Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Včera jsem byla na jednání s novým spolupracovníkem, velmi přátelský rozhovor, a tak jsme popovídali o rodině, o dětech a říká „moje manželka pracuje v té a té firmě“. A já říkám jen v rámci konverzace „jak dlouho jste svoji?“
„No, my nejsme manželé, víš jak, dneska se lidi rozhodnou, že budou mít rodinu a nevezmou se.“ Říkám jasně, chápu, co chceš říct.
A nebyl to první případ, už několikrát jsem si všimla, že ženy referovaly o „skoromanželovi“ (tj. intimní partner, se kterým žijí a plánují budoucnost) jako o manželovi. A i zde jsem si všimla u několika uživatelek, že psaly v jedné diskuzi o „manželovi“ a v jiné se ukázalo, že svoji nejsou.
Aby bylo jasno, nejsem žádný zastánce manželství, spíše naopak poslední dobou, ale nerozumím, proč nesezdaní nepoužívají slovo partner, pokud nejsou manželé? Já občas i o manželovi řeknu „partner“, ve smyslu mužský protějšek, proto mě to asi tak překvapuje.
Kdo nejste sezdaní, jak představujete partnera a jak on představuje vás, případně o vás referuje?
Dokud jsme nebyli svoji tak jsme se titulovali partner, partnerka… přítel, přítelkyně.
Manžel a manželka pokud nejsou dva sezdaní mi přijde fakt ujeté
Neznám nikoho, ani jsem se nesetkala s nikým, kdo by používal manžel/ka a nebyli svoji
Asi žiju mezi normálními lidmi, protože tohle používání normální není ![]()
Lidé se nechcou brát, ale přitom se rádi titulují manžel/manželka…co si budeme říkat, aspoň mi to zní 1000× líp než přítel, či partner. Svého manžela jsem tak nazvala v telefonu asi týden před svatbou. ![]()
Možná svatbu v dohledné době plánují, tak bych chápala i výraz " skoromanžel". Jinak tomu moc nerozumím ![]()
Pritel/kyne, partner/ka, muj muz/moje zena. Manzel a manzelka nepouzivame vubec. Naopak nas tak oslovuji cizi lide.
Partner, přítel.. Manžel by mě nenapadlo říct ![]()
Jooo když někdo, kdo nás nezná řekne „váš manžel“, tak to neřesím a nebo opravím, že ne manžel, ale přítel.
Partner/partnerka…urcite bych nerikala manzel/manzelka, pokud nejsme manzele.
@umea Svého partnera manželem nenazývám, taky mi to přijde divné. Používám výrazy „partner“, „přítel“, „chlap“, podle příležitosti. Ani on mě nenazývá manželkou.
Ale je pravda, že jeho rodiče nazývám tchánem a tchyní, v rámci zjednodušení.
@Nikolllet píše:
Partner, přítel.. Manžel by mě nenapadlo říct
Jooo když někdo, kdo nás nezná řekne „váš manžel“, tak to neřesím a nebo opravím, že ne manžel, ale přítel.
Jako bys mi psala z duše
a to doslovně
![]()
Já jsem byla x let vdaná a teď zatím s partnerem manželé nejsme, nicméně se občas přeřeknu, jinak používám buď „přítel“ nebo „můj muž“.
Jinak jeho kamarádi, když se ptají po mně tak se ptají kde má manželku nebo mě slovují jeho příjmením, prostě berou, že patříme k sobě a hotovo.
Já říkám „můj muž“ Partner mi přijde takové studené, spíš do obchodu. ![]()
Já říkám přítel, přítel už ale několikrát o mě řekl, že jsem jeho manželka, řekla jsem mu proč to říká když si mě nevzal a vzít nechce ![]()