Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jak jsem stará, tak nic takového jsem nezažila. K doktorovi moc nechodím, ale mít tohle všechno, tak už tam jsem. Těžko radit.
Ale mám v rodině člověka, který jako mladík trpěl na ty těžkosti s dýcháním (pocity, že se nemůže nadechnou mi popisoval) a k tomu navíc pocity strachu, že umře. Nemohl vstát z postele. U něho to byla psychika, bral pak léky na panické úzkosti a do roka se z toho dostal. Už dlouhý roky nic brát nemusí. Takže jo, může v tom být něco od psychiky. Tetánii nevím, že by měl, to je záležitost hlavně poslední doby u mladých. To, o čem mluvím já, je více než 10 let zpět.
Není to spíš nějaká panická ataka. Třeba vás něco trápí. Nebo zažíváte hodně stresu. Bohužel to taky mívám.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nevím zda to dokáži úplně přesně popsat, ale potřebuji poradit…, V 18ti letech jsem měla diagnostikovanou tetanii. Dlouhé roky jsem měla poměrně klid od záchvatů, ale poslední dobou se můj stav zhoršil. Začalo to tinitusem a závratí, které jsem díky betasercu do jisté míry překonala (proběhlo vyšetření), problém v rovnovážném centru. Tento stav se o dost zlepšil díky těmto práškům, ale poslední 3 měsíce pozoruji zhoršeni - v noci se budím s bušením srdce, občas i závratě, problémy s usínáním, těžko se mi dýchá - pocit, že se nemohu nadechnout bez toho abych nad tím neuvažovalo, brnění prstů, střídání tepla a zimy v celém těle, pocit těžkých rukou.. Děje se mi to pouze v noci - vždycky když se snažím usnout. Poté stav kolem 2-3 ranni ustoupí a já usnu. Když si jdu lehnout přes den, je všechno v pořádku. Piji magnosolv, beru teď vit B… Nevím jak dále stav zlepšit, ale je to velmi nepříjemné a strach z toho, že bych si v této době musela volat záchrannou službu to vše jenom umocňuje. Lze tyto problémy přičítat spíše tedy psychické stránce? Děkuji a budu ráda za každou radu.
Koukni treba sem, https://www.emimino.cz/…raxi-333275/
Myslim si ze u tebe je to kombinace tetanie a psychiky
To co popisuješ zní jako úzkostná porucha - a tetánie bývá jeden z příznaků.
Léčbou na to je psychoterapie a podle potřeby a výsledků psychiatrického vyšetření případně i léky.
Než se dokopeš k tomu, aby sis zajistila pomoc, pořiď si alepsoň tuhle knížku
https://obchod.portal.cz/…e-z-uzkosti/
Plus začni praktikovat nějaké věci spojené s mindfullness - pomáhá to odplavit trošku úzkosti z těla
Zdravím, mám podezření na Tetanii, čekám na EMG ale záchvat, že se mi zkroutili ruce a vše mě brnělo jsem měl jen jednou. Neuroložka mi předepsala Magnosolv, beru 2 denně + 2 kapsle Bisglycinád + mám v jídelníčku potraviny s vysokým obsahem mg. Nic mě nebrní ani nemám křeče, pouze sem tam nějaký tik ale hrozně mi nepřetržitě piští v uších, mám závratě, nefunguje mi hlava, nemůžu se soustředit, krátkodobá pamět v háji. Někdy je to lepší, někdy horší ale když to na mě příjde začnu se jak kdyby ztrácet ve své hlavě, vše mi příjde jako noční můra a doufám, že se probudím, pocit že snad umřu, že màm infarkt, záchvat úzkosti, trochu rozmazané vidění, semtam takové šimrání na hlavě. Ty stavy se špatně popisují, máte pocit, že každou chvíli to semnou sekne a jsem jak kdyby mimo nemám plnou kontrolu nad tělem, je to jako sen ale žádné křeče ani brnění. Prosím zdá má někdo taky takove příznaky a jestli mi nemůže poradit. Jsem živnostník, sám v Nemecku, domů jet nemůžu protože bych byl bez příjmu, na tetanii se nevztanuje žádná pojistka ![]()
Ahoj holky, nevím zda to dokáži úplně přesně popsat, ale potřebuji poradit…, V 18ti letech jsem měla diagnostikovanou tetanii. Dlouhé roky jsem měla poměrně klid od záchvatů, ale poslední dobou se můj stav zhoršil. Začalo to tinitusem a závratí, které jsem díky betasercu do jisté míry překonala (proběhlo vyšetření), problém v rovnovážném centru. Tento stav se o dost zlepšil díky těmto práškům, ale poslední 3 měsíce pozoruji zhoršeni - v noci se budím s bušením srdce, občas i závratě, problémy s usínáním, těžko se mi dýchá - pocit, že se nemohu nadechnout bez toho abych nad tím neuvažovalo, brnění prstů, střídání tepla a zimy v celém těle, pocit těžkých rukou.. Děje se mi to pouze v noci - vždycky když se snažím usnout. Poté stav kolem 2-3 ranni ustoupí a já usnu. Když si jdu lehnout přes den, je všechno v pořádku. Piji magnosolv, beru teď vit B… Nevím jak dále stav zlepšit, ale je to velmi nepříjemné a strach z toho, že bych si v této době musela volat záchrannou službu to vše jenom umocňuje. Lze tyto problémy přičítat spíše tedy psychické stránce? Děkuji a budu ráda za každou radu.