Terárium pro chameleona

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ms
2816
8.3.11 09:12

JJ, moučné červy nebrat… jenom v nouzi nejvyšší, jsou moc tuční a chamíkům nedělají dobře na játra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maggie79
8.3.11 09:22
ms píše:
Ahoj, jediná rada na zamezení utíkání cvrčků z terárka je… dávat jich málo a postupně, aby je chamík hned sežral a nemělo tedy co utíkat :-)))
A souhlasím, že není nic horšího než cvrkací monstrum za lednicí…

přesně tak. my koupíme krabičku nevím kolik jich tam je, ale dáváme mu tak 3-4 denně podle velikosti a vyjma jednoho dne to má půst. ale některá várka je zlatá zato některý řvou jako krávy od rána do noci. strašný…

• Citovat
  • Upravit
597
8.3.11 09:29

Taky si někdy připadám jak na louce :mrgreen: .Máte někdo zkušenost s pářením? Nám se před 14dny pářili,tak čekám,co z toho bude,nastudované to teda máme,jen nás překvapilo že začli tak brzy,samička má cca půl roku a sameček 4-5měsíců.Samička má teď nádhernou barvu :-) jestli je to tou graviditou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maggie79
8.3.11 09:43
terinqa píše:
Taky si někdy připadám jak na louce :mrgreen: .Máte někdo zkušenost s pářením? Nám se před 14dny pářili,tak čekám,co z toho bude,nastudované to teda máme,jen nás překvapilo že začli tak brzy,samička má cca půl roku a sameček 4-5měsíců.Samička má teď nádhernou barvu :-) jestli je to tou graviditou :nevim:

no to nevím my máme chlapáka, ale pozor na ty zadržený vajíčka. jen vím, že to samičky mívají ale nic víc o tom nevím…

• Citovat
  • Upravit
597
8.3.11 09:50
maggie79 píše:
terinqa píše:
Taky si někdy připadám jak na louce :mrgreen: .Máte někdo zkušenost s pářením? Nám se před 14dny pářili,tak čekám,co z toho bude,nastudované to teda máme,jen nás překvapilo že začli tak brzy,samička má cca půl roku a sameček 4-5měsíců.Samička má teď nádhernou barvu :-) jestli je to tou graviditou :nevim:
no to nevím my máme chlapáka, ale pozor na ty zadržený vajíčka. jen vím, že to samičky mívají ale nic víc o tom nevím…

Jejda o tom nic nevím,musím to nastudovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
maggie79
8.3.11 09:52
terinqa píše:
maggie79 píše:
terinqa píše:
no to nevím my máme chlapáka, ale pozor na ty zadržený vajíčka. jen vím, že to samičky mívají ale nic víc o tom nevím…
Jejda o tom nic nevím,musím to nastudovat

máme takovou knížku tam o tom něco je, ale moc jsem to nečetla, ptz máme chlapáka. nicméně veterinář ti určitě poradí jak se to pozná atd…

• Citovat
  • Upravit
7182
8.3.11 12:45
vendy111 píše:
Juuu, chameleon, měla jsem asi 4 roky, bylo to zlatíčko! Byl hrizně mazlivý, teda mazlivá! První krmení crčkama bylo uděsné, ale člověk si zvykne. Když utíkaly mezi skly, dala jsem tak kus něčeho tvrdého, co to vyplnilo (čtvrtka, karton) a měly smulu. Na cvrčky jsem si zvykla, kolikrát jsem se vzbudila a měla jsem je na polštáři. Hlavně v létě, když jsme měli otevřené okno, jak cvrkaly, přivolávaly další a lezly nám tam oknem, takže jsem je chytala po pokoji. Pak krmit červíkama a salátem!
Hlavně mít dobré UV zářivky, a ať á dost prostoru na lezení. Pořádné větvičky které obejme :-)

My tam právě chceme dát něco, co by i dobře vypadalo, nebránilo to šoupání skel, nemuselo se to při každém otevírání vyndavat a hlavně to tedy zabránilo těm cvrčkům v útěku. Tak sháním nejen tady tipy a rady, jak to vyřešit. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
8.3.11 12:49

Musím souhlasit s tím, že červi nejsou pro chamíky zrovna ideální, sem tam jako zpestření ano, ale my mu jich dali dosta aon měl pak chudák zácpu :oops: . Jinak cvrčky přesypávám vždycky do prázdné krabičky, do které si nejprve nasypu trochu vitamínů. Můžete je zkusit trochu zchladit, buď na balkoně v týhle zimě, nebo v lednici, oni znehybní, takže se s nimi snáz manipuluje. Ale pozor, než se dají chamíkovi, musí se zase nechat ohřát na pokojovou teplotu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aspro
9.3.11 19:51

tak mi mame doma uz druheho chamika, prvni umrel asi po dvou letech, ale tomu druhemu se dari lepe. My davame cvrcky do velke sklenice od tatarky, kde uz mame ty praskova vitaminy, sklenici zatreseme, cvrcci se trochu obouchaji a pak je pomoci velike pinzety vysypene do terarka. Davame vzdy po par kusech at je chamik rychle sezere a nezdrhnou. A kdyz prece nejaky utece, tak se vzdy prestehuji nekam za vodou, takze nez lezu do vany, tak se vzdy kouknu :-D Cerviky bych taky nedavala, jsou pry tucni. Jinak krmime ovocem i zeleninou. Nas chamik miluje treba salaty vseho druhu.

• Citovat
  • Upravit
4967
14.3.11 11:47

Ahoj holky, narazila jsem na vaší diskuzi, tak vám sem trošku přispěju.

Nemám sice chamíka, ale gekona, kterého krmím taktéž cvrčkama.

Abych na ty potvory nemusela šahat, koupila jsem si k tomuto účelu obyčejné sítko na čaj (viz obrázek), všichni radili pinzety, ale to mi nějak nevyhovovalo, navíc, když jsem cvrčka potřebovala přenýst, často se vysmeknul a utekl, sítko rozevřu, cvrček tam vleze, zaklapnu a je to. Na obalování ve vitamínech mám plastový kelímek od MC Donaldu, dávají do toho zmrzliny. Takže těma kleštičkama ho tam strčím, přiklopím víčko od kelímku, cvrček je tam chvíli jako v šejkru a pak ho vyklopím do terárka…

A ještě k tomu cvrkotu… Pravda, neni to uplně příjemný… Proto můj postup je takovej, že kupuju vždycky po 10 kusech a vždy zkrmím prvně samce. Samičky necvrkají, proto jdou na řadu jako poslední… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
15.3.11 09:49
olejnice píše:
Ahoj holky, narazila jsem na vaší diskuzi, tak vám sem trošku přispěju.

Nemám sice chamíka, ale gekona, kterého krmím taktéž cvrčkama.

Abych na ty potvory nemusela šahat, koupila jsem si k tomuto účelu obyčejné sítko na čaj (viz obrázek), všichni radili pinzety, ale to mi nějak nevyhovovalo, navíc, když jsem cvrčka potřebovala přenýst, často se vysmeknul a utekl, sítko rozevřu, cvrček tam vleze, zaklapnu a je to. Na obalování ve vitamínech mám plastový kelímek od MC Donaldu, dávají do toho zmrzliny. Takže těma kleštičkama ho tam strčím, přiklopím víčko od kelímku, cvrček je tam chvíli jako v šejkru a pak ho vyklopím do terárka…

A ještě k tomu cvrkotu… Pravda, neni to uplně příjemný… Proto můj postup je takovej, že kupuju vždycky po 10 kusech a vždy zkrmím prvně samce. Samičky necvrkají, proto jdou na řadu jako poslední… :-)

to je dobrá vychitávka teda konečně někdo kdo má supr tip fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kitkum
8.4.11 21:21

Cvrčci

Dobrý den,
mezery mezi skly bych vyřešila izolační páskou do oken, případně přelepila ještě černou páskou (pokud máte klasické terárko lepené černým silikonem). Ale popravdě si myslím, že cvrčci musí utíkat při krmení, z kupovaného terárka, které má mezi skly pár milimetrů a skla jsou kus přes sebe únik cvrčků nehrozí.

Pokud se cvrčků štítíte (jako já :-) a nerada je nacházíte po bytě, tak si kupte pastičku na cvrčky a jiný lezoucí hmyz (25 kč papírová - 130 kč plastová za 2 ks). Past je kus lepivé plochy se stříškou :-)

Jinak pokud si budete kupovat cvrčky střední velikosti, kteří jsou nedospělí (tzn. nemaj křidýlka), tak cvrkat nebudou. Cvrkají jen dospělí samci.

S přáním krásného dne, Kateřina

• Citovat
  • Upravit
23
21.10.13 09:48

Holky, já cvrčky a mezeru mezi skly vyřešila sarančatama :D cvrčky nesnesu, koušou a když náhodou jeden v krabičce chcípne, tak je to neskutečně cítit.. Chmíka mám už druhého, jsou mu teď 4 roky a válčíme, co to jde. V létě chytám na louce české malé kobylky.. To je to nejlepší, co mu můžete dát. Jsou plné vytamínů, takže už žádnou chemii nepřidávám.. No a přes zimu dostává obden velké saranče.. Miluje barevné ovoce, to mi kolikrát spolkne i s rukama, a měkkou zeleninu.. Dejte hlavně bacha s těma vitamínama.. Můžete ho předávkovat a to je ještě horší než kdyby měl vitamínů málo.

Abych ještě nezapomněla, dolu na dno terárka mu dejte kokosovou drť.. tu nežerou.. U prvního chamíka jsem měla písek, moula ho nějakým způsobem žral, a pak byl velký problém s usazením ve střevech..

Kdyby jste něco potřebovali poradit, tak piště :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
21.10.13 10:56

Taky máme chamíka, cca ročního. Zpočátku jsme krmili z krmítka. Prostě vyšší neprůhledná krabička (třeba od ramy). Oni z toho nezdrhli, tudíž nemohli utéct ani z terárka a navíc jsme přesně věděli kolik toho sežere. Jenže s věkem ho krmítko přestalo bavit, vždycky k němu přilezl, převrátil a cvrčky chytal až navolno po terárku. Vitamíny jsem mu dávala jen zpočátku. Pak začal jíst ovoce jako maliny, pomeranč a salát. Takže jen obaluju ve vápníku. Teď už jí míň jen tak 8-10 cvrčků denně. Vezmu krabičku, otevřu růžek, přesypu do skleničky od jogurtu, zaklepu aby se obalili ve vitamínech a vypustím do terárka. Někdo radí klepat je ve vaně nebo nad kyblíkem aby nemohli utéct. Taky kupuju střeďáky. Jednak necvrkají dokud nedospějí, jednak se mi občas stalo, že staří vykladení cvrčci chcípli dřív než přišli na řadu. Jo a kokos se nedoporučuje, že prý ta kokosová vlákna se v zažívacím traktu chamíka zaseknou a navíc nabobtnají, ale názory jsou na to různé. My máme rašelinu s pískem 1:1 a nestřílí do ní pokud mu v tom neběhá cvrček, ale vadit by mu to nemělo, v jemenu je taková polopoušť s pískem se tam určitě setkávají často. No kařdopádně je sranda ho pozorovat.

• Citovat
  • Upravit
23
21.10.13 11:07

Mě se toho kokosu ani nedotkne.. Ta drť je tak na kousky 2*2 cm.. Četla jsem i o rašelině.. Když mi cháma nalapal ten písek, přestal úplně žrát. Jezdeli jsme na veterinu denně a stříkala jsem mu do tlamy vodu s oleje.. no hrůza.. ale díky tomu to z něj vyšlo..

Máme opravdu velké terárko, tak ho krmím ručně.. Když jsem cokoli pusitla po terárku, neměla jsem pak přehled, kolik toho sežere. Taky se mi pak stalo, že mi cvrčci zdrhli a já kvůli nim i vytrhávala podlahu.. no děs.. Jen pro info: cvrkají jen samičky, které mohou naklást až stovky vajíček.. Takže když Vám začne cvrkat byt, řešte to hned :D ne až to samo vyleze.. nevyleze :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný