Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Dobrý večer.. Koupila jsem topení do zásuvky.. Když je topení zaplé max tři hodiny tak je kabel horký.. Chtěla bych to nechat přes noc zaplý, ale bojím se že by to třeba mohlo hořet, myslíte že je normální když je dlouho takové topení zaplý a je horký kabel?
Pracovala jsem v elektru a řešila i celkem dost reklamací těchto přímotopů. Kabel by v žádném případě neměl být horký. V žádném případě bych tahle topení nenechala běžet celou noc bez dozoru, protože ANO, může shořet a mám za to, že je to uvedené i v návodu.
Co to mas za topeni? Kabel je teply, nebo opravdu horky? Primotopy mivaji velky odber a tim se ten kabel zahriva. Nemas tam nahodou stupne na vykon toho topeni? Pokud ano, tak ho ztlum-tim by mel prestat hrat i ten kabel.
Jinak nevim, jaky mas tarif na elektrinu, ale aby jsi nebyla prekvapena, az ti prijde vyuctovani-pri topeni primotopem to skace strasne rychle…
Bohužel tyto přímotopy by měli mít kabel o průřezu 2,5 mm2 a většinou mají sotva 1mm2 co logicky vede k úbytku napětí a tím pádem topí kabel.
A většinou tyhle věci jsou celé plastové tak že hoří jedna báseň ![]()
Profi přímotopy jsou celé z kovu mají kabel se správným průřezem a nemá vnich co hořet a nestojí o moc víc.
Jinak nedoporučuji používat to kolečko termostatu, které má při určité teplotě vypnout. ničí těleso ( nedochladi se ) a přehřívá se pak i celý obal a odchází kvůli tomu bezpečnostní termistor zrovna ten který je nevratný ( jsou tam dva )
Oprava stojí 5 Kč ale většinou ho všichni vyhodí ![]()
Když tyto přímotopy vypínas dej ho aspoň na minutu na ventilátor a poté vypnout.
Pokud ho budeš používat delší dobu tak ho nech na „1“ to je většinou kilovata tak to kabel snese bez zahřátí. A bez dozoru vůbec nenechávat. Nejlepe ho mít na nehořlavé a dostatečně velké podložce
Používej to normálně bez obav. Pokud tam nebude jiná závada, tak žádné nebezpečí nehrozí a nic nebude hořet. Používám mnoho let různé teplovzdušné ventilátory a mám ověřené, že se nic nestane ani při zadření ložisek motoru. Prostě vypne tepelná pojistka. Jediné, co je potřeba zkontrolovat, je teplota kolíků zástrčky. Starší zásuvky často nemají dobře najustované kontakty, je tam přechoďák a hřeje se to. Když kolíky udržíš v ruce, tak tam nebude víc než nějakých 60°C a to ničemu nevadí.
Dobrý večer.. Koupila jsem topení do zásuvky.. Když je topení zaplé max tři hodiny tak je kabel horký.. Chtěla bych to nechat přes noc zaplý, ale bojím se že by to třeba mohlo hořet, myslíte že je normální když je dlouho takové topení zaplý a je horký kabel?