Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chci se s vámi poradit, možná o jasné věci ![]()
Teplota na spaní v místnosti kolem 18-ti stupňů je tak akorát - říkám si zachumlaná v peřině před spaním. Bylo by to akorát i pro mojí téměř roční holčičku, jenomže tu uložím, přikryju a během prvních patnácti minut leží na peřině… Prý všechny děti cestují po postýlce, všechny děti spí odkryté za této teploty? Pokaždé, když v noci otevřu oči, jdu ji přikrýt… takhle to ale asi chodí?? Dík
Každé ditě je jiné. V ložnicí míváme pod 20 stupňů a starší holčička vždy spinká pod peřinou, mladší spinká vždy na peřině.
Ze začátku jsem vstávala a mladší přikrývala (aby byla do pěti minut zase na peřině), ale pak jsem si řekla, že má dost rozumu na to, aby věděla, že pod peřinou je teplo. A neřeším to. Pouze ji přikryji, když jdu spát, co s tím ona udělá pak, je už její problém. A je pravda, že mi spinkají krásně obě.
Ať přikryté nebo odkryté.
Lesina
U nás by to bylo to samé ale používáme spací pytel takže todle už neřeším.
Ahoj.
Radim spí zá:,–(ně na peřině. Přikrývání xkrát za noc nemá smysl. Spací pytel bojkotoval - má rád volný pohyb (nesnášel i zavinutí). V zimě spí v pyžamu (teď je ještě teplo, takže má jen body a overal) a fleesovém overalu. Máme bez nožiček, takže babičky upletly vlněné maxibačkory. Ani s velkou peřinou se odkopávání a cestování nezlepšilo.
![]()
Beruška ![]()
No sama jsem taková zmrzlice a mám strach z toho, že když ji desetkrát za noc nepřikreju, nastydne… nebo nenastydne?? A ještě - ty spací pytle, to jsou nějaký speciální? Předpokládám, že klasické spacáky na čundr do lesa to nebudou… ![]()
Ty spací pytle sou různý, my máme bez rukávů do toho se dítě jakoby oblíkne…
Ahoj, doporučuji vyzkoušet spací pytel. Miminko se do něj obleče, má dole dost prostoru pro kopání nožičkama a zároveň pytel „drží“ na miminku a neodkope se. Mimča si na něj musí občas zvykat, ale většinou to jde.
Pokud máte opravdu „svobodomyslná“ miminka, která se s pytlíkem nesmíří (třeba jako náš mladší), pak doporučuji třeba froté kombinézku na spaní, která má i ťapky.
můžete se mrknout třeba tady:
http://www.ekorodinka.cz/…i-pytle-140/
nebo
http://www.ekorodinka.cz/…/pyzama-147/
Ahojky ![]()
chtěla jsem se zeptat, jakou máte teplotu v místnosti, kde spí novorozenec? My máme 22stupňů, malej má buď body s dlouhým rukávem a dupačky a je v zavinovačce, nebo má fleesovej overálek a zavinovačku. Všude čtu, že by děti měly spát v 18-ti stpuních, ale to už bych mrzla i já a navíc mimčo v ložnici i přebaluju, takže by chudák asi zmrznul, až bych ho šla v noci přebalovat a bylo tam těch 18.
Ahoj, máme na spaní něco kolem 17 stupňů a malej zvládá. V únoru, když byl tak malej jako je tvoje mimčo teď to bylo stejně, přes noc odmítám topit. Pokud musím v noci přebalit tak je tam taky kolem těch 17 stupňů a malej to zvládá. Já jen chvátám, aby nebyl dlouho hambatej. Jak nám šla teplota v ložnici přes 20 tak jsme měli problém se spaním, ale v létě se to muselo přežít.
My musíme mít na spaní teplotu do 18 stupnů, jinak nespíme ani jeden. Dcera se navíc stejně ještě odkopává, nemá ráda deku. Když byla mimino, tak spala na lehko jenom v pytli a byla v pohodě. Horší je to v létě, kdy máme v ložnici i 28 stupnů, ale musí se to vydržet.
Tedaaa, tak to mně je dobře při těch 22 a jak to klesne na 20 a míň, mrznu i pod peřinou a to mám silnější než manžel. jsem le strašněj zmrzlík, to je pravda!!