Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky. Mohly by jste mi poradit? Mám termín porodu koncem listopadu, jsem prvorodička, takže přesně nevím co všechno před tím zařídit? Už je asi čas, že ![]()
Děkuji
Vicmene nic, někde se musíš registrovat předem do porodnice, kde chceš rodit, pak bys měla na matriku, pokud nejsi vdaná, od dr pak dostaneš papír na mateřskou co odevzdáš v práci. Jinak vše až po porodu.
@Kriss Tina
Nevěděla jsem, že se musím registrovat do porodnice
myslela jsem, že kam odjedu, tam porodim.
Ale říkali mi známí, že pediatr se musí řešit před porodem
takže fakt mám blbý info asi ![]()
@tothova jo pediatři vlastně taky a porodnice jak kde, u nás se nemusí, ale někde registraci chtěj.
Já tedy nevím, ale v porodnici musím být registrovaná 1.rijna, což jsem ve 14tt.
Ale některé porodnice prý berou, zase jak která ![]()
Tak naštěstí, koukám a porodnice Slaný nevyžaduje žádnou registraci, aspoň o práci méně
Ale děkuji ![]()
@tothova jinak toho pediatra to chce co nejdříve, někde je docela nával a třeba 2 měsíce před porodem už může být pozdě.
Vybavicku pro mimi predpokladam mas nebo resis… je fajn zjistit si primo ve Tve porodnici, co mas mit s sebou (vcetne dokladu) a co pak az Te budou vyzvedavat s mimi. Promyslet ucast doprovodu pri porodu. Urady Ti tu pekne popsala @Kriss Tina, ten pediatr je fajn predem at pak nejsi zaskocena, musi miminko videt do nejakeho intervalu od propusteni. Pak je prima resit rychle zdrav pojistovnu, ale nepamatuji si presne jestli to vubec jde, kdyz jeste nemas rodne cislo miminka, kazdopadne info o tom najdes na webu Tve pojistovny.
Do zdravotní pojišťovny až po porodu, a musí mít už v ruce rodný list:
Dítě může přihlásit do registru pojištěnců zákonný zástupce dítěte, vedle zákonného zástupce také jeho opatrovník nebo poručník. Předloží svůj doklad totožnosti a rodný list dítěte (zde je uvedeno jeho rodné číslo). Registrace novorozence ke zdravotní pojišťovně matky/otce dítěte je povinná a je potřeba ji provést do 8 dnů od narození. V případě, že do této doby nebude k dispozici rodný list dítěte s uvedením rodného čísla, provede se registrace co nejdříve po uplynutí lhůty osmi dnů.
My ho třeba dostali asi až za 14 dní od porodu, tak že na to je čas.
Navarit na mrazák, čím víc, tím líp
omáčky, silné vývary, rizota…klidně domluvit i babiccinu vyvarovnu, po porodu moc oceníš ![]()
@lovethelife píše:
Navarit na mrazák, čím víc, tím lípomáčky, silné vývary, rizota…klidně domluvit i babiccinu vyvarovnu, po porodu moc oceníš
To je taky pravda ![]()
@boruvkay píše:
Do zdravotní pojišťovny až po porodu, a musí mít už v ruce rodný list:Dítě může přihlásit do registru pojištěnců zákonný zástupce dítěte, vedle zákonného zástupce také jeho opatrovník nebo poručník. Předloží svůj doklad totožnosti a rodný list dítěte (zde je uvedeno jeho rodné číslo). Registrace novorozence ke zdravotní pojišťovně matky/otce dítěte je povinná a je potřeba ji provést do 8 dnů od narození. V případě, že do této doby nebude k dispozici rodný list dítěte s uvedením rodného čísla, provede se registrace co nejdříve po uplynutí lhůty osmi dnů.
My ho třeba dostali asi až za 14 dní od porodu, tak že na to je čas.
Ano, souhlas, ja mela na mysli pak, tzn po porodu, ale asi jsem to nenapsala jasne.
@tothova píše:
@Kriss Tina
Nevěděla jsem, že se musím registrovat do porodnicemyslela jsem, že kam odjedu, tam porodim.
Ale říkali mi známí, že pediatr se musí řešit před porodemtakže fakt mám blbý info asi
Víš, tys to napsala hrozně obecně…odkud jsi, vdaná, omezení, nebo se ptáš na výbavu, věci do porodnice
![]()
@tothova
Taky to resim, jsem prvorodicka termin mam az 6.ledna, a uz si ted shanim pediatra protoze u nas na znojemsku jsou skoro vsichni pediatri plni
jinak musis to mit zarizeny pred protoze v porodnici budes hlasit jmeno a adresu pediatra miminka, jinak pokud nejsi vdaná tak sup na matriku s pritelem vem OP rodný list, a vyridit prijmeni miminka, no materskou uz by sis asi mela zaridit podle toho jak to chces esi 8-6.tydnu pred porodem a to ti vystavi tvuj gynek. Zadost o penezitou pomoc v materstvi kterou vyplni on a pak ji vyplnis ty cislo uctu a takove ty veci a zaneses ji do prace a oni uz si stim poradi, a zalezi kde chces rodit tak reknes svemu gyn. Ze jinde tak on te ve 30.tydnu cca posle na kontrolu tam kde chces rodit takze par kontrol budes jezdit do nemocnice a pak zase ke svemu, ale zalezi jestli se musis regist.. to uz musis rict jemu nebo jí a on ti rekne co mas udelat proto ze chces rodit jinde ale urcite mu to rekni ja uz mu to taly rikala ze chci rodit v brne a jsem ze znojma, rekl mi ze teda me pak posle na kontrolu do brna pred porodem
jinak hodne stesti uz to mas za paar
![]()