Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hezky den, jsem tu nova rada bych se s vami poradila o tom, jak spravne kojit, abych neco nezkazila. Mam mimco 7 tydnu, od porodu pribralo uz 1,7 kg. Posledni dobou mi opadla takova ta pocatecni nadprodukce mleka a dokonce mi vecer prijde, ze uz jsem takova vycucla a mam ho i malo. Kojim 12× a vice krat za den, s kloboucky, a vzdy jen z jednoho prsu - od porodnice, mala se uz k tomu druhemu proste nepricucne. Musim kojit casto, protoze mala se s tim cuca a nad 100g vypije jen vzacne (jinak tak od 40 do 80). No a ten muj problem - mala dneska spala 4h!! (Coz je vlastne super), pak jsem ji nakojila z jednoho prsu no a ted nevim, kdy prijde na radu i ten druhy. Muze to byt treba za 40 min, ale taky za 3h, to znamena, ze by vlastne z toho prsu nepila 7h! Ze zkusenosti vim, ze kdybych ho odsala odsavackou, mala se zrovna probudi a bude chtit
. Nemuze byt takova dlouha pauza na ujmu laktaci? Jak se to da vyresit? Delate to nektera delsi dobu take tak? Dekuji za vase zkusenosti.
No uf. Koukám, z čeho všeho se dá udělat věda. Jsi manažerka nebo co?
Pauza mezi kojením může být problém - může - ale to bys nesměla kojit vůbec.
@Karleon ja z toho nedelam vedu, proste nevim, jak to ma byt spravne, tak jsem si rekla, ze se radeji zeptam, nez abych casem prisla o mliko a pak se dozvedela, ze jsem to delala spatne a melo to byt tak a tak…
Myslis, ze kdyz nekdo pouzije slova time management, musi byt manazer?:) ja nevedela, jak to jinak napsat ![]()
@Chocolatelover opravdu to zbytecne resis.. kojeni ma byt prirozena vec a hlavne prijemna a podle potreb ditete
jak vis, kolik si vypije? ty vazis po kojeni? to te jen stresuje.. ty taky pri kazdem jidle nesnis stejnou porci ![]()
pokud miminku staci jedno prso a pak nejevi znamky hlau, tak koj z jednoho. jestli bude mit po nakojeni jeste hlad, tak dej druhy prso. proste mimco nakrm, aby nemelo hlad
to je vsrchno. o mliko se nestarej, pokud mimi prospiva, tak ho mas dost. je zbytecny odsavat, vazit, kontrolovat… nejvis se mliko ztraci stresem ![]()
Příspěvek upraven 01.05.15 v 07:35
@Chocolatelover Moc jsem to nepochopila. Píšeš že kojíš jen z jednoho prsu takže z toho logicky vyplívá že druhý odstříkáváš a dokrmuješ alternativně a tam je přece jedno kdy ho odsaješ když z něj malá nepije a jinak 4 hodinová pauza nevadí. Já kojila po 3-4 hodinách, takže někdy přišlo druhé prso na řadu po 6-7 hodinách, v noci byla pauza mnohem delší i 10 hodin a problém nikdy nebyl
Měla jsem to tak u 4 dětí ![]()
Kojila jsem na střídačku, po 2-3 hodinách (občas taky víc, když dítě nějak mimořádně spalo) a prsa si tak zvykly a nebyl problém ![]()
Taky jsem kojila vždy jen z jednoho prsu a malý si občas přispal, rekord byl, že jsem z jednoho nekojila 9 hodin. Neřešila jsem to, když bylo prso už bolestivě nalité, tak jsem odstříkala do úlevy a těšila se až se vzbudí
Kojila jsem půl roku, pak se malý odstavil…
@Pe-G Z toho logicky vyplývá, že mimino na jedno kojení vypije jedno prso a na další kojení druhé prso. Kde píše, že dokrmuje?
@Chocolatelover Moc to řešíš, po šestinedělí se prostě už ta laktace upraví podle potřeb miminka, prsa už se tolik nenalévají. Mlíko se tvoří hlavně při sání dítěte…
Třeba za půl roku už se nebude v noci kojit vůbec/jednou, přes den bude mít na oběd příkrm - a přece můžeš klidně kojit dál, produkce mlíka se tomu přizpůsobí.
Na velké pauzy bych dávala bacha jen úplně na začátku kojení, ale po 7 týdnech už bych to nechala na miminu a na prsou, ať se spolu domluví.
Možná zkusit odbourat ty klobouky, ať je komunikace mimino-prso bez překážek.
@Chocolatelover klid, neřeš, neplaš. Já kojila vždy jen z jednoho prsu, kolikrát i 2× po sobě ze stejného, bo jsem zapoměla, z kterého pil naposledy. Neboj se, to mléko tam je, ono se neztratí
Neřeš to, koj dle potřeby, když se spleteš, nakojíš ze stejného, nic se nestane. To samé, když bude delší pauza atd.. mi malý spal na začátku celou noc, to bylo bájo.. a mléko se neztratilo.
@Pipet Asi jsem to blbě pochopila jak tam má zvírazněné že kojí jen z jednoho a k druhému se už od porodnice nepřicucne. Může to znamenat jen u toho jednoho kojení, ale taky vždy. Píše i o odsávání, tak z toho ten předpoklad.
@Chocolatelover Pokud máš v tom prsu přetlak a bolí/je to nepříjemné, tak si trochu odstříkni do úlevy. Jinak se Ti žádná újma nestane. I kdyby jsi ho vysála úplně a dítě se zrovna probudilo, tak v tom prsu stejně něco bude, nebo mu prostě dáš druhé - mlíko se nedělá do zásoby, prsa nejsou žádný termosky na mlíko - mlíko se dělá při sání. Stejně tak „prázdná“ prsa neznamenají není mléko.
Prostě bych z toho nedělala vědu.
Dítě mi v noci docela dobře spí, takže z jednoho prsa nakojím třeba v 9h a na řadu přijde až po 8 hodinách. ![]()
@Pipet píše:
@Pe-G Z toho logicky vyplývá, že mimino na jedno kojení vypije jedno prso a na další kojení druhé prso. Kde píše, že dokrmuje?
ja to taky pochopila tak, ze z toho druheho nekoji vubec, kdyz pise, ze dite se nepricucne. ale pak nechapu proc resit dlouhou pauzu, proste kojit z jednoho, kdu chce dite a odsat to nekojici kdykoliv se chce matce?
ale asi to chapu blbe ![]()
V porodnici doporučujou střídání prsů - ovšem dítě zakladatelky vypije jeden prs a k druhému už se nepřicucne…
Ptá se, kdy přijde na řadu ten druhý
no podle mě kojí z obou a řeší akorát tu delší pauzu ![]()
@martina.se píše:
@Chocolatelover klid, neřeš, neplaš. Já kojila vždy jen z jednoho prsu, kolikrát i 2× po sobě ze stejného, bo jsem zapoměla, z kterého pil naposledy. Neboj se, to mléko tam je, ono se neztratíNeřeš to, koj dle potřeby, když se spleteš, nakojíš ze stejného, nic se nestane. To samé, když bude delší pauza atd.. mi malý spal na začátku celou noc, to bylo bájo.. a mléko se neztratilo.
Mam to stejne. Kolikrat zapomenu, dam stejne (driv se to nestavalo, protoze jak se nalevala, tak jedno prso uplne pnulo). Obcas na male po chvilce vidim, ze by si jeste dala, tak nabidnu druhy prs nebo i stejny, kdyz se mi pocitove zda, ze nepila efektivne.
Jenze mala je savec (coz ta tvoje zrejme take dle prirustku) a ja nemusim nic resit.
Tebe ovsem chapu, u prvniho syna jsem resila kazdy mililitr a kazdych 10 minut prodleni jako vliv na laktaci a stejne to strasne drelo.
Abych presne odpovedela na tvoji otazku: ten dlouhy prostoj bych resila odstrikanim do ulevy pouze v pripade, ze bych citila nejake nepohodli v tom prsu. Jinak bych to „nechala na diteti“.
Budes zkouset odbourat kloboucky?
@Chocolatelover muzu te ujistit, ze i kdyby nahodou v tom prsu opravdu laktace poklesla, tak to behem dvou dnu das do poradku s takovym savcem
Moje prsa v laktaci reagovaly na kde co, kdyz syn zacal kolem 4 mesicu spat skoro celou noc, tak mi zacala dost klesat laktace a on si tovyresdil zcela sam, ja jen poskytovala prso, kdyz si rekl