Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj teď se jedná o to, kdo ty testy chce, kdo je bude platit a proč ![]()
nebo je to ještě jiný případ?
a věk dítěte není rozhodující, tedy soudy to bude zajímat tak do 18-ti let věku…
je to jiny pripad ..matka vychovava dite sama ( ted je stare asi pul roku) a otec odmita uznat otcovstvi…
a už byla se poptat na socce, popř. přímo na soudě a požádala o určení otcovství?
soudy pak většinou zahajují řízení o určení otcovství (opatrovníkem dítěte je OSPOD, který podává návrh na určení otcovství) - a označený je povinen se tomuto podrobit (co mé zastarávající znalosti říkají)
otázkou na zvážení je, jestli to stojí za toto, tohohle člověka určit otcem - bude pak řádně platit výživné na dítě, popř. i matku, nebude dělat naschvály se stykem a nevhodně a svévolně zasahovat do výchovy?
Jenže je tu dost velký problém..Pokud nebude mít určené otcovství,nebude mít nárok na spoustu sociálních dávek.Nejde ani tak o dávky státní sociální podpory,tam to nevadí.Ale dávky sociální péče,doplatek do životního minima.Protože podmínkou je splněná vyživovací povinnost.Pokud například bude s dítětem žít sama v bytě,už nebude na rodičáku,nebude pracovat,tak se může jít klouzat.Sociálka jí nic nedá.
Anonymní,ve výjimečném případě je možné získat od soudu papír,že z důvodu toho a toho otcovství mít určené nemusíš a nemusíš mít alimenty..Ale musíš být vychytralá,protože to musíš nahrát tak,že je to v zájmu dítěte.Jinak to nejde..Úplně nejlepší je ze sebe udělat blbou a tvrdit,že nevíš,s kým to dítě máš.Pokud jednou prohlásíš,že víš,čí to dítě je,tak Ti OSPOD nepomůže,protože v zájmu sociální pracovnice je,aby dítě mělo biologického otce..
Dobře si vše promysli..
Jinak jsem se o to taky zajímala..Musíš jít na OSPOD,sociální pracovnice s Tebou sepíše návrh na soudní určení otcovství,ten dotyčný se musí podrobit..
Pokud si dobře pamatuju,národ na úhradu nákladů od otce spojené s těhotenstvím už nemáš..Tam je lhůta půl roku po porodu..
Vše si promysli..Někdy je lepší i finančně výhodnější dělat blbou a hrát velkou komedii než přiznat pravdu.
anonymní č. 2 ale nárok na výživu neprovdané matky by ještě mohl být (záleží na věku dítěte)
jinak máš pravdu, chce to promyslet, vše má své pro a proti
co se týče povinnosti určit otcovství, tak se i u dávek ustupuje od striktního požadavku na určené otcovství, ale určitě je to o přístupu a konkrétní soc. pracovnici či její šéfové…
Borisko,pokud to dnes není jinak,tak příspěvek na úhradu nákladů neprovdané matky jde uplatnit nejpozději do 6 měsíců věku dítěte..Ale o tom se nebudeme hádat
Anonymní č.1 si vše může dohledat na netu nebo se poptat.Zákony se rychle mění,moc to nestíhám sledovat..
A máš pravdu,že to taky záleží na konkrétní sociální pracovnici,na konkrétním člověku..U nás to zatím funguje tak,že bez určení otcovství žádné dávky navíc nedají.Pořád ještě požadují soudní dohodu,mimosoudní neuznávají..
Myslím,ale,že i zde platí 3letá promlčecí lhůta,kdy by se potom dalo něco zařizovat dál,nějak to vysvětlit.
jo matka by měla smůlu, že už by nepodala včas návrh na určení otcovství,ale otci běží lhůta od doby, kdy se o ní dozví
Dekuji moc za odpovedi..
Jeste jeden dotaz, pokud matka nema podepsany papir o otcovstvi a jmenu ditete…je nejakym zpusobem mozne, aby diteti pri porodu dali jine prijmeni nez je prijmeni matky???
Ne,není to možné..Pokud nepůjdeš na matriku,kde otec uzná otcovství a dohodnete se na příjmení otce,dostává dítě automaticky příjmení matky..
A taky počítej s tím,pokud nebudeš mít určené otcovství,porodnice to většinou sama hlásí na OSPOD,po porodu Tě doma navštíví sociální pracovnice,poučí Tě o možnostech,co s tím dělat..Dál záleží na Tobě.Pokud budeš mít zázemí,dál se tím zabývat nebudou,i když kolonka otec v RL bude prázdná.
Aspoň před 3 lety to tak bylo.
A taky počítej s tím,pokud nebudeš mít určené otcovství,porodnice to většinou sama hlásí na OSPOD,po porodu Tě doma navštíví sociální pracovnice,poučí Tě o možnostech,co s tím dělat..
tak nevím, ale já taky neměla v rodné listě zapsaného u dcery otce a nikdo mě teda nenavštívil a nikoho to vlastně ani nezajímalo…
a co se těch dávek týče, tak co mi skončila mateřsá a začal rodičák, tak jsem si zašla na sociáku a ted dostávám příspěvek na bydlení a sociální příspěvek + rodičák samozřejmě…
nepřihlášená janete
ahoj prakticky řeším úplně to samé potřebuji určit ocovství ale rozdíl je v tom že přítel zemřel má strašný problém s tím jak to napsat… Něco jsem napsala ale poslali mi to zpět s tím, že já musím žalovat jeho rodiče , protože budu míz od nich nárok na alimenty slyšela jsem o tom prvně no malímu jsou 3 měsíce a test se dá dělat 6 týdnů po narození kdy se vlastně rozhoduje podle nějakejch předpisů kde to je napsaný to nevim jestli přežije nebo ne!! A taky kamarádka toto řešila uznání otcovství a bylo super že náklady nemusela platit a nakonec to skončilo tak, že ten její tupec se k otcovství přiznal aby to nemusel platit ![]()
Dobrý den, mám takový problém přítelkyně je nebo spíš bude ted 23.12.2012 v 9 týdnu. A já si myslím že to není moje, dá se během průběhu těhotěnství zjistit nevím podle čeho.. kdo je otcem dítěte nebo až se to narodí? Přítelkyně hodně mi lže, a chci se ujistit že to je moje. proto že během našeho začátku vztahu po 2 dnech milování mi řekla že je těhotná, jak může žena během 2 dnů že je těhotná? nikdo to nechápe… děkuji za odpověď
Nevite prosim nekdo, od jakeho veku ditete muze byt soudne nazizeny test otcovstvi???muze to byt kdykoliv po narozeni?? a nebo ( jak mi nekdo rikal..) az od 1 roku ditete???? Dekuji za odpoved..