Toxoplazmoza a KLUK

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5139
30.3.08 18:20

Aladino nějak to nechápu.

Proč by všichni co dělají v nemocnici měli mít toxoplazmozu??já jsem tam dělala a neznám nikoho kdo to chytil v nemocnici :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2870
30.3.08 19:07
maxik píše:
Toxu jsem prodělala ještě před prvním otěhotněním. :lol:Noono - slyšela jsem to o toxoplazmóze a klucích vysvětlené tak, že se holčičí embrya už první dny přestanou vyvíjet :roll: .

Aha, tak tomu už rozumím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8603
30.3.08 20:47

Ahojky

tak ségra měla taky toxoplazmozu a má 3 kluky :wink: :lol: :lol: a taky jí to někdo říkal že po toxo se rodí kluci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
30.3.08 21:30

toxo ano, jedno zamlklé těhu (takže možná holka…) a jeden prímovej kluk:-)

Et

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
31.3.08 09:24

To je opravdu zajimave, vubec jsem to netusila. Toxo jsem prodelala v detstvi a mame kluka a nekde v podvedomi mam, ze dalsi budou taky kluci, tak uvidime :wink:
Efa
""http://tac.families.com/ezb/1047042.png:http://tac.families.com/ezb/1047042.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
31.3.08 13:12

Ahoj- tohle jsem obšlehla z časopisu 21. století, kde měli téma Paraziti.

Toxoplasma nadržuje klukům
Jeden z nejnovější výzkumů v oblasti působení toxoplasmy ukázal, že nakaženým ženám se rodí o třetinu více chlapců než děvčat. Přesnou příčinu této nespravedlnosti zatím nikdo nezná, ale předpokládá se, že samičí embrya v důsledku pozměněné imunitní odpovědi hynou už v časném stádiu vývoje, a žena si tak ani nevšimne, že potratí.

Koresponduje to s tím, co už uvedl Macík, jen ve stručnější formě.
Mimochodem sama jsem ji někdy v minulosti prodělala a mám 2 kluky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.3.08 13:23

Ja jsem taky prodelala toxoplazmozu,zrejme v detstvi.A mam -dva KLUKY. :-))

• Citovat
  • Upravit
751
31.3.08 13:41

Docela koukám, koli z vás prodělalo toxoplazmózu 8O , já ze svého okolí neznám nikoho. Jak se nemoc projevuje a pokud je nebezpečná pro plod, testuje se krev na toxoplazmózu v těhotenství automaticky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.3.08 14:12

Maartik-Pred sesti lety brali krev automaticky na toxoplazmozu.A tehdy mi zjistili ze jsem ji v minulosti prodelala.
Problem muze byt tehdy kdyz ji maminka prodela v tehotenstvi.
Pry se to podoba chripce…nebo me nekdo opravte jestli je to jinak…
Tchyne me prave rikala ze nekde cetla,ze kdyz zena prodelala toxo,tak se vetsinou rodi kluci-neverila jsem ji :))Petra

• Citovat
  • Upravit
751
31.3.08 14:46

Já právě těhotná jsem a kočku u baráku máme, ale moc do styku s ní nepřijdu, ani s místy, kam chodí na záchod. Krevní testy mi dr. dělal, ale právě nevím, jestli mezi nimi byl i ten ta toxoplazmózu, asi se budu muset zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7095
31.3.08 15:16

Já myslím, že krevní testy na toxoplazmozu už se nedělají, aspoň je nedělá moje gyndařka. Vysvětleno mi to bylo tím, že nebezpečná je toxoplazmoza pouze tehdy, když jí žena onemocní v těhotenství, především na počátku těhotenství. A ani tehdy není jisté, že se dítě narodí postižené, je jen zvýšená pravděpodobnost.
Jinak si myslím, že se dají domluvit krevní testy přes praktickou dr.

Docela jsem se o to zajímala, protože máme dvě kočky doma a podle mé dr. je prý mnohem častější toxoplazmoza ze steaků - málo upraveného masa, králíků, a při kontaktu s kočkami se přenáší pouze jejich stolicí, jinak ne. Ale často je zmiňována jen v souvislosti s kočkami.

Pokud odhaduji správně, tak u mě toxoplazmoza proběhla jako jednodenní střevní chřipka - průjem, zvýšená teplota, bolest hlavy.
Měli jsme v té době právě koťata, a v tomto případě je prý riziko onemocnění mnohem vyšší, než s kočkou, na kterou je člověk už zvyklý :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
31.3.08 21:25

Musím reagovat- testy na toxoplazmozu se samozřejmě v rámci screeningu dělají u všech těhotných- zjišťuje se hladina protilátek v krvi- pokud protilátky nemáte, nebyla jste s parazitem v kontaktu, pokud je máte, tak se dále posuzuje, kolik jich je- takzvaný titr- pokud je nízký, znamená to, že jste někdy v minulosti s toxoplazmou přišli do styku (většinou se o prodělaném onemocnění sama nic nedozvíte, probíhá buď jako např. chřipka, nebo se taky nemusí u zdravého dospěláka projevit vůbec- tak to je většinou). Z takového testu se víc dozvědět nelze- nedozvíte se, kdy jste nemoc prodělala, jen, že někdy v minulosti ano.
Pokud jsou protilátky vysoké značí to akutní infekci nebezpečnou pro plod a pak se konzultuje, co dál.
Pokud tedy v těhotenstké průkazce je napsáno Toxo a nějaké číslo x:y znamená to, že nějaké protilátky jsou přítomny, čili nemoc někdy proběhla. Myslím, že spousta maminek ani neví, že na něco takového byly vyšetřovány, a že onemocnění prodělaly- nemá to ani pro ně žádný praktický význam.

Promořenost v našich končinách je obrovská, ještě vyšší je např. ve Francii či Německu-tam tvoří dokonce až 70% populace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
31.3.08 21:26

V mém případě se toxo řešila v těhotenství, měla jsem zánět oka, byla jsem cca 9 tt. a na toxo přišli na očním. Takže humbuk jako blázen, na infekční, spousta odběrů, naštěstí se zjistilo, že jsem se nenakazila (pravděpodobně) v těhotenství a pro plod by neměly být komplikace. Můj gyndr pak říkal, že jestli je dítě ok se stejně pozná až v první třídě:-). Nicméně varianty pro těhu byly - bude to ok, bude to ok, ale raději přeléčíme atb., výsledky nebudou jednoznačné - nějaký podobný zákrok jako amniocintéza, ale už si přesně nepamatuju jaký, nejhorší varianta - ukončení těhotenství. Verdikt padl ve dvacátém týdnu, takže jsem si tu první půlku těhotenství užívala… Nakonec jsem nemusela ani ta atb.

A primář na infekčním říkal, že největší riziko nákazy je z nechráněných pískovišť (kdo si na nich jako dítě nehrál?)… pak asi ještě milion jiných způsobů (i ten tatarák tam patří…).

Hezký večer. Et

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
31.3.08 21:30

A musím oponovat - testy na toxo v těhu se nedělají automaticky, ale na vyžádání. Mně je lékař nedělal, kamarádce stejný lékař na požádání ano.
Já jsem mylně předpokládala, že je to automatické. Et

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7095
31.3.08 21:38

Ono před několika lety to automatické bylo, ale od roku (teď nevím jistě - 2005??) přestaly tyto testy pojišťovny plně proplácet.
Aspoň takhle mi to řekla moje gynekoložka, že kdybych otěhotněla o půl roku dřív, ještě by mi je udělali :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí