Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
procitala jsem diskuze, ale nenasla presne to co hledam..
Prosim, kdo ma podobnou zkusenost, dejte mi vedet..
Cekam druhe dite a u obou tehotenstvi si picham injekce na redeni krve (nejprve fraxiparine, ten mi vydrzel cele prvni tehu, u druheho jsem po par tydnech presla na Clexane kvuli alergii), mam vrozene trombofilni mutace.. Dneska jsem byla na kontrole v 32tt, ultrazvuk + odbery a miminko je vyrazne nizsi vahy nez by melo byt, jen cca 1200g. Pritom u privniho tehu mel syn skoro 4kg, doktor me tehdy i potvrdil, ze pri uzivani injekci se k miminku dostava vice zivin a tim padem je i vetsi… Kdybych si nepichala injekce, tak to ani neresim, vim ze u ultrazvuku byva normalni odchylka cca pul kg.. Takhle se preci jen bojim.. Mates tim nekdo zkusenost? Pokud by mimi neprospivalo, tak nas ceka predcasny porod, coz je stale dost brzy… Dekuju vsem za zkusenosti…
![]()
U prvního těhotenství jsem nepíchala nic, u druhého fraxiparin celou dobu. A druhorozená se narodila se stejnou vahou syn… takže tohle vliv sotva mělo. Jen co tak laicky vím, tak píchání injekcí by vliv fakt mít nemělo, naopak, měla by zajištěna lepší funkce placenty, když injekce pícháš… otázka je, jestli chodíš i hematologovi a máš nastavenou správnou dávku, no a taky je tady fakt, že ani píchání těchto injekcí nemusí znamenat jistotu, že placenta bude fungovat správně, jen vyšší pravděpodobnost, bohužel…
Příspěvek upraven 28.05.14 v 21:09
@fialína píše:
U prvního těhotenství jsem nepíchala nic, u druhého fraxiparin celou dobu. A druhorozená se narodila s nižší váhou než syn… takže tohle vliv sotva mělo. Jen co tak laicky vím, tak píchání injekcí by vliv fakt mít nemělo, naopak, měla by zajištěna lepší funkce placenty, když injekce pícháš… otázka je, jestli chodíš i hematologovi a máš nastavenou správnou dávku, no a taky je tady fakt, že ani píchání těchto injekcí nemusí znamenat jistotu, že placenta bude fungovat správně, jen vyšší pravděpodobnost, bohužel…
přesně tak, líp bych to nenapsala
Fialino, dekuju… hematologa samozrejme mam, pravidelne chodim na kontroly.. musim se priznat, ze jsem netusila, ze by mohl byt prio pichani injekci problem.. Uz negativni zkusenost mam z roku 2010, kdy jsem prisla o dvojcata prave kvuli tem mutacim, syn byl trochu vymodleny, cele tehu rizikove ale na zacatku zabojoval a zvadli jsme to. Toto tehotenstvi vse uplne v pohode, takze me to trochu prekvapilo… No doufam, ze se na dalsi kontrole dozvim neco lepsiho.. Me bylo recene, ze (laicky podane) jde o to, ze pupecnik se neucpava a tim padem ma dite dosatek zivin, netusila jsem, ze to ma co spolecneho primo i s placentou? dekuju za info, budu verit, ze proste je jen prcek mensi:)
@Wolsey píše:
Fialino, dekuju… hematologa samozrejme mam, pravidelne chodim na kontroly.. musim se priznat, ze jsem netusila, ze by mohl byt prio pichani injekci problem.. Uz negativni zkusenost mam z roku 2010, kdy jsem prisla o dvojcata prave kvuli tem mutacim, syn byl trochu vymodleny, cele tehu rizikove ale na zacatku zabojoval a zvadli jsme to. Toto tehotenstvi vse uplne v pohode, takze me to trochu prekvapilo… No doufam, ze se na dalsi kontrole dozvim neco lepsiho.. Me bylo recene, ze (laicky podane) jde o to, ze pupecnik se neucpava a tim padem ma dite dosatek zivin, netusila jsem, ze to ma co spolecneho primo i s placentou? dekuju za info, budu verit, ze proste je jen prcek mensi:)
spíš se neucpává ta placenta. pupeční ani tak ne, přes placentu se hepariny nevstřebvaj, takže do pupečníku se nedostane.
@Wolsey no, já jsem právě poprvé kvůli trombóze pupečníku o jedno dvojče přišla… a podruhé bylo těhotenství s fraxiparinem bez problémů, jenže ono u dvojčat je obecně víc komplikací, že…
No, co vím, tak opravdu to není jen to ucpávání pupečníků, může to být i horší funkce placenty jako takové (ona tak jako tak v těhotenství stárne a ke konci je „horší“ i u ostatních, a u těch mutací je to tak, že se to může stát dřív a hůř… a hematolog mi vždycky říkal, že těmi injekce se dostávám do „normálu a průměru“, ale i tak s může něco stát, sama znám bohužel pár případů, kdy bez ohledu na mutace tělo nefungovalo dobře..). Nechci vůbec strašit, ona to může být fakt jen drobná odchylka, jiný ultrazvuk, menší miminko. Určitě ti dělali nebo budou dělat průtoky, taky dost zjistí z krve, podle toho toho hodně poznají, důležité je asi teď být pod kontrolou.
Moc diky! Ja jsem se pro jistotu objednala jeste k jinemu doktorovi na kontrolni premereni, ne ze bych svoji dr neverila, ale je fakt, ze syna merili co 14 dni na kazdem ultrazvuku, doktor si me opravdu hlidal, lepsiho jsem nezazila (bohuzel jsme se prestehovali ze Slovenska zpet do Cr a tim padem uz to bylo dost z ruky). On to bral proste tak, ze je potreba to vice kontrolovat. Kdezto tato nova doktorka podle me ‚hresi‘ na to, ze do tehle chvile bylo vse bez komplikaci… miminko mi premerila vsehovsudy 3× za celou dobu a ted se divila… No, snad je to jen odchylka, ale at je to jak chce, hlavne aby to dopadlo dobre:)
me jen zarazilo, ze me treba rovnou neposlala pro jistotu na kontrolu prutoku krve, aby si byla jista, ze to je v poradku… ![]()
Ahoj,
mám poměrně čerstvou zkušenost…ale od začátku. Mám taky trombofilní mutace a dvě děti. V obou těhotenstvích jsem si píchala Clexane a přesto obě těhotenství byla jiná. První těhotenství: Clexane od 10 tt, syn se narodil 8 dní po termínu, přirozenou cestou, celé těhotenství se dá říct, že bez problémů, jen mě více hlídali. O druhé miminko jsem přišla v 10 tt (těsně před tím, než jsem si začala píchat Clexane. No a druhé miminko (neboli 3. těhotenství): Clexane jsem si píchala od 6 tt a stejně od začátku samý problém, furt se něco nezdálo, furt jsem chodila po různých vyšetřeních. Nakonec se vždy vše ukázalo jako planý poplach. Jen pořád po přeměření na utz byl „o trochu“ menší, ale nikdo kupodivu neplašil. Ve 35+5 jsem šla opět na mimořádný utz a průtoky (ty průtoky by se ti měly měřit častěji, hlavně ke konci těhotenství, právě kvůli tomu pupečníku, aby ti dobře mohla fungovat ta placenta, jak tu zmiňovaly už holky a tím pádem miminko bylo dobře vyživované…). Tam najednou se zjistily horší průtoky (ale furt žádná katastrofa) a váhový odhad něco kolem 2 kg, což je hodně málo. Druhý den mě hospitalizovali, aby mě měli pod kontrolou každý den. nicméně vše bylo jinak. protože po zdlouhavém příjmu jsem šla hned na utz a průtoky. Proti předchozímu dni zhoršení. Rozhodli se, že budou vyvolávat, nicméně po oxitocinovém testu zjistili, že se musí jednat hned, že se tam dusí. Dělali mi akutního císaře. Všichni mě uklidňovali, že 36+0 je už v poho. Narodil se s váhou 1930 g, což je na 36+0 hodně málo. Problémy s dechem a adaptací, pár dní v inkubátoru, posléze na vyhřívaném lůžku, ale vše to zvládl.
Proč to všechno píšu? Clexane určitě na velikost plodu vliv nemá, ale tady vidíš, že každé těhotenství může být úplně jiné. Když se ti něco nebude zdát, tak mazej do nemocnice, ať tě zkontrolujíŠpatně fungující pupečník, potažmo placenta, můžu mít fatální následky.
Jo a já taky byla pravidelně kontrolována na hematologii a moje hematoložka dodnes nechápe, že se to v krevních testech neprojevilo, takže možná si zkus skáknou i na hematologii, ať ti zjistí ty D-diméry a atd.
Držím palce, ať vše probíhá dál, jak má. A dej vědět, jaks dopadla…
Tak moje zkušenost je taková: 1.těhotenství, fraxiparin, dcera v termínu 3565 g. 2. těhotenství, clexane, syn v termínu 4010g;-) Držím palce, ať je všechno v pořádku ![]()
Holky, dekuju, ja se priznam, ze jsem z toho trochu nervozni, moje doktorka to mela vic hlidat a neudelala to… A ja blbec jsem se neozvala, moje chyba… Hlavne, at je prcek v poradku. V pondeli jdu i na hematologii, diky Korisnko za pripomenuti, vezmou me hned, nebudeme cekat az na dalsi kontrolu…