Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda těhulky,
zítra jdu do poradny ve 37.tt a doktor by mi měl dělat test na přítomnost beta steptokoka. Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou výsledky okamžitě nebo se na ně nějakou dobu musí čekat jako je to u klasických stěrů z pochvy. Já jen, že ty u nás trvají tak cca týden a naše malá dává najevo, že moc dlouho v bříšku nepobude, tak aby se vše stihlo do porodu. Mám totiž strašný nervy, že bychom ho měli mít a nestihli nás na to otestovat a malá mohla mít infekci ![]()
Tak ten týden se čeká, a pokud se nestihnou výsledky a porodíš, dostaneš myslím atb automaticky jako krytí před infekcí ![]()
Stěry na streptokoka se musí kultivovat 48 hodin - takže za dva dny jsou. Pokud je akutně - jako bylo u nás - vezmi si od dr. číslo na laboratoř, kam posílá a kdybys rodila dřív než by byl výsledek předej v porodnici číslo a oni si zjistí. I předběžný výsledek se počítá. Takhle jsem to měla já a pokud by se nestihlo ani to neboj, dají ti ATB na krytí a bude dobře. Užij si porod a hlavně zdravé miminko.
Test na streptokoka trval tyden.
Nicmene, uklidni se. Streptokokem se nakazi pouze 0,5% deti u rodicek nezajistenych atb, takze i kdyby ti pri porodu atb nedali, tak to neni nic strasliveho. Dite se pak jen sleduje a meri se teplota.
V nekterych zemich zapadni Evropy se ani testy nedelaji.
Jen pro zajimavost, ja mela ve 30.tt streptokoka pozitivniho, ve 36.tt negativniho. Kdybych nemela ten ster ve 30.tt, tak se mnou zachazi jako s neagtivni a zadna atb mi necpou, takto mi je chteli dat, stejne se to nestihlo.
Stav se muze behem par dnu otocit a streptokok tam byt, i kdyz mas stery negativni, takze klid. ![]()