Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@peta81 Mám to stejně jako ty, jsem z paneláku a nastěhovala jsem se do starého domu. Zatímco manžel chodí v kraťasech, já nabalená jako ty. Vůbec si na to starodomkové klima nemohu zvyknout, resp. i když byla v domě stejná teplota jako v paneláku, v domě mi byla vždycky zima a v noci jsem dokázala pěkně prochladnout. Nicméně jsem zainvestovali do automatického kotle a již topíme stabilně, resp. teplota v domě je stabilní od 20 do 22 stupňů a hlídám, aby 20 stupňů bylo minimum. Mám dojem, že při nižší teplotě prochladnou zdi a i když se pak vzduch ohřeje, neohřejou se zdi. Navíc je tu pak (asi?) i víc vlhko a ta vlhká zima je také jiná. Prostě na toto starodomkové klima nejsem od dětství zvyklá.
Pro mě je ideální teplota 21 stupňů. Předtím jsme mívali taky 18, žila sem tak 5 let a jako dá se, na dlouhé sezení to není no, člověk musí mít svetr. Večer to není příjemné. Ale pro dítě by mi to přišlo blbé, pro mimčo jsme topili na 22, teďka v 16 měsících aspoň těch 19-20 stupňů, jinak zatápím.
@LadyLada taky v budoucnu budeme muset ten kotel nejak vyresit, nedokazu si představit, ze by mi mela byt zbytek života zima a porad jen zatapet, prikladat, resit drevo a uhli… nez jsme se nastehovali, netusila jsem, ze to pro me bude takovy problém. to je ta pohodlnost a neznalost lidi z bytu ![]()
@Akivasha to je prave to, z ceho mam ted docela vitr. na konci rijna se nam narodi mimco a ja uz ted resim, jak to všechno bude. když jsme měli prvního, byli jsme ještě v byte, to nam bylo hej. ale ted, koupat novorozence třeba ve 20st asi nejde, ne? nebo bude uz od mala zvykle na chladnejsi prostředí? jak se znam, budu ho porad balit a zahrivat a proste z toho nemam dobry pocit. a zatapet a prikladat když jsem tu cele dny sama bude se dvěma dětmi za zady urcite bajecne ![]()
@peta81 píše:
Holky, muete mi rict, koik tak mate tepotu ted v byte? bydlime v domku, topime kotlem coz je samo o sobe pro me des, jelikoz jsem panelakova holka a navíc se s manzlem proste nedokážeme shodnout. ja jsem desnej zmrzlik, je mi porad zima a manzel je zas desne otuzilejtakze ve finále tu ja beham v rolaku, mikine, termoleginch a tlustych ponožkách a manzel v trenkach. jde o to, ze se snazi setrit drevem a uhlim, coz samorejme beru, ale my tu mame tak 18st a ja jsem proste porad polozmrzla. je kveten, ale i kdyz ted byla venku ta horka, tady se to stejne neohreje. vlhko tu není, ale je to proste stary poctivy dum s tlustymi zdmi. mne by vyhovovalo tak 23st, ale to bychom proste museli topit ceorocne. mame synka, 1,5roku a ja se porad bojim, ze je mu chladno. mam proste asi pokriveny názor, i když je každý okolo me ok, ja klepu kosu
na podzim se nam narodi druhé a ja uz ted trnu, ze mi tu snad zmrzne. takze, kolik mate doma?
budeš mít zvyklé a otužilé dítě, buď ráda. mmchdm, my chodíme ve svetru, náš malej body s krátkým, kraťasy, plazí se po zemi. Jak mu dam cokoliv navíc, okamžitě mokrej, spocenej jak myš. Já ho nechápu
U nás je plus mínus 18-20, jak vyleze slunko, tak to stoupá celkem dost..
Od začátku května už netopim, a doma mame 18-19.To v pohodě stačí. Večer se nádherně spi. Kdybych měla mít doma těch 23,tak to bych musela topit do te doby, než by bylo venku 30.
@peta81 Pokud nemáte plyn, tak my jsme maximálně spokojení s automatickým kotlem na pelety. Má to zásobník na pelety, automatické žhavení. Jednou za 14 dní nasypeš do zásobníku pelety a jednou za týden se vynese popel. JInak je vše automatické. Letos byla sice mírná zima, ale fakt při teplotách 24-25°C jsme protopili 15tis v baráku 4+1. Je zateplený a máme plastové okna.
Tchýně má plyn. kotel, komfort sice vyšší, ale cena taky ![]()
@martina.se píše:
budeš mít zvyklé a otužilé dítě, buď ráda. mmchdm, my chodíme ve svetru, náš malej body s krátkým, kraťasy, plazí se po zemi. Jak mu dam cokoliv navíc, okamžitě mokrej, spocenej jak myš. Já ho nechápuU nás je plus mínus 18-20, jak vyleze slunko, tak to stoupá celkem dost..
fakt je prcek takhle nalehko, jo? takze asi si dite zvykne od mala a prizpusobi se. ja prave mam ty tendence nabalovat, jak je mi zima (coz je vlastne porad), myslim, ze je zima i malému. on se nikdy nepoti, ale ani není prehraty, tak nemam zadny signal
tak novorozene budu teda asi zvykat, vypada to, ze v takových podmínkách jich asi zije dost a v pohode ![]()
@Lilliana12 píše:
Od začátku května už netopim, a doma mame 18-19.To v pohodě stačí. Večer se nádherně spi. Kdybych měla mít doma těch 23,tak to bych musela topit do te doby, než by bylo venku 30.
takze tech 18-19 je asi v tech starych domech bezne, jen si na to budu muset zvyknout. ja prave myslela, ze se topi přes zimu a pak je tak nejak normalne. a ted cucim, ze je kveten a porad nic. to by se asi muselo opravdu topit celorocne ![]()
@peta81 píše:
@LadyLada taky v budoucnu budeme muset ten kotel nejak vyresit, nedokazu si představit, ze by mi mela byt zbytek života zima a porad jen zatapet, prikladat, resit drevo a uhli… nez jsme se nastehovali, netusila jsem, ze to pro me bude takovy problém. to je ta pohodlnost a neznalost lidi z bytu
@Akivasha to je prave to, z ceho mam ted docela vitr. na konci rijna se nam narodi mimco a ja uz ted resim, jak to všechno bude. když jsme měli prvního, byli jsme ještě v byte, to nam bylo hej. ale ted, koupat novorozence třeba ve 20st asi nejde, ne? nebo bude uz od mala zvykle na chladnejsi prostředí? jak se znam, budu ho porad balit a zahrivat a proste z toho nemam dobry pocit. a zatapet a prikladat když jsem tu cele dny sama bude se dvěma dětmi za zady urcite bajecne
No koupat ve 20 stupních nic moc. Ve vodě to jde, ale když ho vytáhneš, tak se asi bude klepat. Já jsem to řešila tak, že jsem si koupila topítko do koupelny, vyhřála na 23 stupňů (za 2-3 minuty bylo teplo), okoupala, oblíkla, pak už je to dobrý.
@peta81 píše:
fakt je prcek takhle nalehko, jo? takze asi si dite zvykne od mala a prizpusobi se. ja prave mam ty tendence nabalovat, jak je mi zima (coz je vlastne porad), myslim, ze je zima i malému. on se nikdy nepoti, ale ani není prehraty, tak nemam zadny signaltak novorozene budu teda asi zvykat, vypada to, ze v takových podmínkách jich asi zije dost a v pohode
jo, malej má od cca února jen body s krátkým rukávem. My mrzneme, on je naprosto v pohodě.. dam mu dlouhý rukáv, do 10 minut je spocený ![]()
@martina.se Mě běhá mladší věčně nahá
prostě se vysvleče a je to… zatím je zdravá…
@Aries6 píše:
@martina.se Mě běhá mladší věčně naháprostě se vysvleče a je to… zatím je zdravá…
náš to ještě neumí, ale až se naučí, předpokládám to samé.. jemu je prostě pořád horko ![]()
My máme podobný problém - ženě je pořád zima. Doma se topí na 22°C, ale pro ženu je to málo. Navíc teď čekáme miminko a od tchýně slyším, jak máme doma zima. Když přijedeme k nim na návštěvu, tak tam všichni chodí v tričku s krátkým rukávem a dokonce jsou i otevřené okna a topení je úplně rozpálené.
Přešel bych to, ale štve mě to s tím mimčem, protože to mám teď prakticky denně na talíři, že pro miminko musíme topit víc jak od ženy, tak od tchýně. Moji rodiče mi říkali ať to neřeším, že je u nás teplo dost.
Přijde mi, jako by žena a tchýně měla nějaký odpor k tomu vzít si svetr. Prostě jak to není na krátký rukáv, tak je zima.