Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím všechny e-mimiňáky a e-mimiňačky
.
Ráda bych založila tohle nové kecací téma. V rámci optimalizace toho, jak funguju každý den a taky takového malého „výzkumu“, inspirace a nových nápadů bych se ráda zeptala na vaši denní rutinu, time management, zkušenosti s plánováním a se vším, co s tím souvisí.
Předem upozorňuji, že nemám děti, pouze sem tam na víkendy partnerovy děti. Pracuji jako OSVČ s velmi VELMI nepravidelným režimem
. Někdy je potřeba být v práci od rána do noci, někdy můžu i přes týden zůstat doma… Do toho ještě studuju a učím v souvislosti se studiem na VŠ… Ale zajímá mě organizace času i maminek, těch, kteří jsou doma, pracují na směny, prostě kohokoli. Inspirace se hodí vždycky…
Můj denní režim, který se teď snažím nastavit pokud mě budík nebo energie nezradí je asi takovýto:
4:30 Budíček, pak se snažím o 15 minut meditaci nebo jen takového uvolnění se, napiju se vody a přehodím pračku vypranou přes noc do sušičky
5:50 vypadnu ven, procházka, proběhnutí, brusle, když je hnusně tak většinou neodolám a jdu si ještě lehnout ![]()
6:30 Vyberu myčku a jdu si dát sprchu
Pak je to stejné i když zaspím
Nasnídám se, naplánuju si svůj den do diáře, respektive pokud jsem poctivá, tak si jen prověřím plán v diáři z přechozího dne.
Nejběžněji bývám v práci od 8 do 17. Pak jdu domů, uvařím, uklidím, někdy si i zacvičím, pak obvykle padnu na sedačku
. Ale snažím se zařadit nějaké koníček. Také poslední dobou mám pokusy o organizaci domu s pomocí KonMari technik…
Co se týká Time Managementu tak u mě v diáři vedou měsíční přehledy, pak týdenní a denní plánování. Miluju a nedokážu se zbavit papírového diáře, miluju barvičky, lepíky, samolepky a podobné blbosti
. V PC používám standardně Outlook a Toggl time tracker pro složitější pracovní úkoly.
Mám ozkoušenou techniku GTD - Get Things Done, která mi vyhovuje tak na půl. Vyhovuje mi její logika a to jak je celkově postavená, ale nedokážu se do toho nějak dostat.
Noo… Moje plánování i denní režim má opravdu VELKÉ rezervy… Tak doufám, že se diskuze rozjede. Obdivuju maminky jak si vše dokáží zorganizovat. Pro mě a mnoho mých známých, kteří vedou firmy, jsou maminky těmi nejžádanějšími zaměstnanci… Obdivuju jak máte narovnaný time management a plánování jednotlivých dnů na minuty. Tak doufám, že tu nasbírám inspiraci, poučím se a zdokonalím
.
Tak po trech detech ti mohu zcela zodpovedne rici, ze s miminama je cely time management k nicemu. Nikdy nevis, jak se bude den odvijet, neb netusis, co malos ten den vymysli. Jestli treba nebude mit bolave zuby, bolesti briska apod.
Já si dřív taky všechno ráda plánovala dopředu, ale pomalu už jsem to vzdala, s dětmi se nic naplánovat nedá, resp. naplánovat ano, ale tím to končí, realita je obvykle naprosto jiná ![]()
Plánovat si něco s dítětem nelze. Jasné je jen to, že pokud si něco pevně na určitou hodinu nebo den naplánuju, tak to krachne. Buď dítě děle spí nebo naopak nespí, onemocní atp. Stihnu toho nejvíc večer nebo když je venku s tatínkem.
S ditetem na time management rychle zapomen. Jedine, co Ti zbude, tak maximalne zapisovani casu, kdy jsi kojila.
Souhladim s napsanym, planovat nelze a kdyz uz si naplanuju supr vikend s prateli a podrobnym rozpisem co kdy kam, noc predtim mi onemocni dite:) klasika:) je to takove planovani nekolika ruznych variant, ktere mohou nastat:) takze spis velka flexibilita a prace pod tlakem situace, i kdyz samozrejme urcite veci chteji rad a clovek tak nejak zhruba udela co si lajnuje - spis bych tomu rekla zabehla rutina a stereotyp:) takze presne naplanovany den na minuty viz zakladatelka me spis ponavil, ale tak treba tady nejaka takova mama na presny tydenni harmonogram existuje, rada si prectu:)
@MTB píše:
S ditetem na time management rychle zapomen. Jedine, co Ti zbude, tak maximalne zapisovani casu, kdy jsi kojila.
@Russet píše:
@MTB
A jestli z levého nebo pravého…
Zajímavé téma! Mám 3 děti (12, 4 a 1,5 roku) a na rozdíl od ostatních přispěvovatelek mám ten názor, že bez dobrého plánování to nejde. Takže plánuju úplně všechno
. Co se činností týče, mám klasický stolní kalendář a k tomu vytištěný denní přehled na každý týden zvlášť na A4. Do stolního kalendáře dlouhodobé záležitosti, na papír to, co se vyvrbí „ze dne na den“. Na dlouhodobější koordinaci používáme s manželem kalendář v Outlooku.
Jinak třeba co se jídla týče - oba s manželem pracujeme z domova, takže je denní nutností vařit pro 4-5 lidí. Dvakrát týdně tak plánuju jídelníček na 3-4 dny dopředu a 2× týdně absolvujeme nákup. Občas se někdo ze známých pousměje, když si toho u mě všimne, ale abychom v obchodu netrávili zbytečně mnoho času, máme s manželem každý svůj nákupní seznam. Je fakt, že se nám nikdy nestane, že bychom zapomněli něco koupit
a i velký nákup v supermarketu zvládneme se 2 malými dětmi sakumprásk za hodinu i s cestou.
Myslím, že plánování ušetří hodně nervů i času. A kdo říká, že s dětmi se plánovat nedá, tak podle mého názoru má buď času nazbyt a plánovat defacto nemusí a nebo nechce plánování věnovat trochu energie ![]()
Příspěvek upraven 06.07.16 v 19:54
@MartinaIrena
Zezelenala jsi závistí nad naším tajm menedžmentem? ![]()
Já mám doteď ještě paměť děravou a na kojení se už vymlouvat nemůžu. Začalo to, když jsem si do papírového kalendáříku začala zapisovat všechny těhu prohlídky a případné aktivity. Jinak bych byla úplně v háji. Nějakej autluk si mlhavě vybavuju z práce, ale to už je přes rok a půl…:-)
Jinak zakladatelku obdivuju za vstávání ve 4.30! Já se vykopu nejdříve v 6 hodin, když chci např. uvařit oběd ráno, abychom mohli hned po snídani vypadnout na výlet…
@monika12 píše:
Zajímavé téma! Mám 3 děti (12, 4 a 1,5 roku) a na rozdíl od ostatních přispěvovatelek mám ten názor, že bez dobrého plánování to nejde. Takže plánuju úplně všechno. Co se činností týče, mám klasický stolní kalendář a k tomu vytištěný denní přehled na každý týden zvlášť na A4. Do stolního kalendáře dlouhodobé záležitosti, na papír to, co se vyvrbí „ze dne na den“. Jinak třeba co se jídla týče - oba s manželem pracujeme z domova, takže je denní nutností vařit pro 4-5 lidí. Dvakrát týdně tak plánuju jídelníček na 3-4 dny dopředu a 2× týdně absolvujeme nákup. Občas se někdo ze známých pousměje, když si toho u mě všimne, ale abychom v obchodu netrávili zbytečně mnoho času, máme s manželem každý svůj nákupní seznam. Je fakt, že se nám nikdy nestane, že bychom zapomněli něco koupit
a i velký nákup v supermarketu zvládneme se 2 malými dětmi sakumprásk za hodinu i s cestou.
Myslím, že plánování ušetří hodně nervů i času. A kdo říká, že s dětmi se plánovat nedá, tak podle mého názoru má buď času nazbyt a plánovat defacto nemusí a nebo nechce plánování věnovat trochu energie
Tak kalendář samozřejmě máme, vařím jen pro tři a obchod je blízko. Jsem ještě na rodičáku. Ale myslím to tak, že si naplánuju, že se potkám s jinou maminkou a dítě chrní o hodinu děle a ona pak zas musí domů a pochodíme jen chvíli. Nebo chci ven bez dítěte, svoláváme se s bývalými kolegyněmi a bác, dítě onemocní.
Příspěvek upraven 06.07.16 v 20:04
@MartinaIrena @ixule @Russet @MTB @kittysha Holky ale tak nějaký režim, rutinu, přece musíte něco mít. Ohledně třeba úklidu, nebo trávení nějakého volného času, nebo času pro sebe. Nebo to máte každý den prostě co přijde to bude? Tomu se mi nechce věřit
. Jinak alespoň vidím, že je diskuze spíš asi mířená na pracující mamky, které to mateřství musí kloubit ještě s něčím pracovním… nebo nevím
Nicméně mě nemějte za naivku, já rozhodně nepočítám s tím, že až přijdou děti tak budu mít vše nalajnované jak teď, ale režim chci rozhodně nějaký mít a chci taky pracovat pokud to jen trošku půjde. Do toho domácnost apod. A jak už jsem psala hodně maminky s dětma obdivuju, já si to zatím neumím moc představit ![]()
Tak asi záleží na tom, jakou kdo má náplň dne - my na hřiště nechodíme, protože máme zahradu, kde se děti dostatečně vyřádí. Když se chceme vidět s přáteli, přijdou oni k nám nebo my k nim podle toho, kdy je na to čas. Nejstarší syn má už samozřejmě svoje aktivity a rovněž se musí denně věnovat přípravě do školy, na což se v denním programu také musí brát zřetel. A dost je denní program přizpůsoben práci mojí a manželově.
@Arvenka píše:
@MartinaIrena @ixule @Russet @MTB @kittysha Holky ale tak nějaký režim, rutinu, přece musíte něco mít. Ohledně třeba úklidu, nebo trávení nějakého volného času, nebo času pro sebe. Nebo to máte každý den prostě co přijde to bude? Tomu se mi nechce věřit. Jinak alespoň vidím, že je diskuze spíš asi mířená na pracující mamky, které to mateřství musí kloubit ještě s něčím pracovním… nebo nevím
Nicméně mě nemějte za naivku, já rozhodně nepočítám s tím, že až přijdou děti tak budu mít vše nalajnované jak teď, ale režim chci rozhodně nějaký mít a chci taky pracovat pokud to jen trošku půjde. Do toho domácnost apod. A jak už jsem psala hodně maminky s dětma obdivuju, já si to zatím neumím moc představit
Budeš to mít nalajnované tak, jak si to nalajnuješ ty ![]()