Tipy jídelníček, vaření 1 rok

483
2.10.14 10:57

tipy jídelníček, vaření 1 rok

Ahoj,

prosím o nějaké tipy na jídelníček pro roční dítě, jak postupně zavádět „normální“ stravu, co vařit, tak aby to šlo dospělým i dítěti, nemám vůbec fantazii a popravdě ani mě vaření moc nebaví…

Náš den vypadá asi takto :

Před snídaní - kojení

Snídaně- kousek chleba nebo housky - lehce pomazaný máslem, nebo pár piškotů, kousek buchty - většinou moc nesní

Svačina - ovocná přesnídávka nebo jogurt

Oběd- masozeleninový příkrm ( zatím stále vařím zvlášť, kousky zvládá)

Oodpol. svač. - kojení,

2.odpol svač. - ovoce ( jablíčko, banán…) - většinou nesní skoro nic, ovoce nemá rád

Věčeře - mléčná kaše

Přes den - občas křupka, piškot… - něco do ruččičky

v noci 1× - 2× kojení

Díky za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5730
2.10.14 11:10

U nás bylo kolem roku období omáček. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
2.10.14 11:20

@hanula23 U nás se od roka najelo na normální jídlo, jen jsem šetřila solí a kořením. Takže od roka fakt všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
2.10.14 11:25

Male je 14m
Rano kojeni, pak chleba s necim, syr, sunka, rajce a pod
Svacina jogurt
Obed vetsinou co mam ja, hodne ji chutnaji polivky, dneska ma slepici s nudlema, favorit je taky omacka, nebo gulas (u nas je gulas dusene maso a pak tam nahazim co mam v lednici, ji odendam pred zahustenim a korenenim), testoviny, brambory, ryze a pod.
Odpoledne ovoce a atreba susenky, obacas sni presnidavku v tom pytliku
Vecer vecere, kasi uz skoro neji, tak co je, v nouzi i namazanej chleba, zbytek od obeda
Pred spanim kojim, jeste i dopoledne pred spanim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
2.10.14 11:25

Pohanka se zeleninou a masem
Rizoto
Těstoviny s rajčatovou/zeleninovou omáčkou
Rajská omáčka
Nesolené polévky (vývarové, zeleninové, luštěninové, bez jíšky)
Jakékoliv vhodně upravené maso + příloha

K snídani na pečivo marmeládu, lučinu, domácí tvarohovou pomazánku, občas kousek málo slaného sýra (třeba mozzarela) nebo šunky, ovesná kaše/vařené vločky s jogurtem + třeba ovoce

Přes den občas něco ala pacholík, pudink z UM (pokud nechceš dávat kravské mléko).

Samozřejmě pro dítě skoro nesolit a minimum koření. Dospělým dochutíš buď po odendání porce pro dítě nebo na talíři (ale my se naučili jíst skoro neslané a ani nám to už skoro nepřijd).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
2.10.14 11:26

Tak u nás obědova jídla, co prckové 15m zatím měli s námi - rizoto (ryžove i pohankove), svíčková s těstovinama, koprovka, ruzné pečené maso na zelenině - dám jim zvlášť do minipekáčku bez koření, guláš odebraný před zahuštěním a dám jim tam třeba porek, přirodni řizek s grilovanou zeleninko, bramborovo-dyňove (mrkvove) pyre s masem nebo treba rybou, ryba na bylinkach pečena v alobalu, těstoviny se zeleninou (jim ji mixnu se smetankou na omačku), květak jako mozeček (dělam dneska :) )… No vic si ted uz asi nevzpomenu. Ale davam cokoliv co obsahuje nejakou zeleninu, jen meně solim a odeberu jim před dochucenim a zahuštěnim. Když máme něco co jim ještě dat nechci (řizek a tak), uvařim jim zvlašť

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
2.10.14 11:29

Jinak snidaně taky většinou pečivo - lučina, maslo, kvalitni šunka, tvrdy syr (ten ted moc nechtěji), svača ovoce nastrouhane třeba s piškotem, bily jogurt, domaci pribiňak, pudink, mlečna ryže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
2.10.14 11:30

@hanula23 ja uz davala to co jsme meli my hodne joguetu a bananu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
2.10.14 11:32

@Svistice ja uz v podstate nesolim a koreni pouzivam bylinky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
2.10.14 11:39

@hanula23
Kolem roku u nás byly favoritem omáčky a polévky.

Omáčku jsem dávala s těstovinama nebo knedlíkem, dá se krásně „rohňahňat“, nebo s rýží. A polévky jakékoli, rozmixovala jsem a na zahuštění jsem přidala buď chleba nebo nudličky.

Taky tomu vaření moc nedám, takže tohle jsou super věci co si navaříš třeba na dva, tři dny dopředu a máš klid :palec:

Teď už jsem happy, když nemám vařeno tak naše 19m slečna vezme za vděk k obědu třeba toast :mrgreen: Pohoda… :mrgreen:

Příspěvek upraven 02.10.14 v 11:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
2.10.14 11:39

Ahoj, malé je rok a máme to podobné. Zkouším už obědy nemixovat, dávám třeba těstoviny a k tomu pyré s dýně nebo něčeho + maso najemno, nudlovou polévku, rýžovou kaši na sladko i slano, domácí pribináček, občas zhřeším lipánkem, taky jí bílé jogurty s ovocem, samotné ovoce, piškoty, křupky a tak. Naše jídlo nedávám, teprve teď začly lézt zuby, moc toho nepokouše. Taky třeba bramborovou kaši, dávám i mléko kravské, např. do té rýžové kaše nebo bramborové kaše, taky kefír, to jí moc chutná. Ale taky mi přijde, že to je pořád nastejno. Naštěstí má ráda snad všechno ovoce, tak tím se hodně zaplácne, tuhle se nemoha nabažit mandarinky, zkusila jsem poprvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
2.10.14 12:17

Holky, my se taky blizime k 1roku a většinou ji kupovane prikrmy. Chtela jsem se zeptat- jak upravovat maso pro deti? A jak to udelat tak, aby to bylo k jídlu i pro dospělé? Pro nas velke totiz maso delam hlavne na pánvičce na oleji - pokud to neni gulas ci vyvar. Ja to jinak asi neumim. Kdyz udelam maso treba na panvi na másle je to ok? Ja omacky moc neumim. A nemate tip na nejakou webovku, kde jsou recepty pro prcky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
2.10.14 12:20

Od roku jí malý to co my, jen méně solím. Nám se trošku zmenšil výběr, ale vydržíme :lol:.
Nejčastěji děláme: špenát, kapustu, květák na mozeček, koprovku, rajskou, dušenou mrkev, pečené kuře atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
2.10.14 12:24
@Mikys píše:
Holky, my se taky blizime k 1roku a většinou ji kupovane prikrmy. Chtela jsem se zeptat- jak upravovat maso pro deti? A jak to udelat tak, aby to bylo k jídlu i pro dospělé? Pro nas velke totiz maso delam hlavne na pánvičce na oleji - pokud to neni gulas ci vyvar. Ja to jinak asi neumim. Kdyz udelam maso treba na panvi na másle je to ok? Ja omacky moc neumim. A nemate tip na nejakou webovku, kde jsou recepty pro prcky?

Tak webovky s recepty pro prcky chtělo hledat spíš do toho roku. Ted už to je fakt docela jedno :mrgreen: Neříkej, že by jsi nezvládla rajskou nebo kuře na paprice. Nebo jakoukoliv hustou polévku, to jedí snad všechny děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
2.10.14 13:06
@Mikys píše:
Holky, my se taky blizime k 1roku a většinou ji kupovane prikrmy. Chtela jsem se zeptat- jak upravovat maso pro deti? A jak to udelat tak, aby to bylo k jídlu i pro dospělé? Pro nas velke totiz maso delam hlavne na pánvičce na oleji - pokud to neni gulas ci vyvar. Ja to jinak asi neumim. Kdyz udelam maso treba na panvi na másle je to ok? Ja omacky moc neumim. A nemate tip na nejakou webovku, kde jsou recepty pro prcky?

Maso uvařím jako na polívku ve vodě a rozmixuju na malé kousky. Vývar použiju na polívku nebo omáčku nebo cokoliv. Jinak malé masi zatím nedávám, neboť ho nepokouše. Husté polévky dělám také, např. zrovna minulý týden květákovo brokolicovou. Osmahnu cibulku na másle, přidám zeleninu, trochu orestuju, zaleju vodou, uvařím doměkka a rozmixuju na krém. Do toho přidám třeba namačkané brambory, uvařené těstoviny nebo rýži, aby to nebylo úplně hladké, aby malá měla trochu kousky a zvykla si na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí