Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak zvýšený tep a tlak může být mnoha důvody. Přítelkyně, která je momentálně těhotná, měla podle gynekologa, vyšší tlak a tak jí poslal k praktické. Ta jí napsala prášky na snížení tlaku a poslala na kardiologii. Tam se doktor úplně vyděsil, že ten tlak co měla na začátku byl ok. Den před návštěvou kardiologii(cca týden po užívání léků na snížení tlaku) měla tep cca 95 na 68 a tep 115 a to podotýkám v klidu. V obličeji bílá jak čerstvě vymalováná zeď. Tep se většinou zvedá, když máš problém udržet tlak krve. Ten lék co píšeš, je na snížení tlaku. Je tedy možné, že v tu chvíli ti padá tlak a srdce přidává na otáčkách ale nejsem doktor jen píši co vím od přítelkyně a jejím problému. Každopádně by to určitě chtělo řešit s lékarem a nejlíp se dostat na kardiologii.
Každopádně teď, zase po dalším týdnu, má klidový tep ze 115 kolem 85, ale je těhotná. Běžný klidový by měl být u ženy tuším do 75 tepů.
Anonymní jak dlouho máš lék předepsaný?
Beru Betaloc na jinou nemoc než vysoký tep, na tlak u mne to žádný vliv nemělo a to se na něj léčím - preventivně snížili jiné léky, ale k těm jsem se musela vrátit, ale tep mi šel dolů. Dokonce tak, že je mi nepříjemná kombinace Betalocu a jednoho léku na bolest - to se dostávám na 40-45 tepů a cítím to.
Jen upozorňuji, že od té doby mám problémy s dechem při zátěži (u každého to je jiné, někdo problém mít nemusí).
Je potřeba udělat základní odběry - hlavně krevní obraz a štítnou žlázu. Dále natočit EKG a ideálně absolvovat tlakového a EKG Holtera. Těch příčin může být celá řada, od vysokého tlaku, anémie, přes špatnou funkci štítné žlázy až po různé druhy arytmií. V dnešní době už snad všichni praktici nějakým, i když třeba omezeným, způsobem ordinovat musejí, nenech se odbýt. Jinak Betaloc snižuje především tep, trochu i tlak, takže pomoci by to mohlo, ale vyšetření je určitě na místě, je potřeba zjistit příčinu, ne jen potlačit následek.
Dobrý den poslední dobou mě trápí vyšší tlak kolem 140/85 a tep okolo 100 v noci. Většinou v pohodě usnu a pak se okolo půlnoci probudim respektive mě vzbudí to bušení srdce a je mi celkově slabo až na zvracení. Doktorka mi predepsala na dálku betaloc. bohuzel kvůli koronaviru neordinuje. Mám ale pocit že to moc nepomáhá. Čím může být takovýto tep způsobeny a jakou máte zkušenost s betalocem? Díky všem.