Trable s manželem

Anonymní
25.3.12 21:47

Trable s manželem

Holky, mám pocit, že manžel se mnou „vyběhl“. Naše manželství je už delší dobu v krizi a teď žijeme odděleně. Děti jsou se mnou a on má od začátku února byt v Praze. Oba máme byty pronajaté. Děti si bere klasicky každý 2. týden. Mimochodem, byli jsme i v manželské poradně. Jenže ještě předtím, konkrétně ještě v lednu jsme si mysleli, že bysme to zvládli dát dohromady tak jsme měli v plánu koupit bydlení. Bohužel jsme zaplatili rezervační zálohu. Jenže to šlo fakt od 10 k 5 a nakonec na můj popud jsme koupi zrušili. Ta rezervační záloha by propadla teď na konci března a z mého manžela v pátek vypadlo, že by ten dům koupil kdyžtak sám. Teď přijde další jenže…jenže by použil i „moji“ půlku peněz která nám zbyla z prodeje nedokočeného domku a navíc by ten nový dům byl napsaný jen na něj (prý protože ho by on platil). Chtěl by, abych podepsala jakýsi výňatek ze společného jmění manželů. Dál mi nabídl, že samozřejmě tam mám bydlet a on, že by jezdil jen na víkendy…zatím a třeba to dáme dohromady…(a kdybysme to dohromady dali, ten výňatek by zrušil) No a když ne, tak mi vyplatí tu moji půlku a hotovo. Připadá mi to celý nějaký divný.....připadám si „využitá“ Asi je to zmateně napsaný, takže kdyžtak dopíšu nejasnosti. Omlouvám se, ale radši píšu anonymně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
25.3.12 21:51

Žádný výňatek bych nepodepisovala. Tím by byl barák postavený za tvoje peníze, ale pouze na jeho jméno a nic na světě by ho už nenutilo ti tvoji půlku dát. Navíc ty bys bydlela v jeho baráku a on by jedzil na víkendy, co až by sis našla přítele, to tam budete v baráku ve třech? Nešla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2717
25.3.12 21:51

Když to bude napsáno jen na něj nebude to pravnicky pak jeho? Nevím, dneska muze říkat toto, doufat, že budete spolu a když to tak nebude, muze se zachovat uplne jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
25.3.12 21:55

Určitě bych nepodepsala. Přijde mi to jako hloupost, teď ti maže med kolem pusy a pak by jsi taky mohla splakat nad výdělkem :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
25.3.12 21:55

Trochu záleží na tom, kde se sebraly peníze na ten prodaný nedokončený domek. Nemusej patřít všechny do SJM.
Ale obecně, pokud skutečně ty peníze z prodeje rozestavěného domu jsou čisté SJM a nejsou zatíženy nějakým vkladem vlastního majetku jednoho z manželů, pak doporučuji dům koupit do SJM nebo zúžit SJM a dům koupit do podílového vlastnictví.
Ostatní varianty mohou skýtat dost podstatné riziko zašantročení peněz nebo obtížného vymáhání.

• Citovat
  • Upravit
ondrejka.sulej
25.3.12 21:56

Rozhodně poradit s právníkem. Nevím, jak moc je tvůj manžel vykuk, ale tohle mi přijde jako dobrý způsob, jak mu věnovat své peníze. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
25.3.12 21:57

Jo a vím, o čem píšu - postavil jsem partnerce dům za své peníze a do jejího vlastnictví a už si tam bydlí sama… Ale mně to nevadilo, celkem jsem s tím počítal.

• Citovat
  • Upravit
69235
25.3.12 22:03

manžel vykuk a vyčůránek 8o v žádném případě nepodepisovat, pokud mu ty peníze tedy nechceš darovat na zlatém podnose.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.12 22:05

domek i rekonstrukce byl čistě SJM, s penězi jsme do manželství nepřišel ani jeden :)

Pořád si myslím, že si dělá srandu, nebo co… . Nechci podepsat žádný výňatek. Všechny peníze má na svým účtu (byla jsem naivní a nechala je tam).

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
69235
25.3.12 22:09

pošli na něj právníka a to urychleně, ať udělá něco s těmi penězi na jeho účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
25.3.12 22:14
@Anonymní píše:
domek i rekonstrukce byl čistě SJM, s penězi jsme do manželství nepřišel ani jeden :)

Pořád si myslím, že si dělá srandu, nebo co… . Nechci podepsat žádný výňatek. Všechny peníze má na svým účtu (byla jsem naivní a nechala je tam).

Zakl.

No tak to bych urychleně požadovala převedení půlky peněz na tvůj účet. Co když je vybere a strčí někam do krabice, nevím, jak se to při rozvodu řeší, ale pak už to z něj nedostaneš 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
25.3.12 22:15

To bych nebrala.
„On by ten dům platil“ znamená, že by peníze z prodeje nedokončeného domku pokryly jen část a zbytek by byla hypotéka?
Dokud jste manželé, tak máte společné příjmy i výdaje, takže všechno platíte rovným dílem (i když to jde třeba jen z účtu jednoho z vás), od toho je SJM. Krize a oddělené bydlení na tom nic nemění, to platí až do rozvodu.

Mile bych mu nabídla, že ten dům koupíte společně a až dojde k rozvodu, tak se samozřejmě vypořádáte.

Podpisem toho „výňatku“ bys mu vlastně věnovala ty „svoje“ peníze - a to takovým způsobem, že by ses jich nikdy neměla šanci domoct.
Osobně bych manželovi v krizi moc nevěřila, že když mu předám svoje prachy, tak že:
1. převede svůj majetek zpět do SJM, i kdyby se manželství slepilo,
2. mi vyplatí něco, na co de facto podpisem „výňatku“ ztratím právo,
3. mě nechá bydlet ve svém, i když se situace změní (např. nový partner na jedné ze stran).

Asi tak.

Jo, a než podepíšeš COKOLIV týkající se majetku, tak si najdi vlastního právníka a dej mu to zkontrolovat, případně, ať ti (ten právník) přesně vysvětlí, o co jde.
Nejde jen o manžela, ale na trhu s realitami je vykuků a podvodníků dost a dost.
A to, že má právníka druhá strana, se nepočítá! Ten pracuje pro tu druhou stranu a není povinen ti vysvětlovat, jaké jsou v nějaké smlouvě zádrhele nevýhodné pro tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
25.3.12 22:21
@Anonymní píše:
domek i rekonstrukce byl čistě SJM, s penězi jsme do manželství nepřišel ani jeden :)
Pořád si myslím, že si dělá srandu, nebo co… . Nechci podepsat žádný výňatek. Všechny peníze má na svým účtu (byla jsem naivní a nechala je tam).Zakl.

Takže žádné dědictví, dar, žádný prodej majetku nabytého před svatbou? Pak je to skutečně SJM. Pokud je to na jeho účtu, i tak to patří do SJM, ale pokud nemáš dispoziční právo, je to trochu dost o ústa. S takovým objemem bych požadoval zajištění těch peněz proti rozfofrování nebo „odklonění“. Určité řešení může být omezení dispozičního práva např. na nutný spolupodpis Tebou při částkách nad nějakou hranici, ale to by musel souhlasit. Navíc tam u některých bank je riziko, že sice nemůže pak nakládat s penězi na účtě sám, ale může účet sám zrušit a peníze převést na jiný s neomezenou dispozicí. Vypadá to jako šílenost, ale je to tak. Dokonce Ti nepomůže ani převedení půlky peněz na Tvůj účet, protože pokud on odkloní peníze ze svého účtu, pak má nárok na půlku peněz na Tvém účtu.
Pokud by se peníze vrazily do nemovitosti v rámci SJM nebo po zůžení jako podílové spoluvlastnictví, je to bezpečnější. Pokud se bojíš, pak doporučuji navrhnout manželovi svěřit peníze do notářské úschovy na dohodnutý nějak úročený produkt s omezením dispozice notářskou úschovou. Pokud by tohle manžel nechtěl, pak bych okamžitě k němu ztratil důvěru a požádal o rozvod (byť formálně, dá se stáhnout), zároveň zažádal o předběžné opatření na zablokování dispozice s tím účtem bez Tvého souhlasu. Ale to by chtělo už s právníkem, ale hlavně rychle, aby nestihl odklonit.

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
25.3.12 22:22
@Gladys píše:
No tak to bych urychleně požadovala převedení půlky peněz na tvůj účet. Co když je vybere a strčí někam do krabice, nevím, jak se to při rozvodu řeší, ale pak už to z něj nedostaneš 8o

To nepomůže - svou půlku odkloní a má nárok na půlku peněz na účtu manželky.

• Citovat
  • Upravit
31594
25.3.12 22:24
@Táta Pavel píše:
To nepomůže - svou půlku odkloní a má nárok na půlku peněz na účtu manželky.

To je fakt šílené :(
Ale kupovat společný barák před rozvodem mi přijde ještě šílenější, pak jeden bude muset vyplatit druhého, ani jeden na to nebude mít, takže zase prodat barák, je krize, takže prodej by nemusel být nic výhodného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí