Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.
Už cca 10 let mě trápí nespavost, nyní beru s malými přestávkami už téměř 7 let AD, spím velmi špatně. Někdy neusnu celou noc, někdy hodně pozdě a stále se budím. Tak nějak jsem si na to už zvykla, je to takové mé „prokletí“. Někdy jsem ale neskutečně unavená. Je tu někdo, kdo to má podobně. Závidím kolegyňkám v práci, které říkají, že usnou hned, jak si lehnou. Prý je na světě cca 10% lidí, kteří trpí chronickou nespavostí, takže bohužel patřím mezi ně. Mívám období, kdy to bývá lepší, ale je jich málo.
Já hrozně špatně spím,
trochu zabraly špunty do uší a chodit spát až když jsi hodně unavená nepít před spaním černý čas nejíst cukry, ale prášky neber jsou návykové.
@carola : jsi kuracka?? Manzel uz tim trpi cca rok. Pomaha mu chodit spat v jednu dobu. A v noci nekourit.
@kopejka píše:
Já hrozně špatně spím,trochu zabraly špunty do uší a chodit spát až když jsi hodně unavená nepít před spaním černý čas nejíst cukry, ale prášky neber jsou návykové.
Kopejko,
prášky na spaní jsem brala jen jednou v životě na předpis psychiatra, byla to hrůza, už bych je nechtěla, AD beru na úzkosti, chtěla bych zkusit vysadit, ale bojím se.
@kattkka píše:
@carola : jsi kuracka?? Manzel uz tim trpi cca rok. Pomaha mu chodit spat v jednu dobu. A v noci nekourit.
Kattkko, kdepak, já nekouřím, plus mínus chodím spát ve stejnou dobu.
@carola Mám totéž. Někdy usnu v 8 hodin, ale v deset jsem vzhůru a už nic. Hlava mi šrotuje všechno možný. Někdy mám pocit, že bych usnula i při chůzi. Teď už mám i hnědý kruhy pod očima. Trvá to asi 4 roky. Prášky na spaní ale odmítám.
@bimbama píše:
@carola Mám totéž. Někdy usnu v 8 hodin, ale v deset jsem vzhůru a už nic. Hlava mi šrotuje všechno možný. Někdy mám pocit, že bych usnula i při chůzi. Teď už mám i hnědý kruhy pod očima. Trvá to asi 4 roky. Prášky na spaní ale odmítám.
Bimbamo,
to znám ty kruhy pod očima, to šrotování v hlavě mám taky, ten mozek nejde vypnout, ale nic mě netrápí, jen jsem taková životní „posera“,všeho se bojím, ale taková byla i moje mamča, mám to mít po kom.
@carola vůbec neposlouchej kecy, že jsou léky návykové a hlavně žádné vysazování bez vědomí lékaře. Moje máma bere AD dlouhodobě, nevím co máš za problém, nechci to samozřejmě srovnávat, ale když jí bylo nejhůře taky vůbec nespala. Teď bere večer něco na uklidnění - pak spí jak dudek. Ne na spaní, ale na uklidnění a zklidnění. Chci jen napsat, že jí pomohly až několikáté AD, někdy je těžké vybrat tu správnou kombinaci. Teď bych měla asi opravit tu první větu - jasně, že jsou „návykové“ bude je brát až do konce života, ale myslím, že to za ten „normální“ život stojí. Není to nic, za co by se měla stydět. Je to nemoc, né nějaký její rozmar.
Myslím, že u mě je to tím, že hrozně moc přemýšlím pak mozek nevypíná asi ![]()
Ale je to hrozný někdy musím odejít z ložnice a jít si lehnout do obýváku, abych nerušila přítele svým převalováním ![]()
Příspěvek upraven 11.01.14 v 17:23
@carola píše:
Bimbamo,
to znám ty kruhy pod očima, to šrotování v hlavě mám taky, ten mozek nejde vypnout, ale nic mě netrápí, jen jsem taková životní „posera“,všeho se bojím, ale taková byla i moje mamča, mám to mít po kom.
Přesně. Taky mám ze všeho strach, ale mám i trápení. Říkávám, že ten mozek nedokážu zastavit. Nejvíc naspím maximálně tři čtyři hodiny. Když někdy spím dýl, tak další noc skoro vůbec zase spát nemůžu.
@Anonymní píše:
@carola vůbec neposlouchej kecy, že jsou léky návykové a hlavně žádné vysazování bez vědomí lékaře. Moje máma bere AD dlouhodobě, nevím co máš za problém, nechci to samozřejmě srovnávat, ale když jí bylo nejhůře taky vůbec nespala. Teď bere večer něco na uklidnění - pak spí jak dudek. Ne na spaní, ale na uklidnění a zklidnění. Chci jen napsat, že jí pomohly až několikáté AD, někdy je těžké vybrat tu správnou kombinaci. Teď bych měla asi opravit tu první větu - jasně, že jsou „návykové“ bude je brát až do konce života, ale myslím, že to za ten „normální“ život stojí. Není to nic, za co by se měla stydět. Je to nemoc, né nějaký její rozmar.
Anonymní, já vím, jak to myslíš. Děkuji ti. Já bych léky bez dohledu nevysadila, ono ani to vysazování není nějaká legrace, už jsem to vyzkoušela, musí se postupně. Já už taky byla smířená, že je budu brát stále, je mi po nich docela fajn, nemám deprese, ale ten spánek někdy tak chybí.
@bimbama píše:
Přesně. Taky mám ze všeho strach, ale mám i trápení. Říkávám, že ten mozek nedokážu zastavit. Nejvíc naspím maximálně tři čtyři hodiny. Když někdy spím dýl, tak další noc skoro vůbec zase spát nemůžu.
Tak to taky nemáš jednoduchý, většinou když má člověk nějaké těžké období v životě, tak se to odrazí u hodně lidí i na tom spánku, tak přeju, ať je líp.
Taky mám problémy se spaním. Pořád nad něčím přemýšlím, pořádně jsem se nevyspala už hodně dlouho.
@carola A nemáš třeba nějaký únavový syndrom? U toho je paradoxně nespavost a nízká kvalita spánku. Nebýváš unavéná přes den? Zkus se domluvit na nějaké konzultaci ve spánkové laboratoři. ![]()
sice nespavosti netrpim, dikybohu, ale na tyhle dokumenty koukam kvuli AJ.
doporucuji tam dobrou metodu na spani.. a ten chlap vypydal opravdu zoufale. nespavost musi byt strasna.
(ja ted taky nejsem vyspana, ale za to muze moje mesicni miminko ![]()