Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, hledám všude ale nic jsem nenašla. Dítě zatím neplánuju, ale dopředu chci vědět jak to je. Mám epilepsii. Záchvaty nemívám max tak 1 za rok. Beru léky keppra. Má to nějaký vliv na otěhotnění/těhotenství/potrat??? Budu ráda za sdělení zkušenosti nebo co jste slyšely, hrozně mě to zajímá + budu už o tom něco vědět než se začnu o dítě snažit atp.
@nina818 píše: Více
to je vážná diagnóza a chce to řešit s tvým ošetřujícím lékařem, ten tě zná a má také zkušenosti, jak epileptičky zvládají těhotenství a jaké léky můžou brát
Od kolegyně dcera má epi. Teď má čerstvě třetí dítě. Těhotenství zvládla. Má přes 40. Bylo ji doporučeno, ať nekojí. Takže maličký je od narození na UM.
@stinga to je jasné, akorát se bojím, co by se třeba stalo kdybych dostala záchvat. Podle mamky, která mě viděla, jsem nedýchala chvíli.. To by mohlo tomu plodu uškodit ne? Nebo i porod si myslím, že bych radši šla na císařský řez, nevím jak by na porod zareagovalo moje tělo. Záchvat jsem jednou dostala z velkého stresu, že prostě mozek nestíha zpracovávat všechno a pak vypne..
Pamatuju si jeden díl malých lásek, kdy jim epilepticka rodila přirozeně. Samozřejmě dostala v průběhu porodu záchvat a zvládla to jen tak tak. Za mě nehorázný sobec a kráva. Malej to dítě kvůli tomu zabila. Přestávala komunikovat. Případně těhotenství rozhodně řešit s lékařem.
@hospodki tykráso, to bych se právě hrozně bála že ublížím tomu diítěti..
![]()
Nevím. Nejspíš u ní hrozí, že může být záchvat. Až bude po jarních prázdninách, tak se zeptám.
No zkus kouknout jestli to nenajdeš. Bylo to zajímavé s za me i poučné. Myslím, ze uz to bylo druhé dítě a první šlo císařem a tohle si vydupala přirozeně. Za mě strasny
Ona teda rodila všechny tři děti přirozeně. Naštěstí bez komplikací a teď třetí porod měla rychlý. Předávala starší děti před porodnicí mamce/babičce a za hodinu zeť psal, že je malý na světě. Doktor ji teda posílal na císaře. Ale argumentoval, že je dost 40+.
@Kelsey1 tak ono záleží žejo, každý má tu epilepsii jinou, každy na porod asi bude reagovat jinak.. Někdo to zvládne bez problémů, ale může to dopadnout i smrtí.. což nikomu nepřeju. Je hezké že u vaší kolegyni to proběhlo všechno v pořádku, bez komplikací. ![]()
V tomto případě bych se stoprocentně řídila názory lékařů. Bez ohledu na cokoliv jiného.