanedbatelné, sama se chráníš nošením roušky před jinými respiračními onemocněními, které by Ti asi nedodaly moc optimismu před porodem. A respirátory dostupné jsou, takže pokud řešíš covid (a riziko tu pořád je), tak není nic jednoduššího, než jej mezi lidi nosit. Potom nemusíš řešit to, jestli chodit do obchodu něco dokoupit, co potřebuješ, či ne. Nemyslím to zle, ačkoli to možná tak zní. Jen zkrátka je to Tvé zdraví a Tvoje odpovědnost.
Já respirátor v uzavřených prostorách nosím. Pro svůj klid. A je mi jedno, že na mě lidi koukají. Je to moje rozhodnutí.
@10Levandule10 samozrejme ze se rozhoduji na zaklade sveho uvazeni, ale znam rada vzdy I nazory druhych (a to neni jen ohledne covidu ale obecne)…kazdy nazor muze prinest napriklad postreh, ktery te predtim nenapadl a muzes ho zahrnout do sveho uvazovani/rozhodovani…kazdopadne neberu to nikak zle a dekuji za odpoved ![]()
Nejvíce lidí nakažených c19 bylo už před tím dost nemocných, nebo mají problémy s obezitou či dalšími onemocněními způsobené právě obezitou. Pokud víte, že nejste vážně nemocná nebo že nemáte obezitu, zase tak v ústraní žít nemusíte. Ona i psychika dělá hodně, také jsem těhotná, za mě je lepší být opatrná, ale určitě ne přehnaně. Chodit mezi lidi, do práce, za rodinou, klasika 🙂 největší ochranou je metabolismus a prevence. Stejně v těhotenství na chřipku nic jiného než Paralen brát nakonec nemůžeme. Což vlastně ani na c19, pokud nemusíme být v hospitalizaci.
@vokishka poprosím o odkaz kde je to psáno, nebo jedná babka povídala? Přivezla jsem i prozatímní zahrán studie a nic jsem nenašla..
@Anonymní píše:
Tak mě teda gynekolog tento týden, když mě již posílal od 36tt do porodnice, že mám být opatrná a roušku nosit všude, kde je víc lidí jsou již i potvrzené případy přenosu přes placentu z matky na plod. Takže to mimčo ohrozit prý může. Ale asi názor každého. Každá máme svoji zodpovědnost za sebe a mimčo. Já teda se radši obchoďáku vyhýbám, a když musím, nosím roušku a mám dezinfekci. Prostě to jen nechci riskovat. Venku chodím bez roušky, když nejsem mezi davy, e všude uvnitř radši pořád jo. Abych si pak něco nevycitala.
Taky poprosím o relevantní odkaz, ne..jsem. slysela a někdo povídal, děkuji
@Nenuta1 píše:
Taky poprosím o relevantní odkaz, ne..jsem. slysela a někdo povídal, děkuji
Pise ze ji to rekl gynekolog
leda ze by mu volala a chtela vedet zdroje odkud to vzal ![]()
@Nenuta1 píše:
@vokishka poprosím o odkaz kde je to psáno, nebo jedná babka povídala? Přivezla jsem i prozatímní zahrán studie a nic jsem nenašla..
Co myslíš, že došlo k přenosu na dítě? Nebudu to dohledávat, proběhlo to někdy nedávno médii, nebylo to v ČR, ale jindě. Měli to ověřené.
Ja jsem v druhem trimestru v Praze. Cilene do obchodnaku nechodim. Jen k doktorum (a ze jich mam
- gynekolog, diabetolog a endokrynolog). Ale to stejne musim mhd..
Jinak v zari mi nastoupí dvojcata do skolky se 150 dalsima detma, manzel uci na univerzitě a hlavne cizince a termin mam na predpokladanou druhou vlnu covidu..