Těhotné epileptičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
694
10.2.25 08:35
@nina818 píše: Více

Chapu, ze te zajima vliv na otehotneni a tehotenstvi, ale nemas strach, ze tve dite zdedi epilepsii? Otazka neni myslena nijak spatne.
Neni to podminka, ze ji po tobe musi mit, zaroven i deti zdravych lidi muzou timto onemocnenim trpet, ale u tebe bude riziko vyssi jakozto u nemocneho jedince. Riziko dedicnosti epilepsie je realne. Ja osobne bych z toho mela strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
10.2.25 09:49

@Eowyn01 tak ještě je varianta, že se zjistí gen a pak přes testy embryi se vloží pouze dane pohlaví, které gen nenese. Je to varianta, nechci se vyjadřovat k eticnosti a zasahování do evolučního vývoje a jak tím spějeme do pr…. Známá má takhle dvě holky. Proste kluk by měl vážnou genetickou nemoc, tak mají dvě zdravé slecny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
11.2.25 08:27

@Eowyn01 to ne nenapadlo, nechci aby moje dite si prochazelo tim co ja… neni to nic prijemneho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
11.2.25 09:23

@nina818 mam dve zdrave deti a nedokazu si predstavit resit nejake specificke nemoci, staci rymicky a zapaly plic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.25 15:16

Těhostenství není takový problém, ale mělo by být plánované, při něm úzce spolupracovat se svým neurologem a měla bys „znát“ svoji epilepsii.

(Jsem epileptička, beru Lamictal a záchvaty mívám také cca 1× ročně, teď jsem ve třetím trimestru s druhým dítkem, takže leccos už vím a doptávala jsem se své doktorky, která se na toto téma specializuje. Tak bude příspěvek asi trochu delší.)

Předem:
Minimálně půl roku předem je třeba to říct svému neurologovi, měl by tě poslat na genetiku (odeberou spoustu zkumavek a vyhodnotí mutace, vč. genu na kyselinu listovou) a vyhodnotit současnou terapii (Nabrat krev kvůli hladinám léků, zvýšit/snížit dávkování a případně zvolit jiné - doporučuje se Lamictal, Keppra je ok, jiné léky se vyhodnocují individuálně. Naopak nevhodný je valproát, to by se ti pokusili dát jiné léky.)
Pokud doktor vše vyhodnotí, tak ti jen přidá na užívání kyselinu listovou v patřičné dávce. Je třeba ji užívat minimálně tři měsíce předem, i bezpečná antiepileptika mírně zvyšují pravděpodobnost rozštěpových vad.

V těhotenství
Jakmile zjistíš, že jsi těhotná, měla by ses objednat ke svému neurologovi s poznámkou, že jsi těhotná. Pozve si tě přednostně a budete řešit další postup.
Ten bude individuální, ale bude sledovat hlavní cíl, a to nemít v těhotenství žádný velký záchvat. Malé záchvaty nevadí. (Prognóza pro těhotenství je dost náhodná, prý se cca u 1/3 záchvaty zlepší či vymizí, u 1/3 zhorší a u 1/3 nezmění.)
Co tě bude čekat: pravidelná kontrola hladin léků (u Lamictalu 1× měsíčně), protože se mění metabolismus, častější EEG, to se může v těhotenství měnit. Mimochodem, moje epileptoložka dbá na to, aby EEG bylo kompletní, vč. dýchání, protože porod bude třeba také rozdýchat.
Samozřejmě je třeba hodně dbát na svůj režim - dostatek spánku a výhýbání se spouštěčům.

Porod: Měl by jednoznačně být v porodnici, ideálně v nějaké větší. Jestli přirozený, nebo císařským řezem záleží na spoustě okolností, ale pokud se v tehotenství nejsou komplikace, tak první volbou je přirozený porod.

Kojení: Záleží na lécích, které užíváš, porovnává se na jedné straně prospěšnost kojení a riziko abstinečních příznaků dítěte, na druhé spánkový režim a přenos mateřským mlékem. U Lamictalu se doporučuje kojit půl roku a poté postupně odstavovat, nejpozději do 1 roku, jiné léky na tom budou jinak.

A ještě drobnost, kterou jsem se dozvěděla po porodu… Pro druhé a další děti se doporučuje větší věkový rozestup, ideálně 3 roky a více, ať se můžeš někdy vyspat.

A ještě k epilepsii u dětí… U dětí je zvýšené riziko, že budou mít epilepsii, ale ne o moc, mám dojem, že to jsou 4% místo 2% u zdravých lidí. Ale hodně záleží na tom, jakého původu epi je.

Pokud máš další otázky, odpovím, pokud budu vědět.

• Citovat
  • Upravit
Qen
78
19.2.25 17:05

Neboj se, většina epileptiček porodí zdravé dítě. Navíc epilepsie není jen vrozená nemoc. Může nastat během života. Cokoliv ji může vyprovokovat. Stačí mít vysoké horečky čí zánět mozkových blan a může to vyprovokovat vznik epilepsie. Jo ohledně Kepry, mělo by to být na přívalovém letáku jestli nevadí při těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
21.2.25 22:07

@Qen děkuji za info. Přečtu si leták :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
21.2.25 22:20
@Anonymní píše: Více

tyjo, strašně moc děkuju za vaší zprávu. Ono moje doktorka neví jaký mam typ epilepsie. Na EEG chodím co 3 měsíce, stejně jako na odběry krve, jestli nemají špatný vliv na játra. Já mam epilepsii od 12 let. Záchvaty mívám různě. Teď jsem měla po půl roku. Ale třeba od 13 do 15 jsem neměla ani jeden. Při záchvatu vždy pry na začátku vydám nějaký divný zvuk. Upadnu do bezvědomí, vždy se jakoby tak zepnu, že si třeba buď silně hryznu do jazyka nebo do tváři. Trvá to do 5min, občas se stane že nedýchám na chvíli. Pak mi chvíli trvá než se proberu a dojde mi co se stalo. Určitě těhotenství při epilepsii není lehké, je třeba mít dobrý spánkový režim atp. Je mi jasné, že všechno záleží od toho druhu epilepsie a léku. Jestliže bych chtěla pro jistotu na císařský řez, proplatila by mi to pojišťovna? Mám strach že kdybych šla normálně rodit ublížila bych sobě i dítěti.. :think: U mě záchvát vyvolává třeba nedostatek spánku, stresová situace, nebo tak něco. Což by jsem u porodu měla velký stres.. Jinak jestli se můžu zeptat, jak jste zvládala těhotenství/porod/ péči o dítě? Asi vám hodně pomáhal partner například v noci aby jste se vyspala. Ještě jednou děkuji za odpověď jste moc hodná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
21.2.25 22:26
@hospodki píše: Více

já na tom nic neetického nevidím, sama mám genetickou nemoc, která se přenese v 50 % a ač jsem z toho vyvázla já relativně snadno, projevy se liší velmi a nechtěla bych riskovat, že to dítě zdědí, kdybych plánovala otěhotnění, tak jedině IVF s testováním
jako neetické sama za sebe vidím vědomě riskovat, že další člověk bude trpět, když se tomu lze vyhnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
24.2.25 21:16

@nina818 Ahoj, jsem epileptička, čekám druhé dítě. Začínala jsem s Kepprou, poté jsem změnila při přestěhování dr a ten se zhrozil, že to je lék, který není pro mladé ženy v reprodukčním věku vhodný. Nyní mám několik let lamictal, při kterém není problém i kojit. Každopádně je určitě nutné vše probrat s doktorem (jak píšou i ostatní, vše jsem nečetla). Dostávám vyšší dávky kyseliny a beru magnosolv na křeče, taky mi zvýšil během těhotenství dávku. Co se týče záchvatu, tak to je naprd no. Já mám třeba smůlu a mě 2lete dítě ještě nespalo ani jednu noc celou. Přijde mi, že tělo si zvyklo, záchvat jsem bohužel měla a naštěstí jsem v tu chvíli dítě nedržela. Každopádně bych se tím nestresovala :) přeju hodně štěstí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
24.2.25 21:20

@nina818 hele, ještě mi to nedá nereagovat, pobav se se svým neurologem o dědičnosti epilepsie, opravdu bych se v tomto neopírala o internet. Jen přidám moji zkušenost: záchvat ve 20 letech, do té doby nic, nikdo v rodině nemá žádné dědičné onemocnění, natož epilepsii. Epilepsie ti může vzniknout i například úrazem, teď ve školce jeden chlapeček spadl a po měsíci zjistili, že má záchvaty (kouká do „blba“ a tak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.25 14:37

Dobře, že to u tebe doktorka hlídá, velké záchvaty (s bezvědomím) jsou nepříjemné, mám to asi podobně. Druh epilepsie nemusí být konkrétní, stačí vědět jaké spoštěče vyloučit, případně kdy si dát pozor (u žen často záchvaty souvisí s menstruačním cyklem).

Ale důležité je taky se záchvatů příliš nebát a nenechat se jimi vystresovat. Ve spolupráci s neurologem to zvládneš.

K dotazům…
Co se týče císařského řezu, tak težko říct. Neurolog ti v osmém měsící těhotenství napíše zprávu do porodnice, ve které vydá doporučení. Já tam mám, že normální porod není kontraindikován a doporučuje epidurál při porodu, ale zprávu sepisovala neuroložka na základě rozhovoru se mnou a já o císařský řez moc nestojím. V jiném případě by to asi napsala (Vycházím ze zkušenosti z testu na cukrovku - tam říkala, že pokud by to pro mě znamenalo nějaké riziko záchvatu - že bud nevyspalá nebo příliš ve stresu, tak bude stačit glykovaný hemoglobin. Tak jsem šla do nemocnice, kde jsem nemusela vstávat ráno na sedmou, ale měla test v klidu od devíti.)

Porod jsem nějak zvládla, nebyl to moc extra zážitek, protože byl vyvolávaný, nechtěli mě nechat přenášet. Ale 24 hodin beze spánku a mizerný spánek tu noc předtím tělo zvládlo bez záchvatu.

Náročnější je pak péče doma o miminko, ale i to jsem zvládla, ač celou noc spala malá až v roce a půl. Spala s námi v posteli a kojila jsem ji tam, víceméně v polospánku. Hlava a tělo si na to zvykly. :) A já spala, když jsem potřeboala, přes den, zatímco malou měl na starost manžel. Záchvat jsem taky bohužel měla, ale malou jsem nedržela, ta spokojeně spala.

Těhotenství mi přijde jako každé jiné, oproti běžnému životu jsem se moc neomezovala, jen v prvním trimestru jsem zapíjela léky coca colou. :D

• Citovat
  • Upravit
140
9.3.25 12:12
@Anonymní píše: Více

děkuji moc za všechny rady a zkušenosti. Nicméně, mám otázku co se týče jakoby normálního života. Epilepsii mám od 12 teď je mi 17. Říkali že v 15 mi to skonči a že vše bude tak jak bylo. Záchváty mívám častěji, jak jsem už psala, vůbec nevnímám, vždy upadnu, pak se proberu po 5 minutech, většinou se zachcrhranářem v pokoji. Je to pro mě vždy šok, který těžce zvládam. Nevím co se děje. Teď už jo, už jsem si zvykla… Ale je to hrozné, ono se to může zdát, no epilepsie, spadneš třeseš se a konec a všechno OK. Nikdo neřika o té psychické stránce. Je mi pal hrozně, mamka je z toho úplně ve stresu, vlastně celá rodina, nechtěji mě pak zd nikde pouštět.. Je mi 17 a žít s epilespii je těžke. Občas se to bojím i říct přátelům. Většina to tedy neví. Teď na lyžaku se mi stala nepříjemná věc. Měla jsem tam záchvat, moje nej kámoška která o tom zrovna ví tam nebyla. Všichni prej kolem mě stáli.. Jak na to myslím ne mi trapně, vím že za to nemůžu ale je to nepříjemný pocit. Nevím jak jste to měla vy, ale možná máte nějakou zkušenost jak se s tím smířit.. Mamka s doktorkou mě poslaly k psychologovi. Mám žádanku. Nemám žádné psychicke problemy ani tak nic, jen se neoteviram tak jako by chtely. Tak uvidim jake to bude. Nicmene je mi lito vsech co s epilepsii ziji, vim ze jsou horsi nemoce a ze jsou lidi kteri maji 100× horsi epilepsii.. Achjo, hlavne se bojim ze me lidi podle toho soudi, ze se semnou nechteji bavit kvuli tomu nebo tak :nevim: :( Asi to co jsem ted napsala nedava moc smysl, snad neco pochopite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
15.3.25 02:26

Ahoj, je mi to moc líto, myslím, že se u tebe objevila epilepsie v nejhorší možnou dobu… Každopádně bych udělala předně jednu věc - kamarádům řekni, že máš epilepsii a co mají dělat v případě záchvatu. Není se za co stydět, je to nemoc jako každá jiná. Někdo má cukrovku, někdo vysoký tlak, nekdo epilepsii a pochybuju, že by tě někdo soudil. Za celý život jsem to od nikoho neslysela. Max se lidi zajímají a chtějí slyšet podrobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
15.3.25 13:23

@B.R.94 dobře, děkuji. Jeste mam otazku. Urcite se jeste obratim na gynekologa, ale je mozne ze kdyz jsem v cyklu mela zachvat tak se mi zpozdi ms? Uz se mi to stalo ale nevim jestli to bylo tim.. Na internete se o tom moc nepise.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí