Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@subsomi ty šelesti na srdíčku má hodně dětí, slyšela jsem, že je to u nich celkem běžné a časem to vymizí. Ono záleží spíš hodně na doktorovi, jak ti to podá a jestli tě tím vyděsí nebo ne. Taky mimo téma, mě překvapuje, když tu holky chodí na utz třeba například v 5tt a doktor jim řekne, že nic nevidí, že to může být mimoděložní. Co je to za komentář? Proč? Já totiž šla asi 6+5 poprvé a doktor řekl, ano, jste těhotná, odpovídá to 4+4, nic víc neřekl, měla jsem přijít za týden. Přišla jsem za týden a bylo to 7+něco, už to naskočilo na „správnou“ velikost a bylo srdíčko. Toho jsem si na doktorovi cenila, že mě hned něčím nestraší a prostě pohoda. Stejně tak, když něco najdou, záleží hodně na přístupu.
@Litta no,ségře díky tomu zjistili právě těhotenskou cukrovku, hodnoty měla skoro pořád špatné a problém se pak právěže přenáší na dítě…synovec byl po porodu dlouho na jipu, protože měl problém se zpracováním glukózy… ![]()
Holky, já mám strach, že se při tom testu na cukrovku poblinkám
Měla jsem problémy s nevolnostma a ještě teď to není úplně ok a nevím, jestli to dám. Kdoví, jestli to zažily, že to někdo „vyhodil“ ven (omlouvám se za výraz).
@gatubela Záleží jaké postižení, kolik na to máš peněz, jaké ambice máš. Také je znám osobně. A hlavně je každá odchylka úplně jiná. Někdo by nezvládl autistu, jiný s láskou zvládne péči i o ležáka a přijme to tak, jak to je. Já už tohle za poslední 3 roky dost přehodnotila… Ještěže je možnost volby. Jen je málo informací a podpory při jakémkoli rozhodnutí.
@Pomka u prvního syna to byl hnus největší a u druhého, byl ten roztok už nějaký jiný, lepší…i když stejně nic moc…ale to dáš, neboj ![]()
@Litta
na cukrovku jsem byla, nejsem nejštíhlejší
no a bohužel jsem tu těh. cukrovku měla, ale dietou jsme se držela v dobrých hodnotách, jak jindy žeru co vidím
(vím, že je to špatně) tak, když jsem věděla, že tím mohu ohrozít děti, tak jsem se držela fakt dodržovala dietu
no bohužel ještě asi půl roku po porodu jsme neměla hodnoty dobré, srovnalo se to až později, z toho vyplývá, že mi v budoucnu cukrovka hrozí mnohem více než jiným lidem
a v příštím těhu bych musela na test hned v prvním trimestru (ne až okolo 25tt jak se běžně chodí) už teď předpokládám, že by zřejmě nedopadly dobře ![]()
@Litta
tak ja u syna nebyla a nepujdu zase, Hodnoty curku mam vzdy skoro pod minimem hodnoty a naznak na cukrovku zadny, deti male, takze nejdu a odmitnu zatezak az me nekam budou posilat, navic i v 19tt mam furt zaludek na vode a tohle pit teda nebudu
![]()
Příspěvek upraven 29.05.14 v 13:01
@Litta tak já jsem za posledních pár let přehodnotila hodně věcí, ale otázku jestli si nechat postižené dítě, to ne…samozřejmě, každý má jiné priority, jiné ambice…a o tom to je…
chceme s manželem ještě hodně dětí, ale pokud by měly být postižené, tak už radši žádné…jsem štastná, že mám dva zdravé kluky..a moc dobře vím, že zdravé dítě je ten největší dar! ![]()
Cukrovka už v 25tt? No potěš, to mám za chvíli, já myslela, že se to testuje až dýl. Tohle jsem nikdy neřešila, ale mně teď žaludek nakopne drobnost, stačí málo, uvidím no. Když to nedám, tak poletím na záchod a řeknu, že fakt ne ![]()
Příspěvek upraven 29.05.14 v 13:03
@gatubela Nerouhej se. Ale přeji ti už jen to nejlepší. Dle podpisů to taky nemáš jednoduché, buď ale ráda, že to za tebe řešilo tělo, to ukončení těhotenství by bylo ještě horší… ![]()
@Lana222 píše:
@Litta
tak ja u syna nebyla a nepujdu zase, Hodnoty curku mam vzdy skoro pod minimem hodnoty a naznak na cukrovku zadny, deti male, takze nejdu a odmitnu zatezak az me nekam budou posilat, navic i v 19tt mam furt zaludek na vode a tohle pit teda nebudu![]()
Příspěvek upraven 29.05.14 v 13:01
mě tam honili už proto, že starší syn byl velký a trpím na kvasinky…což bývá u cukrovky běžné…ale vše bylo ok…druhý kluk byl také poměrně velký, tak mi dělali normální testy a nic…žádná cukrovka.. ![]()
@Pomka
jo má to hodně dětí, já ho mám dodnes, ale vím o tom a není to nic k řešení, kdysi mi dr. na kardiologii řekl, že kdybych byla na nějakém větším vyšetření, tak ať je o tom informuju, že o tom vím, že je to sledované, v mém věku se to už nijak měnit nebude, ničemu to nevadí, život neomezuje
Jinak já jsem na první kontrolu byla až na konci 8tt
těhotenství bylo plánované, ale byli jsme měsíc na dovolené v zahraničí, den před odletem jsem si ještě dělala test a zse byl negativní, tak jsem to hodila za hlavu av klidu odletěla, až tam se mi to zdálo dovné a sháněli jsme lékárnu a test a už byl pozitivní, takže jse 4 týdny žila s vědomím jsem těhotná a k dr. půjdu až se vrátím a byla jsem v klidu, o tom kdy je vidět srdíčko jsem nic nevěděla
(já jsem dokonce tak neinformovaná, že jsem otěhotněla bez znalosti své ovulace, bazální teploty a já nevím čeho všeho
) na první kontrole mi dr. oznámil, že to josu dvojčata a to bykl takový šok
že jsem teprve začala gůglovat těhotenství a dvojčata a objevila emimino
(a už jsme tu zůstala
) dr. si mě pozbal zase až za 4 týdny, v tu chvíli mi to nepřišlo divné a ani mě nenapadlo, že bych měla chtít kontroly nějak častěji nebo nějaké testy, co všechno existuje jsem zjistila až mnohem později
A OGTT testu se neboj, je to hnus
ale ani já jsem to nevyblila a to jsem blila od 8tt až do 23tt
i několikrát za den
a byla jsem na něho ještě 2× po porodu ![]()
@Litta píše:
@gatubela Nerouhej se. Ale přeji ti už jen to nejlepší. Dle podpisů to taky nemáš jednoduché, buď ale ráda, že to za tebe řešilo tělo, to ukončení těhotenství by bylo ještě horší…
Já vím, že to tak zní, ale snad se nerouhám. Ale samozřejmě ve finále fakt nevím, jestli bych to dokázala ukončit sama…teď říkám, že jo…ale jiný je když jsi v té situaci…„tamto“ asi byly blbé náhody…jednou velký stres, jednou chřipka a nakonec chyba doktorky…bohužel…já tomu říkám i osud…posunulo mě to dál…ale bolet to nepřestane…ale třeba tam byly i nějaké vady…to bohužel nezjistím, navíc většina těch nejčastějších vad jako je downův syndrom se nemusí opakovat(i když můžou)teď mě screening čeká v úterý..tak snad bude vše ok…děkuji ![]()
@gatubela Určitě bude, zasloužíš si teď už jen klid a radost. ![]()