Televize v družině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.3.24 16:31
@1Pears1 píše: Více

No u nás na škole jsou právě vychovatelky ty, to tam jsou roky, i v jiných školách, když se kouknu na moji školu, pořad tam některé jsou 🙂určitě je to náročná práce.. jen ne ta s největší fluktuaci ve školství 🙂 promiň.

• Citovat
  • Upravit
2989
15.3.24 16:33
@Anonymní píše: Více

Vychovatelka v družině je v 9. platové třídě a učitelka ve 12.
U nás je v každém oddělení družiny zapsáno 33 dětí a klidně jich k těm 30 tam je. A oběd v jídelně. To je mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
15.3.24 16:33

Běž ho zachránit, už na tebe čekají. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1566
15.3.24 16:47

TV by mi byla putna. Štve mě něco jiného - shazování práce někoho jiného, kdo má na zodpovědnost 30 prvňáků, jako veget. Hlavně od někoho, kdo si to nikdy nezkusil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vbg
492
15.3.24 16:52

Jsem vychovatelka v družině a televizí dětem pouštím výjimečně. Například za nepříznivého počasí nebo když někdo zůstane v družině sám. A většinou nějaké pohádky s edukačním obsahem.
Po venku se většinou svačí, tak je docela možné že dětem pouští televizi k svačině, aby se trošku po venku zklidnily :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.3.24 16:55

Možná to jen vypadá v zimě, že se dívají furt :nevim:. Můžou to mít puštěné chvilku, než odchází děti.
Jedna kolegyně má nějakou moderní televizi, jiná má interaktivní tabuli. Ani jedné tento školní rok nefunguje. Mám novější interaktivní tabuli. Občas se moje tabule zapne v zimě a uděláme výměnu dětí, kdo se chce dívat. Tak jde k nám na návštěvu. Kdo se nechce dívat, tak jde do jiného oddělení. Buď pouštíme písničky a tancují. Máme hodně aktivní děcka. Oblíbené je Just dance. Nebo moje oddělení při vyprávění máme písničky a zpívají si. Pohádku, film nebo spíš dokument si někdy pustíme, když hodně prší a je hnusně. Vesmír je teď zajímá. Tak dokumenty o tomhle. Nebo o zvířatech. A uvádím v TK, že byl konkrétní dokument, hudba, zpěv ke tvoření. Teď je hezky. Tak se zas chodí víc ven na hřiště. Jak se bude dát sedět na trávě, tak opět i tvořit venku budeme. Do budovy se pak chodí jen na záchod. Nosím ven knížku na čtení, krabice hraček, her a co je třeba, když je venku líp. Úkoly si dělají běžně. První rok družiny jsem měla trochu obavy, že úkol nebude třeba pěkně napsaný a rodiče přiběhnou. Budou nadávat. Oni jsou rádi. Nechávám to teda na dětech, když si chtějí psát úkoly. Tak si je udělají. Vytvořila jsem jim na to klidný koutek. Hnízdo. A většinou dělají úkoly hromadně, když chtějí. Získala jsem od jednoho tatínka pro děcka staré vydání ABC časopisů. Hodně časopisů. Bylo mu líto, že je vyhodí. Část zimy jsem měla děcka u časopisů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.24 16:55

Pracuji ve družině a televize a interaktivní obrazovkou mám byly dány z důvodu plnění šablon a teď nás inspekce informovala, že je vysoce žádoucí tento mediální prostředek používat. Ba co víc, přímo vyžadovali, abychom jim zdokumentovali a obhájili si, že jej využíváme a jedné vyučující vytkli, že jej využívá málo. Jinak ono taky záleží, co se na té obrazovce děje a jak dlouho televize běží. Já s dětmi hraji v rámci přípravy na vyučování různé naučné kvízy, pouštíme si aplikaci s procvičováním učiva apod. Nesmíme je vyučovat, ale máme povinnost vykazovat v rámci řízených činnosti přípravu na vyučování hravou formou. Občas si děti pustí oblíbené písničky a tancují u toho. Jako relaxační aktivita po příchodu z venku je to vhodné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.3.24 17:08
@Kelsey píše: Více

To je krásné :palec: v takové družině bych ji ráda nechala s vědomím, že o ni pečuje ten na správném místě.

• Citovat
  • Upravit
74217
15.3.24 17:14

Ono hodně dělá složení družiny. Někdy se může člověk přetrhnout. Mám poslední dva roky štěstí, že to jsou opravdu pohyblivá děcka. Kdybych jim tam denně dala tělocvik, svižný tanec, že je to řízená aktivita. Tak budou spokojení. Mám tam samé sportovce, fotbalisty, gymnastky, závodní placce atd. Už někteří jezdí i na různé závody v republice i za hranice. Nevydrží sedět na zadku. Musím mít velké pěnové puzzle, protože to jsou furt skoky, kotrmelce, salta a různé gymnastické prvky. Ale běda, běda. Jsem zlá a strašně náročná, jak vymyslím nějaké tvoření. Jeden nesnáší nůžky. Druhý nemá fantazii a nechce kreslit. Vzdychání, jak se jim nechce. Byla výtvarka a pracovky ve škole. Proč se musí tvořit i v družině?
Tento týden jsem kývla, ještě jeden rok jim družinu vezmu, abych měla doplněný jiný úvazek. Příští rok dostanu děcka, která jsou sice pohyblivá. Ale tam je skupina, která ráda tvoří. Na ty se těším. Protože to je moje krevní skupina. A dlouho jsem podobnou skupinu neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.24 17:18
@Maky895989 píše: Více

A tu poslední větu jsi vzala kde? V úvodním příspěvku se nikde nepíše, že se neustále válejí u TV. My třeba u té obrazovky i cvičíme. Mluvím tedy jen za sebe, ale líná určitě nejsem. 2× týdně máme velkou vytvarku, hodinovou minimálně, 1× týdně pracovní činnosti, každý den vědomostní kvízy, různé soutěže v týmech. Děláme různé přírodovědné pokusy. Hrajeme si scénky, pantomimu, Děti, které hrají na nějaky hudební nástroj nebo zpívají a recitují, mají možnost nám občas předvést svou tvorbu.. Několikrát týdně sedíme v komunitním kruhu a snažíme se pracovat na tmelení kolektivu. Ven chodíme denně na nejdelší možný čas, 1,5 hodiny. Před odchodem a po příchodu z venku hrajeme deskové hry, mám jich tam asi 20. Občas vytáhnu modelinu, zateplovací korálky, gumičky či provázky na náramky. Děti mají k dispozici neomezené množství papírů, fixy, pastelky, bodovky, štětce, nůžky, lepidla. Každý den se snažím s nimi číst. A bohužel musím říct, že valná většina dětí jsou s tom v pohodě, ale mám tam čtyři nepřizpůsobivé chlapce, kteří neustále narušují chod družiny tím, že se do ničeho nechtějí zapojovat, ruší ostatní, chtěli by jen bojovat a řvát, skákat po židlích. Jako na rovinu, máme jich plné zuby už všichni. Snažím se je maximálně motivovat se zapojit, většinou se velmi neochotně podvolí. Ale když se jich zeptám, co by tedy rádi dělali jiného, nejradši by jen pařili mobilech. Takže to je druhá stránka našich družin.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.3.24 17:32
@Bubla Bůčková píše: Více

U nás ano a dělají si je tam běžne v rámci přípravy na vyučování, zrovna tento týden mě dvě holčičky poprosily o radu a kontrolu, zda to mají správně ;)

• Citovat
  • Upravit
74217
15.3.24 17:35

Všude se vychovatelky často nestřídají. Mám kolegyně, které mají přes 30 let praxe. A důchod v nedohlednu. Jiné v okolí běžně 15-20 let u stejného zaměstnavatele. Jen u nás jsou kvalifikované čekatelky (zatím na pozici AP). Jsou kvalifikované učit ve školce i dělat vychovatelku v družině. Ale není místo. Ani v okolí žádná volná místa nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.24 18:00
@kyslík píše: Více

Děkuji za všechny vychovatelky :srdce:

• Citovat
  • Upravit
6396
15.3.24 19:36

Připadá mi to ok, je to oddechová činnost po venku. Jen si myslím, že by dětem měly dát na výběr z několika variant aktivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30462
15.3.24 19:43

Tak o co ti jde? Tu televizi bys jim pustila taky, abys měla energii pro dceru. A je za to chceš kritizovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí