Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky,
každý den projíždím diskuze na emiminu a čtu si. Sama je zakládám málokdy, ale teď jsem se rozhodla, že to udělám. Mám trápení se svými dětmi a čím dál víc si uvědomuji, že bych potřebovala pomoct. Chystám se vyhledat pravděpodobně nějakého psychologa, ale ještě dřív bych se ráda poradila tady. Četla jsem celou diskuzi o prvňáčkovi, který nedostal žádný dárek na besídce, a úplně mě nadchlo, jak některé maminky reagovaly a kolik rad v diskuzi padlo. Kdybych našla nějaké rady i na můj problém, byla bych moc vděčná.
Věc se má tak, že mám dvojčata-kluky. Jsou absolutně rozdílní, zejména co se týká vlastností. Chodí spolu do jedné třídy a to se začíná ukazovat jako velký problém. Zatímco jeden je poměrně oblíbený a ke spolužákům má blízko, druhý prostě oblíbený není. Je trochu jiný, nevím, jak nejlépe bych to popsala. Narodil se s krvácením do mozku a myslím, že se u něj projevují rysy autismu. Nikdy mu ho sice nikdo nediagnostikoval, i když náznaky byly. V sociální oblasti je neskutečně nezralý. Nechápe některé interakce, vše bere úplně doslova. Já jsem na jeho chování zvyklá, ale ve třídě to začíná být trochu problém. Kamarády má, už ho celkem znají, ale i oni jsou z některých jeho reakcí nesví, a to čím dál tím víc. Ten oblíbený se tím trápí, protože se bojí, že s bráchou přestanou všichni kamarádit. Denně má ráno nervy, co všechno se ve třídě zase semele. Dokonce jeden čas před školou i neuroticky zvracel. Každý den o všem s oběma mluvím, snažím se rozebírat jednotlivé situace, ale je to obtížné. Ten druhý prostě nechápe, v čem dělá chybu, proč by s ním neměl nikdo mluvit, nerozumí vztahům a tomu, co je špatně. Teď se stalo, že jeden ze spolužáků bude mít oslavu narozenin, ale hodlá na ni pozvat jen toho oblíbeného, tomu už to řekl. Důvod není ten, že druhého by nechtěl, normálně se kamarádí, ale mají objednaný jen omezený počet lidí, takže už se tam nevejde. Já úplně chápu, že na narozeniny si může každý pozvat, koho chce, to úplně respektuju. otázka je, jak to probrat se synem, který to určitě nepochopí. První se tím trápí, druhý o tom ještě neví. A já jsem v koncích. Nedokážu prvnímu synovi vysvětlit, aby si některé situace ve třídě nebral, že musí taky nechat bráchu, ať si řeší sám, co způsobí. A nedokážu ani vysvětlit druhému, že když se bude chovat určitým způsobem, tak s ním třeba nikdo nakonec ani kamarádit nebude ![]()
Moc se omlouvám, že je to celé asi zmatené, ale myšlenky mi trochu přeskakují. Chtěla bych vypsat všechno, co mě tíží, ale nějak nenacházím úplně přesná slova.
Za každou reakci a radu předem moc děkuji ![]()
Příspěvek upraven 08.02.22 v 17:34
Žila byla
nééé, napsala jsem to jako druhá, tak OK, pokračuji :
A TA
Příspěvek upraven 08.02.22 v 17:26
@divine woman píše: Žila byla jedna maminka.
No to nevíš, třeba se trápí, že žádné nemá ![]()
@Lucy75 píše: Žila bylanééé, napsala jsem to jako druhá, tak OK, pokračuji :
A TA
měla ooobr dluhy
@Lucy75 píše: Žila bylanééé, napsala jsem to jako druhá, tak OK, pokračuji :
A TA
měla sedm dětí
Omlouvám se, odklikla jsem to dřív, než jsem se vůbec stačila vyjádřit ![]()
Děkuji za vtipné reakce, pobavily jste mě ![]()
@mončatka co na zkusit kluky rozdělit do různých tříd.. Aby každý byl sám za sebe. O tom jsi neuvažovala? Jinak záleží spíš na konkrétních věcech, reakcích atd
teď je to složité, vysvětlit jednomu, že se nevesel do počtu
@rejžička píše:
Proc tak blbé reakce??![]()
![]()
protože původně byla první příspěvek jen jedna věta
edit mám dojem, že právě jen to Milé maminky
Příspěvek upraven 08.02.22 v 17:45
Tak tohle je blbá situaci pro toho méně oblíbeného a uvědomuje si že je méně oblíbený?
Zakladatelko, jak jsi sama napsala - poradila bych se s psychologem, idealne k nemu vzít i děti. Tohle by měl řešit nekdo, kdo na zkušenost. ![]()
Snad ti tady někdo poradí, já to nejsem, jen jsem tě chtěla podpořit, řešit to určitě jde a ty jdeš ba to podle me dobre, i když si jakoby nevíš rady. ![]()