Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co zkusit jít dál po rodokmenu, jestli nenanrazíte na nějaké přijatelné? Varianta vymyslet si úplně nové se mi zdá taky super, jen to asi neprojde na matrice.
Já svoje příjmení nenáviděla, navíc mi ho často zesměšňovali, bylo mi zle pokaždé když jsem se měla představit. Už tři a čtvrt roku se jmenuji jinak. Došla jsem na matriku, uvedla jako důvod že se nechci jmenovat jako lidi které nesnáším, zaplatila 1 000 korun a bylo vymalováno. Jak jsem přišla ke svému současnému příjmení? Napsala jsem si příjmení, která se mi líbila, která jsem někde slyšela nebo četla (vymyslet si nějakou kravinu by mi přišlo hloupé). Stoupla jsem si před zrcadlo a každým tím příjmením se představila. Dvě mi ke mně a mému jménu seděla nejvíc, tak jsem se pak zeptala ještě na názor okolí. Z jednoho byli nadšení, druhé se jim vůbec nelíbilo… no a bylo vybráno
Nelitovala jsem, nelituji a myslím že ani litovat nebudu. ![]()
Ahoj. Co tak spojit svá vlastní jména – zkuste kombinaci písmen a slabik Vašich jmen a příjmení. Pokud to zní nějak neutrálně, až cool jako např. Brangelina (Pitt a Jolie) Samozřejmě pozor na spojení typu Shamy (Teorie velké třesku - Sheldon a Amy).
Přece jen začínáte vlastní životní dráhu v úplně nové zemi. Navíc v zemi nekonečných možností. Asi bych to pojala jako začátek vlastní linie, rodokmene. Tak bych to podala i dalšímu případnému potomstvu.
Mate mě jedna věta: „Přítel asi nebude chtít, aby se jmenovali po něm.“ To asi– ty to nevíš? Chlapská ješitnost a hnidopišství je nebetyčné. Aby Tě nakonec nešokovalo, jak moc chce zachovat své příjmení navzdory neblahé minulosti. Ale to Tě nechci strašit. Znáš ho líp než já. ![]()
Přeji šťastnou volbu a díky za téma.
@Tiger-lily tady u nás si za 1000 kč můžeš změnit příjmení na jaké se ti zachce http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
Muj případ to není, ale znam někoho kdo tim prošel
vybral si příjmení, zmenil si ho a řekl zvědavcům, že je po prarodicich
Je to jen malý nový začátek a je to praktické uz kvůli dětem
Dělá to spousta lidí jen se o tom nemluví ![]()
@Anonymní píše:
@radkka @Tiger-lily Nemáte pravdu. Za 1000,– bez důvodu, za 100,– v odůvodněných případech. http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
Tohle visí na stránkách mvcr:
Povolení změny:
Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.
A sice je to pár let nazpět, ale kamarád chtěl před svatbou změnit příjmení, jeho mu všichni komolili a chtěl po mámě za svobodna, které se mu líbilo. Protože ale nechtěl uvádět do oficiálního spisu, že otce nesnáší a nestýká se s ním (protože má s tátou dobrý vztah), tak mu to nezměnili.
A souhlasím s radkkou - je potřeba se nad takové věci povznést. Je to jen jméno, nic to neznamená.
@Monchichik píše:
@Tiger-lily tady u nás si za 1000 kč můžeš změnit příjmení na jaké se ti zachce http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
@Tiger-lily osobní ne, ale pamatuju si, že třeba Sára Saudková si vzala Saudkovo příjmení bez svatby
@Tiger-lily píše:
Tohle visí na stránkách mvcr:
Povolení změny:
Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.A sice je to pár let nazpět, ale kamarád chtěl před svatbou změnit příjmení, jeho mu všichni komolili a chtěl po mámě za svobodna, které se mu líbilo. Protože ale nechtěl uvádět do oficiálního spisu, že otce nesnáší a nestýká se s ním (protože má s tátou dobrý vztah), tak mu to nezměnili.
A souhlasím s radkkou - je potřeba se nad takové věci povznést. Je to jen jméno, nic to neznamená.
Abych rozlouskla diskuzi, zda to jde nebo ne. Opravdu to jde, i v ČR. Záleží, jakou potkáte matrikářku, ale nic vám nebrání zkoušet do nekonečna. Kamarádka si změnila příjmení na jméno po své oblíbené celebritě, prošlo to napoprvé. Nicméně o tom má diskuze nebyla, neptala bych se, kdybych to neměla zjištěné.
@Serpentini píše:
Já svoje příjmení nenáviděla, navíc mi ho často zesměšňovali, bylo mi zle pokaždé když jsem se měla představit. Už tři a čtvrt roku se jmenuji jinak. Došla jsem na matriku, uvedla jako důvod že se nechci jmenovat jako lidi které nesnáším, zaplatila 1 000 korun a bylo vymalováno. Jak jsem přišla ke svému současnému příjmení? Napsala jsem si příjmení, která se mi líbila, která jsem někde slyšela nebo četla (vymyslet si nějakou kravinu by mi přišlo hloupé). Stoupla jsem si před zrcadlo a každým tím příjmením se představila. Dvě mi ke mně a mému jménu seděla nejvíc, tak jsem se pak zeptala ještě na názor okolí. Z jednoho byli nadšení, druhé se jim vůbec nelíbilo… no a bylo vybránoNelitovala jsem, nelituji a myslím že ani litovat nebudu.
Tohle je krásný nápad, děkuju za názor. Schválně to vyzkouším. Jak na změnu reagovalo okolí? Vyzvídali na tobě, kde se příjmení vzalo? Nemyslím ty nejbližší, co o tom nejspíš věděli, ale takové ty známé, spolužáky, kolegy…
Ještě jednou díky všem za nápady.
@Anonymní píše:
Tohle je krásný nápad, děkuju za názor. Schválně to vyzkouším. Jak na změnu reagovalo okolí? Vyzvídali na tobě, kde se příjmení vzalo? Nemyslím ty nejbližší, co o tom nejspíš věděli, ale takové ty známé, spolužáky, kolegy…Ještě jednou díky všem za nápady.
Popravdě o tom nevědělo ani nejbližší okolí, jen dva lidi. V blízkém okolí reagovali všichni pozitivně. V širokém většina neměla potřebu reagovat (hlavně já neměla potřebu dělat kolem toho rozruch) a třeba můj šéf měl ze mě upřímnou radost. Ani se nikdo nepodivoval kde sem příjmení vzala, není nijak neobvyklé, i když ani úplně časté. Přátelům jsem řekla pravdu, že se mi líbí a hodí se mi ke mně. Vlastně jsem měla jen jednu negativní reakci, bývalý kolega to nevhodně komentoval jako výmysl a rozmarilost a schválně mi nadále říkal starým příjmením. Ale on byl takový primitiv ![]()
Já řeším obdobný problém, naštěstí jen teoreticky. Vůbec jsem si nesedla s příjmením po manželovi. Nevnímám ho jako svoje, ale moje dívčí už je mi taky cizí, je to jak kdyby jméno mého otce. A tam vztahy také nejsou ideální. Přemýšlela jsem, co bych udělala s příjmením, kdybych se rozváděla. Došla jsem k tomu, že bych asi hrábla do minulosti. Klidně i dál než k babičce. Onehdy jsem koukala na náš rodokmen do první poloviny osmnáctého století, a tam je příjmení spousta.
Ve vaší situaci bych zkusila také pohledat, a nebo přeložit, jak tu radí ostatní. Když nad tím budete sedět spolu s partnerem, třeba si v nějakou chvíli uvědomíte, že některé to příjmení je přesně to ideální, které oba chcete.
A změnit ho samozřejmě můžete i v Česku. Můžete narazit na protivnou matrikářku, ale pokud vysvětlíte důvody, neměl by s tím být problém. Četla jsem článek o manželích Jedinečných, kteří si taky vymysleli toto příjmení. Přeju vám, ať to dobře vyřešíte