Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Litta
jo já vím, že se rodili postižení a vím, že se dají udělat další testy, jen jsem chtěla napsat, že i bez testů může být těhotenstvé OK, to riziko VV je u nesledvaného těhotenstvé stejné jakou sledovaného
A další test bývá plodovka, ta má hodně vypovídající hodnoty, ale zase je u ní riziko potratu ![]()
Prostě jsem tím chtěla říci, že dříve ženské neabsolovovaly žádná UTZ, téměř žádné testy a rodily, občas nějaké dítě s VV, ale byly v těh. v klidu. Nyní je žena před každou kontrolou, před každým testem vynervovaná, aby dopadl dobře
a když už dopadne špatně je zase vynervovaná a musí na další testy a pak je na ni případně to těžké rozhodovaní jít na potrat dítěte s VV nebo ne ![]()
@subsomi já nevím, ale je jedině dobře, že ty testy jsou. Naštěstí jde zdravotnictví dopředu a není to tak jako v minulosti, kdy moje mamina měla za těhotenství jeden utz někdy ke konci tuším? Ono jde taky spíš o to, že se může přijít na vadu, která je hned po porodu řešitelná, třeba operací, pak rodíš ve specializované porodnici a doktoři jsou na to už připravený. Já bych byla víc ve stresu, když bych nevěděla do porodu, jestli malý není třeba bez nohou (příklad). Ale je pravda, že ta vyšetření některý stresují. Potom je ale nemusí podstupovat.
@subsomi S tím stresem souhlasím, teď je hrozný nátlak na ženu, aby podstoupila všechno, několikrát, aby se pořád rozhodovala a čekala.
Na druhou stranu nějaký přinos tam je, právě jak píše @Pomka - vše je po porodu připraveno a je větší šance, že se třeba na operovatelnou vadu srdce vůbec přijde.
Snad přibude těch neinvazivních metod a celé se to postupně vylepší. Velký potenciál je v těch krevních testech, jen mají zatím ještě dost much a určitě by se daly vymyslet další.
@Litta podle mě jsou i obrovským přínosem dnešní ultrazvuky, který dokážou zobrazit detaily čehokoliv. Pro mě je to fakt pokrok a je dobře, že jsou takové možnosti.
@ana11 píše:
Všechna vyšetření jsou dobrovolná
Jasně, ale když už tedy slovíčkaříme, tak jde o nadstandardní vyšetření, nikoliv vyšetření standardní a hrazené pojišťovnou.
No hlavně nevíme, co zakladatelka za vyšetření podstoupila. Zatím to vypadá, že fakt nic. Co jsem koukala na diskuze, tak před dvěma týdny už o těhotenství věděla, takže mě překvapuje, že ji doktor hned velký ultrazvuk nezařídil.
@Raduš.ka44 píše:
Jasně, ale když už tedy slovíčkaříme, tak jde o nadstandardní vyšetření, nikoliv vyšetření standardní a hrazené pojišťovnou.
V tom máš pravdu, že pojišťovna prvotrimestr. screening nehradí, ale spousta lékařů už od od testů na 16. týdnu ustupuje, případně jej dělají v rámci integrovaného testu. A valná většina gynekologů je přesvědčena o zbytečnosti samotného triple testu. To, že ZP na to ještě nezareagovaly, to nechápu.
Jinak zakladatelka je už v 20 tt, čili tu řešíme vyšetření, která stejně nestihne.
@Pomka To jsem už považovala za samozřejmost.
Ale na druhou stranu není moc studií o vlivu častého ultrazvukování - jedna starší dokazuje vliv na levorukost, například. Takže by se to zas nemělo přehánět. Jak se chodí kochat na 4D a tak, ještěže je to tak drahé. ![]()
@Litta jako jo, ale jen jsem chtěla dát příklad. No třeba můj doktor dnešní ultrazvuk ještě nemá
Má starej. Když porovnáš fotku z novýho, co tu holky dávají, tak na těch mých musíš to malý chvíli hledat
Jako škodlivost neškodlivost, to je otázka. Ale pořád mám na mysli vyšetření ve 20tt, to je fakt přínos a nepodceňovala bych to. Dokonce jsem slyšela, že paní zjistili, že čeká miminko, které má orgány mimo bříško. No to už je podle mě obrovský důvod, přijít na toto včas. A jestli tam zjistí vadu a jak se ženská zachová nebo nezachová, to těžko říct, dokud to nepřijde. Prostě takhle se to nemůže brát.
@Pomka @Litta
taky si myslím, že je dobře, že ty testy jsou.
Ale pokud je žena nepodstoupí (nestihne, nechce), tak to neznamená, že dítěti nějak škodí
Na velkém utz jsem byla
Hned co to doktor zjistil poslal mě tam
Jen mě vyděsil tím že už nestihnu nějaké testy co se dělají dříve a dneska o tom mluvil zase ![]()
@subsomi píše:
@Pomka @Litta
taky si myslím, že je dobře, že ty testy jsou.
Ale pokud je žena nepodstoupí (nestihne, nechce), tak to neznamená, že dítěti nějak škodí
Tak určitě mu tím neškodí. Spíš je to jen nejistota té maminy.
@JitaPitterova píše:
Na velkém utz jsem bylaHned co to doktor zjistil poslal mě tam
Jen mě vyděsil tím že už nestihnu nějaké testy co se dělají dříve a dneska o tom mluvil zase
Tak to vypusť z hlavy. Myslel tím ty tripple testy nebo screening.
Osobně si myslím, že pokud by dítě mělo nějaký syndrom, tak se pozná i na tom velkém, nebo se pletu? To ale netuším, to je moje domněnka. Buď v klidu, teď už je to jedno a hlavní je ten velkej utz.
@JitaPitterova Na ty kašli. Asi teď kvůli tobě nedostane body nebo provizi navíc. ![]()
@Litta píše:
@JitaPitterova Na ty kašli. Asi teď kvůli tobě nedostane body nebo provizi navíc.
Taky nechápu, proč jí to ten doktor říká, když už je to teď jedno a je jasný, že to už stihnout nejde.