Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aladino nějak to nechápu.
Proč by všichni co dělají v nemocnici měli mít toxoplazmozu??já jsem tam dělala a neznám nikoho kdo to chytil v nemocnici ![]()
maxik píše:
Toxu jsem prodělala ještě před prvním otěhotněním.Noono - slyšela jsem to o toxoplazmóze a klucích vysvětlené tak, že se holčičí embrya už první dny přestanou vyvíjet
.
Aha, tak tomu už rozumím ![]()
Ahojky
tak ségra měla taky toxoplazmozu a má 3 kluky
a taky jí to někdo říkal že po toxo se rodí kluci
toxo ano, jedno zamlklé těhu (takže možná holka…) a jeden prímovej kluk:-)
Et
To je opravdu zajimave, vubec jsem to netusila. Toxo jsem prodelala v detstvi a mame kluka a nekde v podvedomi mam, ze dalsi budou taky kluci, tak uvidime ![]()
Efa
""http://tac.families.com/ezb/1047042.png:http://tac.families.com/ezb/1047042.png
Ahoj- tohle jsem obšlehla z časopisu 21. století, kde měli téma Paraziti.
Toxoplasma nadržuje klukům
Jeden z nejnovější výzkumů v oblasti působení toxoplasmy ukázal, že nakaženým ženám se rodí o třetinu více chlapců než děvčat. Přesnou příčinu této nespravedlnosti zatím nikdo nezná, ale předpokládá se, že samičí embrya v důsledku pozměněné imunitní odpovědi hynou už v časném stádiu vývoje, a žena si tak ani nevšimne, že potratí.
Koresponduje to s tím, co už uvedl Macík, jen ve stručnější formě.
Mimochodem sama jsem ji někdy v minulosti prodělala a mám 2 kluky.
Ja jsem taky prodelala toxoplazmozu,zrejme v detstvi.A mam -dva KLUKY. ![]()
Docela koukám, koli z vás prodělalo toxoplazmózu
, já ze svého okolí neznám nikoho. Jak se nemoc projevuje a pokud je nebezpečná pro plod, testuje se krev na toxoplazmózu v těhotenství automaticky?
Maartik-Pred sesti lety brali krev automaticky na toxoplazmozu.A tehdy mi zjistili ze jsem ji v minulosti prodelala.
Problem muze byt tehdy kdyz ji maminka prodela v tehotenstvi.
Pry se to podoba chripce…nebo me nekdo opravte jestli je to jinak…
Tchyne me prave rikala ze nekde cetla,ze kdyz zena prodelala toxo,tak se vetsinou rodi kluci-neverila jsem ji
Petra
Já právě těhotná jsem a kočku u baráku máme, ale moc do styku s ní nepřijdu, ani s místy, kam chodí na záchod. Krevní testy mi dr. dělal, ale právě nevím, jestli mezi nimi byl i ten ta toxoplazmózu, asi se budu muset zeptat.
Já myslím, že krevní testy na toxoplazmozu už se nedělají, aspoň je nedělá moje gyndařka. Vysvětleno mi to bylo tím, že nebezpečná je toxoplazmoza pouze tehdy, když jí žena onemocní v těhotenství, především na počátku těhotenství. A ani tehdy není jisté, že se dítě narodí postižené, je jen zvýšená pravděpodobnost.
Jinak si myslím, že se dají domluvit krevní testy přes praktickou dr.
Docela jsem se o to zajímala, protože máme dvě kočky doma a podle mé dr. je prý mnohem častější toxoplazmoza ze steaků - málo upraveného masa, králíků, a při kontaktu s kočkami se přenáší pouze jejich stolicí, jinak ne. Ale často je zmiňována jen v souvislosti s kočkami.
Pokud odhaduji správně, tak u mě toxoplazmoza proběhla jako jednodenní střevní chřipka - průjem, zvýšená teplota, bolest hlavy.
Měli jsme v té době právě koťata, a v tomto případě je prý riziko onemocnění mnohem vyšší, než s kočkou, na kterou je člověk už zvyklý ![]()
Musím reagovat- testy na toxoplazmozu se samozřejmě v rámci screeningu dělají u všech těhotných- zjišťuje se hladina protilátek v krvi- pokud protilátky nemáte, nebyla jste s parazitem v kontaktu, pokud je máte, tak se dále posuzuje, kolik jich je- takzvaný titr- pokud je nízký, znamená to, že jste někdy v minulosti s toxoplazmou přišli do styku (většinou se o prodělaném onemocnění sama nic nedozvíte, probíhá buď jako např. chřipka, nebo se taky nemusí u zdravého dospěláka projevit vůbec- tak to je většinou). Z takového testu se víc dozvědět nelze- nedozvíte se, kdy jste nemoc prodělala, jen, že někdy v minulosti ano.
Pokud jsou protilátky vysoké značí to akutní infekci nebezpečnou pro plod a pak se konzultuje, co dál.
Pokud tedy v těhotenstké průkazce je napsáno Toxo a nějaké číslo x:y znamená to, že nějaké protilátky jsou přítomny, čili nemoc někdy proběhla. Myslím, že spousta maminek ani neví, že na něco takového byly vyšetřovány, a že onemocnění prodělaly- nemá to ani pro ně žádný praktický význam.
Promořenost v našich končinách je obrovská, ještě vyšší je např. ve Francii či Německu-tam tvoří dokonce až 70% populace.
V mém případě se toxo řešila v těhotenství, měla jsem zánět oka, byla jsem cca 9 tt. a na toxo přišli na očním. Takže humbuk jako blázen, na infekční, spousta odběrů, naštěstí se zjistilo, že jsem se nenakazila (pravděpodobně) v těhotenství a pro plod by neměly být komplikace. Můj gyndr pak říkal, že jestli je dítě ok se stejně pozná až v první třídě:-). Nicméně varianty pro těhu byly - bude to ok, bude to ok, ale raději přeléčíme atb., výsledky nebudou jednoznačné - nějaký podobný zákrok jako amniocintéza, ale už si přesně nepamatuju jaký, nejhorší varianta - ukončení těhotenství. Verdikt padl ve dvacátém týdnu, takže jsem si tu první půlku těhotenství užívala… Nakonec jsem nemusela ani ta atb.
A primář na infekčním říkal, že největší riziko nákazy je z nechráněných pískovišť (kdo si na nich jako dítě nehrál?)… pak asi ještě milion jiných způsobů (i ten tatarák tam patří…).
Hezký večer. Et
A musím oponovat - testy na toxo v těhu se nedělají automaticky, ale na vyžádání. Mně je lékař nedělal, kamarádce stejný lékař na požádání ano.
Já jsem mylně předpokládala, že je to automatické. Et
Ono před několika lety to automatické bylo, ale od roku (teď nevím jistě - 2005??) přestaly tyto testy pojišťovny plně proplácet.
Aspoň takhle mi to řekla moje gynekoložka, že kdybych otěhotněla o půl roku dřív, ještě by mi je udělali ![]()