Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ockuje se po patnacti, mas cas. Leda ze by ti bylo nad 60, ale tam uz to tehotenstvi asi nepujde ![]()
Spíš bys protilátky ještě měla mít, ale jinak, než rozborem krve to nezjistíš. Stejně tak je to nejmenší se nechat přeočkovat, žejo.
Praktická mi řekla po 15 letech, jinak by mi prý těhotenství nedoporučovala (nevzpomínám si, kolik říkala, že bych měla čekat), nebo by mě očkovala až po…
Aktuálně se přeočkovává po patnácti letech, nicméně se dá očkovat v těhotenství i při kojení.
Moc děkuji, šla bych popřípadě, že bych tento měsíc zjistila, že se těhotenství nekoná, popřípadě, až za rok.
Ja to taky prosvihla… zjistila jsem az v tehotenstvi… no a nikdo me jako tehu ockovat fakt nechtel! Takze to v klidu pockalo az dokojim, v lete v zemine jsem pouzivala rukavice jinak zadne omezeni… rok sem rok tam ![]()
No, já byla očkovaná v roce 2001. A od roku 2014 jsem byla pořád buď těhotná nebo snažící se (několik potratů) nebo nemocná nebo kojící nebo „zrovna nebyl čas“. Teď jsem si nechávala nabrat protilátky a čekám na výsledek, pokud nebudu mít, tak mě naočkují při kojení. Pokud je to nutné, tak se to dá prý i v těhotenství.
Pokud se teprve snažíte, tak bych počkala jestli bude cyklus úspěšný a když ne tak šla na očkování a snažení posunula. Hlavně teda pokud plánujete více dětí za sebou, delší kojení - já vím, že se tyhle věci blbě plánují, ale pak se člověk fakt z toho kolotoče těhotenství a kojení pár let nevymaní.
Pokud se těhotenství hned podaří, tak si pro klid nechat nabrat protilátky (u nás za 550) a pak se můžeš poradit s doktorem.
Já byla na očku proti tetanu čerstvě těhotná. Nenapadlo mě to, protože jsem údajně měla být neplodná. Vše v pořádku.
Očkuje se po 15 letech (u mladých lze po 15-20 letech, nad 60 10-15 let, já očkuji mladé po 15, starší po 10, ale pokud se to nestihne přesně tak v pohodě), takže v pohodě.
Jinak tetanovku lze dát i v těhotenství, takže pokud bys měla jako těhotná nějaký úraz tak ti jí dají.
No a podle některých doporučení se doporučuje mezi 28 a 35 týdnem naočkovat kombinaci tetanus-záškrt-černý kašel. Kvůli tomu, že černý kašel se vyskytuje a je nebezpečný pro kojence. Samozřejmě ideální by bylo naočkovat to ještě před těhotenstvím. Ale už mi takto jedna těhotná přišla s tím že jí očkoval gynekolog a já pak očkovala zbytek rodiny (rizikem pro kojence je rodina, u kterých se může černý kašel projevit jen jako déle trvající kašel, takže když se nechala naočkovat ta budoucí maminka, tak jsem to doporučila i otci a prarodičům bydlícím ve společném baráku)
Ale myslím, že se tohle očkování moc nenabízí a já sama bych asi taky měla strach se nechat očkovat v těhotenství. Takže pokud někomu propadá tetanovka v těhotenství nabídnu tuto možnost, ale nikoho nepřemlouvám. Jak moc to nabízí gynekologové netuším.
Zrovna ted jsem to resila. Mam ocko stre 14 let. Nejdriv mi le brali krev na protilatky aby zjistila zda a jak preockuji.
Ale pokud jsi ockovana pred 10 lety tak to neres.
@Lucka1111 Já se těhotná prave nechala očkovat kvůli pertussi (měli jsme několik případů novorozenců, co skončilo na ARu na UPV s tím). V USA už je to standard, tady spíš min. Gynekologove sem tam nabízí, ale neřekla bych plošně.
To je zajímavý, u nás se přeočkování dělá po 10 letech.
Když jsem byla těhotná doktor mi řekl, že až nebudu kojit mám přijít a dají mi očkování. I mamka byla před 10 lety a sestra po mě vzkazovala, že příští rok. ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko a já zjistila, že naposled jsem byla na tetanus očkovaná v roce 2009, takže teď je to 10 let. Myslíte, že mohu ještě počkat a nebo se dá očkovat i v těhotenství? Ještě teda těhotná nejsem ale také to nemusím zjistit hned, tak jestli by se nemohlo něco stát?
Já v době těhotenství měla od poslední tetanovky 16 let, těsně před porodem jsem se hnusně porezala, šili mi to a k takovému úrazu se prej normálně dava tetanovka, ale vzhledem k těhotenství mi ji nepichli. ![]()
Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko a já zjistila, že naposled jsem byla na tetanus očkovaná v roce 2009, takže teď je to 10 let. Myslíte, že mohu ještě počkat a nebo se dá očkovat i v těhotenství? Ještě teda těhotná nejsem ale také to nemusím zjistit hned, tak jestli by se nemohlo něco stát?