Test vývojových vad

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14637
29.5.14 12:07

@JitaPitterova Na ty kašli. Asi teď kvůli tobě nedostane body nebo provizi navíc. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
29.5.14 12:09
@Litta píše:
@JitaPitterova Na ty kašli. Asi teď kvůli tobě nedostane body nebo provizi navíc. :mrgreen:

Taky nechápu, proč jí to ten doktor říká, když už je to teď jedno a je jasný, že to už stihnout nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
29.5.14 12:13

A co amniocentéza…jasně riziko potratu tam je, ale pokud vím jen 1%… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
29.5.14 12:13

Já nevím nerozumím tomu akorát mě tím vyděsil podruhé jinak mimi podle utz by mělo být v pořádku :) Aspoň teda doufám nikdo nic neříkal že by mělo být něco špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.5.14 12:16

@gatubela Mně 1 přijde docela dost. :| Ale pro někoho je to lepší než riskovat, že se postižené narodí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
29.5.14 12:20

@gatubela
a proč riskovat i to 1% když v tuto chvíli není jediný důvod proč si myslet, že dítě není v pořádku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.5.14 12:22

@subsomi Velké riziko z předchozích vyšetření ale JE důvod. Někomu z nich se to totiž potvrdí, mezinnimi může být i tohle. Já tedy nevychvaluji invazivní testy, ale připadá mi, že ty je naopak zas hodně podceňuješ. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
29.5.14 12:27

@Litta
ano pokud předchozí testy vyjosu špatně, tak pak má plodovka smysl,
reagovala jsem tady o ten případ, kdy zakladatelka nestihla ty první testy, ale UTZ ve 20tt vypadal dobře, pro ni mi přijde plodovka, jako zbytečné riziko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.5.14 12:30

@subsomi Aha, už jsem pochopila ten příspěvek od @gatubela 8o To by ale snad Dr. nikdy nenavrhl. Jen proto, že se nestihl prvotrimestriál. Doufám teda. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
29.5.14 12:31

@Litta
možná ty testy podceňuju, protože nevím, jak bych se rozhodla, kdyby nevyšly dobře :think: jasně pokud by se objevila vada neslučitelná se životem, tak by bylo rozhodnutí jasné, poptart hned nebo porodit prté dítě, to je jasné rozhodování :think: ale co takový downův syndrom :nevim: to je sice vada, ale lidé s tímto postižením žijí a nidko z nás nedokáže posoudit, jestli se trápí :think: oni mají svůj svět a nikdo nedokáže říci, jestli třeba ten jejich klid a nevědomost není lepší než život zdravých :think: ano to hrozně náročné pro rodiče :think: a proto tamí možnost se rozhodnout, zda takové dítě chtějí nebo ne. Ale dr. jim v takovém případě nemohou portat vnutit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.5.14 12:35

@subsomi Já bych na potrat pravděpodobně nešla, ono i dítě žijící tři dny po porodu je pro někoho lepší donosit - detaily bych nerozváděla, jsme už u hodně citlivého tématu. Ale o těch zjistitelných vadách bych vědět chtěla, právě kvůli přípravě na to, jak to všechno nejspiš bude a aby se mohli připravit třeba operatéři. Z plodovky ale jen potvrdíš chromosomální odchylky, což pro mě moc roli nehraje. Řešitelné problémy poznáš spíš z toho UTZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
29.5.14 12:43
@gatubela píše:
A co amniocentéza…jasně riziko potratu tam je, ale pokud vím jen 1%… :think:

Ale ona má utz ve 20tt v pořádku, to mi přijde hodně radikální. Není důvod, na to se posílá při podezření na vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
29.5.14 12:46

@Litta
jasně, nebudeme to více rozebírat, téma byl původně jiné
Prostě testy jsou a je dobře, že jsou, ale jsou dobrovolné a neabsolvovat je neznamená automatiy riziko pro dítě, pouze nevědomost pro matku až do porodu.

Ještě přidám jednu svoji zkušenost, před porodem se mi primář fakultky (mám dvojčata, proto si mě na konci přebral do péče on) divil, že jsem nebyla na prvosemestrální screening, že triply u dvojčat nikdy nevyjsou dobře 8o no u mě dobře vyšly :think: dále, proč jsem nebala na UTZ srdíček, nebyla :nevim: a možná je to dobře, hned po porodu dcery jí zjistili šelest na srdci a druhý den byla na UTZ vyšetření srdce a kardiograf a já nevím co ještě (ale nic invazivného, ani bolestivéhp) a zjistili, že tam mám 3mm dírku a že krev proudí i když by neměla, že to život nijak neohrožuje a časem, že to sroste, na kontrolu jsme pak byli co 3 měsíce, v roce už to byly necelé 2mm a krev už neproudí a na kontrolu až ve 2 letech :) Kdybych byla n UTZ srdíček asi by to zjistili a mě vyděsili a kdo ví, co všechno by jí dělali hned po porodu, kdyby na to byli připravení 8o takhle jsem byla v klidu a nakonec o nic vážného nejde.
Jasně máme štěstí, jsou i horší varianty, ale já si myslím, že klid matky je pro těhotenství důležitější než spousta vyšetření :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
29.5.14 12:50

No, nemusejí být prvotrimestrální, na ty také každá nechodí, ale stačí triple testy-obecně testy vývojových vad…ten ultrazvuk na 20týdnu zjištuje pouze morfologické změny-třeba různé formy rozštěpu a nebo vady srdce…ale ne každá vývojová vada je morfologicky znatelná…a já přes to, že jsem už 3× o miminko přišla bych si postižené dítě nenechala…máme postiženého v rodině-teda tchýnin manžel a zažila jsem v okolí pár postižených dětí…ano jsou docela jistě šťastné(teda ten „tchánův“ syn je totálně mimo ten ani šťastně nevypadá),ale kvalita jeho života a vlastně celé rodiny…? :think:

Příspěvek upraven 29.05.14 v 12:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.5.14 12:50

@subsomi Jediné, nad čím ještě váhám, je cukrovkový test. V zahraničí se plošně nedělá, tak se mu jednou chci taky vyhnout. Teď mě tu všichni ukamenují. :mrgreen: Ale počkejte, jak to bude za 5 let. To zas bude vše jinak a ohrožení bude něco jiného, u zátěžového testu se třeba přijde na to, že dítě poškozuje, nebo něco takového. Taky teď najednou měnili hodnoty a kdo měl ještě před měsícem cukrovkovou dietu, je teď označen za naprosto zdravého. Omg. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí