Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se vás zeptat.. když jste se rozcházeli s přítelem/manželem, tak měli jste stejně pocit, že by to mohl být ten pravý? Věříte na osud?
Můj příklad : s přítelem jsme na pokraji rozchodu, máme problémy a když o tom mluvíme, tak se pořád točíme dokola a nevíme jestli existuje východisko.. Náš vztah ochladl, ale nedávno jsem začala spíš naopak na něm hledat to dobré, myslet na krásné začátky vztahu, navíc jsme si plánovali rodinu, umím si představit mít s ním děti, myslím že by byl dobrý otec a měli bychom podobné názory na výchovu. Mám ho hodně ráda, je pro mě krásný.. Občas přemýšlím nad tím, jestli to není moje vina, ale pak si vzpomenu na věci, které mi vadí.. No, zažily jste takové pocity? Změnily se s odstupem času?
Záleží na konkrétní situaci, myslím, že by se vztah neměl hned zahazovat, ale pokud jste už nějakou dobu oba spíš ve fázi rozchodu a není tam možnost nápravy (už jste zkoušeli napravovat?), tak je lepší to prostě zkusit jinde. V čem je problém?
@Katrina25 Každý normální člověk, když rožil s někým společně určitou dobu, o rozchodu pochybuje, uvažuje o dobrých a špatných stránkách toho druhého. To není nic nepřirozeného.
Osobně ale ve vztazích vnímám, že pokud se člověk vůbec k takovým úvahám dostane, tak to,,ten pravý" není.
Ahoj, ano já ten pocit měla. Rozum mi říkal odejdi, ale srdce říkalo abych zůstala. Prožila jsem s tím klukem 4 a pul pěkných let, plánovali jsme rodinu svatbu a pak se to nějak začlo kazit, když mu začaly povinnosti každodenního života po studiu. Jeho problémy v práci, který si vylíval doma, já v podobě samozřejmosti coby uklízečka, kuchařka atd. stereotyp což vrcholilo schazováním mé osoby v jeho opilosti…bylo toho dost. Víc jak rok jsem se snažila to zachránit, taky jsem si říkala, že by to mohla být moje chyba, přeci jen vztah je o dvou lidech. Říkala jsem mu, co mi vadí a že když se něco nezmění odejdu.. až pak jsem se rozhodla, že dál už to nedám. Když jsem se s ním rozešla, celkem se změnil a řekla bych, že si i uvědomil plno věcí - snad pro další vztah. Svého rozhodnutí nelituju, krátce potom jsem potkala chlapa, který je opravdu opora a člověk, kterého si můžu vážit a který si váží mě. Řešila jsem furt tyhle pocity, co budu dělat, když ho nebudu mít, co když je on ten pravý?
Ne, když se s někým dostanu do situace před rozchodem, tak to prostě není ten pravý. Už jen kvůli tomu, že evidentně spolu neumíme řešit (většinou) malicherné problémy, kdybychom to uměli, tak nejsme před rozchodem. A když to neumíme teď, tak později, třeba s dětmi, by to bylo ještě mnohem horší.
A kde je tedy ten problém? Kvůli čemu jsou ty hádky?
A abych odpověděla na tvé otázky, tak ne, nikdy jsem tyhle pocity nezažila. Když už jsem se rozcházela, tak to mělo důvod a nikdy jsem neuvažovala nad tím, jestli to byl ten pravý.
Zažila… pro mě byl jako přesně ten chlap o kterém jsem snila celý život a pak ho najednou potkala.
Ale byl tam velký problém a po skoro 3 letech jsem to ukončila z rozumu. Byla to neskutečná bolest a trvalo mi tak rok se z toho úplně dostat. Ale dneska vím, že jsem udělala dobře. A že ten pravý může být někdo, o kom si to na první pohled vůbec nemyslíme.
Když jsem se rozcházela s přítelem i s manželem, byla jsem si jistá, že dělám dobře a že jsem se sekla ve výběru. Ani jeden z nich nebyl ten pravý.
@Lady_Anne právě to nejsou úplně malichernosti, on si myslí že na něm trochu visím, já si ale myslím že spolu trávíme málo času, nic neorganizuje, chtěla bych s ním častěji spát atd.. My důvody máme, ale mám i důvody proti, navíc ho mám moc ráda
@BlaZenkaB to musí být hrozně těžké, skoro nemožné se rozejít jenom z rozumu. Já se v tom hrozně hrabu a analyzuju ty problémy, říkám si často, že on se chová tak a tak možná kvůli mě, že dělám to a to a pořád dokola
@Barbucha3 zkoušeli, vždy když jsme se pohádali tak jsme se udobřili a zase to bylo krásné, ale pak hádka (větší) znovu, cca každé dva-tři týdny.. Už to ale trvá skoro rok, a při té poslední hádce (před 3 týdny) jsme se začali bavit o rozchodu
@Katrina25
Bylo. Jenže přítel byl hulič. Zpočátku mi tvrdil, že přestal. Dlouho tajil, jak moc hulí, to jsem zjistila až při společném bydlení. Byl to kolotoč zapírání, slibování, přemlouvání a dalších šancí. Byl schopný si dát 3-5 brk denně, nejít do práce, prospat den… a takto téměř každý den. Já jsem prostě věděla, že to tak dál nejde, jenže jsem ho tak moc milovala, že jsem pokaždé skočila na sliby jak to omezí. A přitom se koukala, jak se z něj stává čím dál větší troska. Byl schopnej se týden nemýt.
Těsně před rozchodem jsem mu řekla, že nějaký „omezit“ už mě nezajímá, že si má natvrdo vybrat mě nebo trávu a pokud chce mě, tak už si nikdy nedá ani jedno. No vybral si sám… teprve když se měl vystěhovat, tak znova obrátil a začal přemlouvat a slibovat i léčení, jenže já jsem v tu chvíli, kdy si „vybral“ už ztratila veškerou důvěru v něj. ![]()
Vlastně i teď je mi do breku, když si vzpomenu, a to jsem dávno s jiným chlapem. S novým jsem si naopak začala z rozumu a pak časem na základě jeho skvělého chování zjišťuji, že to asi ten pravý bude. Je to lepší základ pro vztah, než pobláznění… ![]()
Pokud ty s přítelem nemáte nějaký takový zjevný problém, musíte si vyjasnit, co vám vzájemně vadí a jestli máte motivaci to řešit a ve vztahu pokračovat. Pokud ano, má podle mě smysl i nějaká partnerská poradna. Spousta věcí se dá překonat. Nemá smysl končit vztah, jen proto, že je přechozený. Jen si musíte vyjasnit, jestli to, co vám vzájemně vadí, je překonatelné / změnitelné.
@BlaZenkaB Tak to se nedivím že ses s ním rozešla, dobře si udělala, nemusíš toho litovat. Kdoví jak by to s ním dopadlo dál, tohle bylo extrémní hulení teda. Já jsem mu navrhla poradnu včera, přesně jsem věděla že nebude chtít. Přechozený není, jsme spolu necelé dva roky
Jestli on opravdu chce a je to překonatelné, tot otázka
@Katrina25 Jak by to dopadlo, hulí dodnes a se mnou odmítá bavit, protože je dotčený, že jsem ho označila za feťáka, když jen hulí
Myslím, že už je tak rok bez práce…
To je otázka, ale na něj, pokud mu ten vztah nestojí za řešení, tak to asi bude jasné ![]()
Uvědomuje si, jak je situace vážná, že třeba přemýšlíš i o rozchodu?
Není to ten pravý, nejste spolu šťastní. Jen se bojíš, že nikoho lepšího už nenajdeš - je to strach odejít, udělat životní krok, změnu.