Tonsilektomie u dospělého

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Hanahcotton
19.10.11 12:43

Tonsilektomie u dospělého

Chci se zeptat, zda máte někdo osobní zkušenosti s odstraněním krční mandle v dospělosti. Jak probíhala operace, pooperační hojení a zda jste už pak neměli problém s angínama. :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7584
19.10.11 12:51

Kolegyně byla a od té doby už na angíny netrpí. V nemocnici ležela 5 dní. Ale prý bylo vše v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanahcotton
19.10.11 12:56

Aladina

je na to docela dost názorů, co se týká lékařů - někdo tvrdí trhat - někdo netrhat. Kolegyně to podstoupila a nemohla pořádně polykat skoro tři týdny…ale ono je to asi ndividuální :think:

• Citovat
  • Upravit
7584
19.10.11 12:59

Já vím. Minulý týden jsme byli se synem trhat nosní mande v Koladně. Zabrousili jsme s dr i na téma krčních mandlí. Paní dr říkala, že je úplně netrhají, ale jen část? Uplně mě to nezajímalo, tak nevím. Možná mluvila jen o dětech. :nevim:
A laserem se to nedělá?

Jen jsem psala, co vím od kolegyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanahcotton
19.10.11 13:07

Aladina

laserem se odstraňují jen nosní mandle :palec:

• Citovat
  • Upravit
200
19.10.11 21:09

Byla jsem na tom letos v květnu, ukázalo se že to bylo chronické, takže dobře že jsem na to šla,…Ale ten první týden byl hrozný, opravdu moc to bolelo i když člověk má v sobě pořád prášky proti bolesti.Nejhorší to bývalo vždy po ránu, když bylo sucho v puse.Celkově to bolelo asi ty tři týdny.V nemocnici jsem byla 7 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanahcotton
20.10.11 08:52

evina77

díky za odpověď…taky mě to čeká a stále se rozmýšlím… :think:

• Citovat
  • Upravit
200
20.10.11 23:02

Vůbec ti nezávidím, jsem ráda že to mám za sebou.
Taky jsem na to nechtěla jít, ale mě se angína vracela už po 14 dnech a už jsem letěla k dr. zas pro antibiotika, takže vcelku nebylo co řešit.Přeju ti ať se rozhodneš správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katkama
8.5.12 09:31

Operace ano

Byla jsem loni v únoru, ve 32 letech, pro neustálé angíny. Od té doby mám klid, jednou jsem měla rýmu :-) Po operaci to samozřejmě v krku bolí, ale je to srovnatelné s bolestmi při silné angíně, nic, co by se nedalo vydržet. V nemocnici jsem byla týden, operace byla provedena v celkové narkóze.

• Citovat
  • Upravit
emloud
4.7.13 18:57

Zkušenosti s tonsilektomií

Zdravím, také se podělím o své zkušenosti.
Na tonsilektomii jsem šla kvůli opakovaným angínám a hlavně kvůli tomu, že mi neustále natékaly a velmi bolely uzliny na krku. Když mi doktorka mandle zmáčkla, tak z nich tekl hnis. Byl to můj první zákrok, tak jsem zvolila celkovou narkózu. Nastupovala jsem v půl sedmé ráno a na zákrok jsem jela někdy v půl 12. Hodinu před operaci jsem dostala prášky a půl hodiny injekci. Poté mě odvezli na sál, kde mě napíchli na kanylu a uspali. Probudila jsem se, když mi sestra říkala ať nekašlu, jinak mi to začne krvácet. Zbytek dnes jsem dostávala kapačku a večer mohla začít pít čaj, mezitím jsem dostávala injekce proti bolesti. Večer mi kapačku odpojili a já v klidu bez prášků na spaní usnula. Druhý dej jsem dostala ještě jednu injekci abych se najedla. Začala jsem pomalu jíst rozmočené piškoty s jablečným džusem. K obědu polévku a bramborovou kaši. K večeři pudink. Kanylu mi stále nechávali kvůli teplotě nad 37°C. V noci jsem se probudila a s obrovským knedlíkem v krku zvracela hleny, dostala jsem tedy čípek proti zvracení a usnula. Ráno mi bylo mizerně, takže jsem spala až do oběda, kdy mi sestra kanylu konečně vyndala. Snědla jsem polovinu neobaleného holandského řízku s kaší a k večeři krupicovou kaši. Po dnešní vizitě mi bylo oznámeno, že už budu moct zítra ráno domů. Dělá se mi už gulášek s kolínkama, tak se těším :D Bohužel mi při rozevírání úst mi přiskřípli ret, takže necítím polovinu spodního rtu, tak doufám, že ho brzy budu cítit.
Hrozně jsem se bála bolesti, ale zřejmě jde o to, kdo má jaký práh bolesti. Bolí to jen jako normální angínu. Byla jsem na ORL v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi a nemohu si stěžovat! Proto všem můžu doporučit, není to tak zlé jak všichni straší ;) Hodně štěstí všem, kteří se na tonsilektomii chystají.

• Citovat
  • Upravit
585
5.5.17 12:07

@Dencal5 ja na trhani mandli byla v roce 1999 a od te doby zadna angina ani bolesti v krku. Pred tim I 5× za rok angina nekdo kolem me pomalu jen kychnul a uz jsem ji mela, atb uz prestaly zabirat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26847
5.5.17 12:52

@Dencal5 Tohle stejne musi rozhodnout lekari. Takze to prober na ORL. Osobne ten zakrok neodsuzuji, protoze trapeni s anginama znam taky :? A znam nekolik lidi, kterym se po zakroku ulevilo a zpetne to hodnoti kladne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
5.5.17 13:11

Mě to taky pomohlo, vzali mi jen jednu, ve které jsem měla chronický zánět. Byla jsem na tom v roce 1998 a od té doby jsem bez angín. Jinak mi to dělali jen v lokální anestezii a bylo to v pohodě, nic jsem necítila :)

• Citovat
  • Upravit
57
26.11.22 10:03

Vracím se k tématu. Po vleklé angíně v zimě mi zůstal v mandlích chronický zánět a protože se problémy vrací, ještě se i přidaly hnusné rýmy, mám doporučeno nechat si krční mandle na stará kolena (58) vyndat. Moc mě to netěší, ale asi nic nenadělám, nerada bych brala další rok 9× ATB. Ještě čekám na výsledky z imunologie, jestli by to nezvrátila, ale moc tomu nevěřím, sama vidím, že levá mandle je fakt hnusná a zpoza má něco tendenci vytékat po zmáčnutí.
Teď jsem v rozhodovací paralýze, jaké pracoviště zvolit (nejspíš až po Novém roce, teď už by to asi bylo moc blízko k Vánocům). Nejblíž mám Kladno, můj známý krčař, co mi doporučil vyndat mandle, přestal operovat a doporučuje lidi na Homolku. Do toho se vložil známý doktor přítele, co mám na Plzeňsku, že je možné nechat si to udělat ve FN Plzeň. Mohla bych pak být u přítele, ale je to cca 30 km od Plzně, kdyby pak ale došlo k nějakému problému a bylo by potřeba rychle do nemocnice, bylo by to asi na čas horší. Já bydlím vedle nemocnice, ale není tu krční, zase sanitka by tu byla hned, ale musela by mě stejně hodit buď do Kladna nebo Prahy. Tím si nechci nic přivolávat, ale jen být připravena na eventualitu možného pozdního krvácení.
Pak taky, jaké máte zkušenosti s jednotlivými pracovišti? Kolega byl na Homolce a chválil si to moc. Tak nějak jsem to rozjela po moc stranách a teď se v tom rozhodování trochu plácám :). Ale zas bych ráda zvolila nejlepší možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
26.11.22 10:23
@silov píše:
Vracím se k tématu. Po vleklé angíně v zimě mi zůstal v mandlích chronický zánět a protože se problémy vrací, ještě se i přidaly hnusné rýmy, mám doporučeno nechat si krční mandle na stará kolena (58) vyndat. Moc mě to netěší, ale asi nic nenadělám, nerada bych brala další rok 9× ATB. Ještě čekám na výsledky z imunologie, jestli by to nezvrátila, ale moc tomu nevěřím, sama vidím, že levá mandle je fakt hnusná a zpoza má něco tendenci vytékat po zmáčnutí.
Teď jsem v rozhodovací paralýze, jaké pracoviště zvolit (nejspíš až po Novém roce, teď už by to asi bylo moc blízko k Vánocům). Nejblíž mám Kladno, můj známý krčař, co mi doporučil vyndat mandle, přestal operovat a doporučuje lidi na Homolku. Do toho se vložil známý doktor přítele, co mám na Plzeňsku, že je možné nechat si to udělat ve FN Plzeň. Mohla bych pak být u přítele, ale je to cca 30 km od Plzně, kdyby pak ale došlo k nějakému problému a bylo by potřeba rychle do nemocnice, bylo by to asi na čas horší. Já bydlím vedle nemocnice, ale není tu krční, zase sanitka by tu byla hned, ale musela by mě stejně hodit buď do Kladna nebo Prahy. Tím si nechci nic přivolávat, ale jen být připravena na eventualitu možného pozdního krvácení.
Pak taky, jaké máte zkušenosti s jednotlivými pracovišti? Kolega byl na Homolce a chválil si to moc. Tak nějak jsem to rozjela po moc stranách a teď se v tom rozhodování trochu plácám :). Ale zas bych ráda zvolila nejlepší možnost.

Mám poměrně dobrou zkušenost s ORL ve VFN v Praze (Karlák). Homolce bych se taky nebránila, tam bude rozhodně příjemnější pobyt :) Jinak co se týče těch následných komplikací, toho bych se tak nebála. Pokud se objeví (vyjímečně), je to zpravidla v prvních dnech po zákroku, kdy budeš ještě hospitalizovaná. Ale spíš by to dojíždění bylo nepříjemné z pohledu kontrol, kterých je po propuštění poměrně dost (alespoň já jsem to tak měla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí