Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne, ani mnoholetá snaha o těhotenství s dopomocí lékařů se na mně váhově nepodepsala. Ale fakt je, že já nesekala IVF a transfery každý druhý-třetí měsíc, ale nechávala jsem mezi nimi tělo dostatečně vydechnout a pohybu jsem se rozhodně nevyhýbala. A okamžikem transferu jsem taky nezalehla s nohama nahoru, ale normálně jsem fungovala.
Ja teda trochu pribrala, na zadku a na brise. Normalne chodim na jogu a jezdim na koni, coz jsem teda ani behem stimulace ani beham cekani na vysledek ET a KET nedelala…Normalne jsem chodila do prace, ale nijak nesportovala. Taky jsem si zacala vic uklidnovat nervy sladkym, hlavne cokoladou. Ma za sebou 5 IVF a 2 KETy…coz je teda dost.
Já jsem měla 2× KET v řízeném cyklu a i když jsem sportovala, tak jsem se cítila nafouklá a pár kg nabrala.
U stimulace to samé, tam mi i lékař ke konci zakazoval sport (i sex), aby nepraskly folikuly ![]()
Jenomže ten zákaz sportu je na pár dní, max. týdnů. Pak buď ženská otěhotní a s tím těhotenstvím se sveze ledasco. Nebo neotěhotní a vrátí se ke svému režimu. Navíc zákaz intenzivního sportu neznamená, že třeba nemůžu chodit na dlouhé procházky.
Ale abych zas nikomu nekřivdila, každá z nás snášíme hormony jinak, ať už při stimulacích nebo v těhotenství potom. Někdo nabere pětadvacet kilo, někdo pět a nemusí to být zdaleka jen tím, kolik toho kdo zkonzumuje. Někdo to teda pojme jako výmluvu, proč může sníst cokoliv a k tomu se maximálně šetřit, ale někdo nabere vodu a co s tím. Se mnou hormony ani těhotenství váhově nikdy nic moc nedělaly, ale cítím tak nějak „přesun hmot“ po čtyřicítce - i když se váha drží, začínám mít kila umístěná v místech, kde jsem s nimi zatím nikdy problém neměla.
Ahojky všem.💐
Napadá mě prosím- máte některá zkušenost se změnou váhy/postavy po absolvování IVF? Po stimulaci asi úplně ne, to je kratší proces, ale pak po pár kolečkách transferů a samý umělý estrogen/progesteron, nemožnost cvičení, stres- mělo to na Vás po stránce tělesné a “jídelní” nějaký vliv? Musely jste třeba změnit jídelníček? Nebo jste změny neřešily a prostě je braly jako daň k celé té náročné cestě k miminku?😇