Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jelikož jsem zjistila celkem dlouho že čekáme mimi doktor mi řekl že už mi neudělá test vývojových vad dost mě vyděsil je na tom některá z vás taky tak? ![]()
@JitaPitterova
v kolikatem jsi tt?
Ja u prvniho syna taky nikde kolem 12-13tt nebyla jen na obyc UTZ v nemocnici a pak az 20tt a miminko-syn dnes pres 5let je zdravy, ani to nikdo nenabizel skoro 6let zpatky a byla jsem uplne v klidu.
jak jste stari, mate nejake predpoklady k VVV?
@JitaPitterova taky by me zajimalo v kolikatem jsi tydnu, me se to tedy nestalo, ale jedna znama to mela take podobne, ale zadne info o ni nevim, jen, ze ji tehotenstvi zjistili pozde a tudiz, nebyla na screeningu, ale kdyz to ctu, zda se mi to jako blbost ![]()
@JitaPitterova Asi myslí jeden specifický, třeba tripply, ale to vůbec nezoufej, jinde už se ani nedělají. Jestli nejsi týden před porodem, tak si vyšetření užiješ ještě dost. ![]()
Myslím, že jsi prošvihla akorát prvotrimestrální screening, ne? Ten je stejně většinou placený a dobrovolný.
@Raduš.ka44 píše:
Myslím, že jsi prošvihla akorát prvotrimestrální screening, ne? Ten je stejně většinou placený a dobrovolný.
Všechna vyšetření jsou dobrovolná
Ty už budeš ale asi tak 22-23tt, ne? Které testy myslíš? Tripple testy nebo prvotrimestrální screening? Na tom já jsem taky nebyla. Předpokládám, že utz ve 20tt jsi podstoupila, tak bych to neřešila.
Já jsem to zjistila až 20tt
Nic mi nebylo menstruace normal:) Jen mě vyděsil doktor
nevím co je to přesně za test ![]()
Který test máš na mysli, ten prvosemestrální screening okolo 11tt? ten jsem taky nestihla a nic se nedějem, mám zdravá, živá (dneska extrémně
), krásný dvojčátka ![]()
Byl jsem okolo 16tt na triple testy a okolo 20tt na ultrazvuk co trval déle.
Myslím, že jsem vlastně neměla žádné extra vyšetření, co popisuje většina těhotných tady. Dříve ty testy taky neexistovaly a děti se rodily ![]()
A ještě jedna filozofické otázka, půjdeš na test a dr. ti řekne, že s pravděpodobností 20% bude mít dítě nějakou vývojovo vadu
co uděláš? rozhodneš se pro potrat (s rizikem, že na 80% zabíjíš zdravé dítě) nebo si dítě necháš a celý zybtek těhotenství se budeš nervovat, aby se nevyplnila hrozba 20% vady?
@subsomi píše:
Dříve ty testy taky neexistovaly a děti se rodilyA ještě jedna filozofické otázka, půjdeš na test a dr. ti řekne, že s pravděpodobností 20% bude mít dítě nějakou vývojovo vadu.
No právě, testy nebyly, tak se jich narodilo víc, protože se toho ti postižení dožili.
A při 20% riziku se dělají další testy.
@JitaPitterova píše:
Já jsem to zjistila až 20ttNic mi nebylo menstruace normal:) Jen mě vyděsil doktor
nevím co je to přesně za test
A to ti řekl tvůj gyndař? Nevím, do kdy se velký utz dělá, obvykle kolem 20tt, být tebou, zavolám si rovnou sama do centra, kde je dělají a zkusím se poptat, jestli to je ještě možný. Je to podrobný ultrazvuk, kde můžou zjisti případné vady plodu, zkontrolují mu srdíčko, orgány atd. Zavolej si tam.
@Litta píše:
No právě, testy nebyly, tak se jich narodilo víc, protože se toho ti postižení dožili.
A při 20% riziku se dělají další testy.
Přesně, obvykle se to ještě potvrzuje dalšími testy, které dávají téměř jistotu.
@Terdul píše:
Tak to je teda dobry. A prislas na to diky pihybum nebo brisku?
To by mě taky zajímalo. A nebo jestli MS vynechala až potom…?