Tlak rodiny na kariéru
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Co treba proste: „jsem se svou praci spokojena-byly byste radsi kdybych byla pravnicka v depresich?“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Shaari90 píše:
Dobrý večer,
přemýšlím, co mám dělatMoje rodina mi často dává najevo, že prý nevyužívám svůj potenciál. Prý dělám podřadné práce a zahrabávám se na pozicích, které pro mě prý nejsou vhodné. Mě na jednu stranu mrzí, že jsem je asi v životě zklamala. Ale na druhou stranu je to přece můj život. Přijde mi hodně divné, aby jakože moje rodina viděla jakési moje předpoklady a talenty (hlavně asi na základě známek ve škole), ale potenciální zaměstnavatelé ve mně nic extra neviděli… Prostě nikdo mě nikdy nevzal na nějakou lukrativní pozici, a to moji rodinu se*e a vyčítají mi to. Prý jsem měla výborný prospěch apod.
Začínám mít ze své rodiny depky…
Já jsem asi na nějakou extra kariéru rezignovala. Mám nějaké své zájmy, kamarády, partnera, dítě, práci jsem si vždycky nějakou našla (ale rodině se žádná nezamlouvala)… sama za sebe bych byla se svým životem více méně spokojená. Proč mi pořád někdo z rodiny musí připomínat, že jsem byla výborný student? Já nevím, jak jim mám vysvětlit, že život není o škole… Máte někdo podobnou zkušenost z rodiny? Co jim mám prostě říct, aby mě tak nedeptali?
Jj, občas slyším, že kdybych bývala dodělala ten peďák…
Už jsi dospělá a zodpovídáš si za život sama. Jaký si ho uděláš, takový ho máš. Rodiče asi budou rejpat furt, ale pokud jsi spokojená, nemusíš jen kvůli rodičům něco měnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shaari90 Jakou práci dělají lidé ve tvé rodině? Jsou nějak kariérně úspěšní?
Ono taková ta fixace na známky je docela častá. Jenže známky nejsou všechno. Prostě si stůj za tím, že jsi se svým životem spokojená a pokud budou chtít, abys měla lepší práci, tak ti mají nějakou dohodit ![]()
Já byla taky premiantka, vystudovala jsem náročnou školu, plánovala vědeckou kariéru, později měla zajímavé zaměstnání ( i když finančně nic moc). No, pak jsem potkala manžela a pořídila si rodinu, čímž jsem to všechno spláchla do záchodu, protože se to s mou odbornou kariérou moc neslučuje. Taky to mám pořád na talíři. Místo aby se radovali mých dvou krásných zdravých dětí, tak se řeší kdy a jestli půjdu do práce a proč jsem to teda studovala, když mám teď děti (jako kdybych to sakra v 18 měla vědět, já teda s dětma v životě moc nepočítala, to přišlo později).
- Citovat
- Upravit
@Shaari90 píše:
@Elenloth Moji rodiče jsou právě inženýřia hlavně taťka je ve svém oboru jednička
Oni si prostě myslí, že když jsem měla dobré známky, tak automaticky musím mít nějakou vysokou pozici… Ale já jsem se na nějaké složité studium vyflákla, takže ani nemám vzdělání na nějaké vysoké pozice. Doma jsem prostě nemohla snést rodinnou situaci, protože můj otec, i když je hodně úspěšný, tak má hodně velký problém s alkoholem a mírně řečeno: neumí se „pod vlivem“ ovládat
Je taky celkem smutné, že rodiče člověka tlačí do různých škol, že je to strašně nutné a důležité. Ale pak když člověk to vzdělání úplně nevyužije, tak mu to vyčítají. Přitom to dítě by ani tu školu třeba samo od sebe nešlo
A navíc co je to za logiku: dobré známky = předpoklady pro ceněné a náročné pozice? Přijde mi, že školství se v mnoha věcech vzdaluje potřebám reálného života…
Jestli jsi ty sama se svým životem spokojená, nenech se deptat nikým řečmi o tom, jak nevyužíváš svůj potenciál. Řekni jim, že ty je taky miluješ takové, jací jsou, i s jejich chybami. Ať respektují, že tvůj život je prostě tvůj,
a ať se radují třeba z toho, že jsi v životě spokojená, i když jinak, než si představují oni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja se tvym rodicum nedivim, takhle to ma v realu spousta lidi, i kdyz to tady proste neprizna… Rodice co maji oba vysokou skolu, proste jsou smutni, kdyz deti nejdou v jejich stopach a skonci u maturity nebo dokonce ani to. Je strasne tezke se pres to prenest. Vubec kdyz jsou dokonce ve svem oboru spicky. Moje znama je docentka na vysoke skole a dodnes po 20 letech se nedokazala smirit s tim, ze jeji syn opustil vysokou skolu v prvnim rocniku, skoro se stydi za nej, chlubi se jen tim druhym co vystudoval medicinu a skvele se uchytil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyborny prospech..nepises, zda na zakladni ci stredni skole, zda se jednalo o gymnazium nebo nejakou soukromou skolu…kazdopadne jestli jsi mela jednicky na dobrem statnim gymplu a nesla jsi na vysokou, tak to je teda skoda rozhodne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shaari90 Ajaj, ambiciózní rodiče, to bývá občas průšvih. Taky jsem měla spolužačku, jejíž rodiče ji prakticky donutili na naši školu, i když ona by raději studovala něco úplně jiného. Hodně se natrápila a nakonec se vdala do zahraničí a dělá něco úplně jiného. Jo, s těma dobrýma známkama je to fakt blbost. Nevím, jestli tomu tak bylo někdy dřív, ale teď se tomu směju. Celé dětství jsem žila v tom, že škola je nejdůležitější na světě, dobré známky jsou to hlavní a bez nich jsem nic. ![]()
Ale buď k sobě upřímná. Jsi opravdu se svým životem spokojená? Není něco, co bys třeba ještě chtěla dosáhnout, na čem by se dalo pracovat?
Já mám pocit, že teprve až jsem našla sama ten vnitřní klid, tu spokojenost sama se sebou a přijetí odpovědnosti za svůj život, tak ty různé poznámky začaly ustávat. Jako by se s tím ti druzí smířili společně se mnou.
- Citovat
- Upravit
A co máš za školu, za obor? Jestli jsou oba vysokoskolaci, tak asi nějak automaticky predpokladali a počítali s tím, že jejich děti půjdou taky na vysokou, to se jim nemůžeš divit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je tezke. Mit dobre znamky nerika nic o tom, jak bude clovek uspesny. Na ZS a SS to rika jen to, jak je clivek schopny pochopit to, co mu jiny predhodi, ale uz ne to, co je clovek sam schopen vymyslet. Myslim, ze spravni rodice to s ditetem mysli nejlepe, jak mohou a ze kdyby je dite poslechlo a nejelo si tvrdohlave svou, ze by to nebylo na skodu. Tim mam na mysli lidi, co vystuduji pseudoskoly, ktere je sice bavi, ale pak hledi, ze nemohou sehnat zamestnani nebo mizerne placene. Zamysli se, zakladatelko, jestli jsi nebo nejsi spokojena. Pokud ano, tak bych rodicum rekla, ze je mam moc rada, jejich nazoru si vazim, ale ze jsem v zivote stastna a verim, ze to je prave to, o co jim jde. Pokud by jsi spokojena nebyla, byla by to jina…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chápu že to mrzí, ale vážně nepomůže nic jiného než že přijmeš ty sama sebe. Žádná VŠ ani vysoká pozice není důležitá, pokud ji ty sama nechceš. Přeci nebudeš trávit svůj život tím, že budeš plnit ambice někoho jiného ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shaari90 píše:
@Elenloth Moji rodiče jsou právě inženýřia hlavně taťka je ve svém oboru jednička
Oni si prostě myslí, že když jsem měla dobré známky, tak automaticky musím mít nějakou vysokou pozici… Ale já jsem se na nějaké složité studium vyflákla, takže ani nemám vzdělání na nějaké vysoké pozice. Doma jsem prostě nemohla snést rodinnou situaci, protože můj otec, i když je hodně úspěšný, tak má hodně velký problém s alkoholem a mírně řečeno: neumí se „pod vlivem“ ovládat
Je taky celkem smutné, že rodiče člověka tlačí do různých škol, že je to strašně nutné a důležité. Ale pak když člověk to vzdělání úplně nevyužije, tak mu to vyčítají. Přitom to dítě by ani tu školu třeba samo od sebe nešlo
A navíc co je to za logiku: dobré známky = předpoklady pro ceněné a náročné pozice? Přijde mi, že školství se v mnoha věcech vzdaluje potřebám reálného života…
Jeste se zkus zamyslet, zda ti rodice nevidi trochu dal, nez ted ty. Nepsala jsi, co delas za typy praci, ale ony se ty nuzky smysluplnost praci budou casem vic a vic rozevirat. Ted jsi mlada, predpokladam, ze 90 v nicku je tvuj rok narozeni. Ono v 26 letech ti nevadi pracovat v prostredi, ktere ti muze vadit treba v 50, take v 26 muzes vykonavat pozice, na ktere te v 50 jiz nevezmou. Ti rodice byvaji zklamani proto, ze si mysli, ze nedelas dobre a je jim to lito.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shaari90 píše:
To jsi uhodila hřebíček na hlavičku. Studium a potom reálně fungovat v zaměstnání, to jsou dvě naprosto odlišné věci.
Tví rodiče vyrostli v době, kdy to ještě bylo jinak. Vš = lukrativní zaměstnání. Dnes se v tomto doba od základů změnila a vyučenec může mít úžasnou kariéru a hromady peněz.
Jsem stejný typ jako ty - v zaměstnání chci být spokojená a ne vystresovaná, děti a manžel jsou na 1. místě a vždy budou, takže tě naprosto chápu. Ne každý je ambiciozní a chce neustále dostahovat nějaké mety.
Pokud to rodiče nepochopili doteď, zřejmě to už nepochopí, jen by ti to neustále neměli vytákat. Musíš se zřejmě ostřeji vymezit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co tvoji rodiče? Podpořili tě ve vzdělání a získání pracovního místa podle jejich libosti? Víš, jakou měli představu, jakou jsi měla představu ty, bavili se s tebou o tom dříve, ještě když jsi chodila do školy? V tom případě bych možná trochu chápala, že je to mrzí, že ses třeba lépe nechytila příležitosti. Nebo ne? Jenom plkají a s ničím nejsou spokojeni? Tak to bych je poslala rychlou cestou do patřičných míst. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shaari90 já docela tvoje rodiče chápu, mají prostě jiný úhel pohledu.Taky by mě to mrzelo. Možná to není o tom, že nejsou rádi, že jsi spokojená jako spíš o tom, že vědí, že máš na víc. Píšeš, že zaměstnavatelé v tobě nic extra neviděli, ale třeba jsi jim to jen nepředvedla. Možná prostě jen nejsi ambiciozní a ctižádostivá, tvá pozice ti vyhovuje, ale to tak nemusí být napořád. A když je tatínek špička ve svém oboru, tak má nejspíš s nějakou vedoucí pozicí zkušenosti, které by ti rád předal. Nezdá se mi, že by normální rodiče pro svoje dítě chtěli něco špatného (i když to opravdu nemusí být vždy to nejlepší pro daného potomka).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, vysoká škola člověku nezajistí vůbec nic. Já sice titul mám, ale je mi prdu a navíc jsem si špatně vybrala (učitelství - učit nechci), chtěla jsem školu během druháku změnit a vybrat si spíš něco s jazyky a máma mi to dost nepříjemně zatrhla. Dost legrační je, že dnes si na to vůbec nepamatuje (a to jsme spolu vedli několik debat)
Člověk může být úspěšný i bez vš - pokud má ty ambice, nějaký ten správný drajv a pak případně zkušenosti. Sama nejsem ambiciózní, ale před časem jsem se pustila do něčeho, od čeho mě rodiče naopak zrazovali - takže já mám opačný problém, mě rodina dost brzdí a neustále mi předkládá, na co všechno nemám, že bych měla zůstat při zemi
Sice jsem slýchala od cizích lidí, že ten potenciál mám, ale byl už asi velmi úspěšně utlačený ![]()
Pokud jsi spokojená, tak je odpálkuj a žij si svůj život ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit