Trestání dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
356
15.11.13 22:47
@market.s.87 píše:
@lennca no asi to udelame, ikdyz jsem zvedava jak dlouho to bude mit ten efekt :lol:

Tak pak dej vědět. Je to asi i trochu tou školkou. Malá chodí od září a od té doby je fakt „jedlá“. Tam se chová ukázkově a doma si tu energii asi musí vybít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 22:59
@market.s.87 píše:
@Lynette snazim se mu vysvětlit ze tohle se nedela, on se vždy urazi zacne rvat a pak mi rekne ze semnou uz nebude kamarádit. co by jsi dělala na mojim miste? mela bych mu to vrátit? nebo na me jakoby prska, jestli rozumíš, taky mu porad dokola rikam ze tohle se nedela. predevcirem mi řekl ze jsem blba holka 8o to ale dostal přes zadek rukou ale taky nic exra, prijde mi ze pritahnul moresy ze skolky, zlobil vždycky ale tako normalne, ted je to fakt mazec.

Když řekne že s tebou nebude kamarádit tak to říká jen aby zjistil tvou reakci. Když na to dáš najevo že tě to mrzí tak si uvědomí že tě takovýma řečma může trestat a může s tebou takhle manipulovat - za pár let ti řekne že tě nemá rád když mu nekoupíš autíčko a ty pak půjdeš a koupíš aby tě rád měl. Tvá reake by měla být na tohle zcela vlažná. Něco jako, no tak se nekamaraď a u toho se na něj v klidu usmívat aby viděl že jsi nad věcí.

Urážet se může, žvaní bych už omezovala. Jako : Jdi si řvát do pokojíčku, já na tvé řvaní nemám náladu takže jestli chceš být tady tak budeš zticha.

Prská? Prská jakože z legrace že blbne nebo na tebe jako plive jako reakci když mu něco zakážeš? Pokud z legrace opět vlažná reakce - pokud to druhé naplácat na zadek, nebo šoupnout pod sprchu aby se uklidnil.

Řekneš mu že se to nedělá - je to prd platné a tak mu to pro velký úspěch opakuješ furt dokola? Nedivím se že z tebe nemá respekt. VždyŤ to je směšné co děláš. Jsi na něj slabý soupeř a on to moc dobře ví.

Když ti řekne že jsi blbá holka, tak opět bych volila vlažnou rakci. On neví co říká. Ještě je na to malej. I kdyby ti řekl že chce abys byla mrtvá tak prostě zachovej klid - on jen něco plácá, neuvědomuje si co vlastně říká. Proto bych ho za to netrestala. Trestala bych ho za to co dělá!

Základem výchovy je ale vzájemná láska mezi rodičem a dítětem. Tam, kde není dítě nevychováš ať budeš trestat jak chceš. Dáváš mu pusinky, děláš mu radost, mazlíš se s ním, čteš mu pohádky? Přijde se třeba on sám pomazlit? Dá ti sám od sebe pusinku? Pokud ano, tak ho lze vychovat. Pokud ne, tak je podle mě veškerá snaha marná. Něco je velmi špatně a bez odborníka je to podle mě ztracený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 23:28

A ještě k tvé otázce jestli mu stáhnu kalhoty když má dostat na zadek. Já mu na zadek nedávám - je ještě moc malinkej na to, aby doopravdy zlobil. Nedělá nic naschvál. Jen mu určuju už hranice svou reakcí - tleskám mu a chválím když se chová velmi dobře, když se chová normálně tak se taky chovám normálně, když se chová nevhodně tak zařvu, tlesknu na něj, odejdu na chvíli z místnosti (za rohem ho sleduju). Ale až bude větší dostane symbolicky na zadek přes kalhoty - na holou bych se bála že ublížím a to není cílem. Chci vychovat, né ublížit. Nejde ani o to bití jako o to všechno kolem něj - že se tomu říká výprask, nasekat na zadek ( to zní prostě hrozně ), strach z bolesti s tím spojený, trochu pocit bezmoci že se trestu už nelze vyhnout - to všechno dohromady působí. Takže pak symbolické poplácání vařečkou přes kalhoty stačí aby dítě řvalo jako tur a bralo to jako trest největší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.11.13 23:30
@market.s.87 píše:
@Lynette snazim se mu vysvětlit ze tohle se nedela, on se vždy urazi zacne rvat a pak mi rekne ze semnou uz nebude kamarádit. co by jsi dělala na mojim miste? mela bych mu to vrátit? nebo na me jakoby prska, jestli rozumíš, taky mu porad dokola rikam ze tohle se nedela. predevcirem mi řekl ze jsem blba holka 8o to ale dostal přes zadek rukou ale taky nic exra, prijde mi ze pritahnul moresy ze skolky, zlobil vždycky ale tako normalne, ted je to fakt mazec.

Není důležité, jestli s tebou bude kamarádit - nejste kamarádi, jste rodič a dítě. Osobně moc nevysvětluju, když je dítě „rozjetý“, jen přísně pravím cosi ve smyslu „To ne! Tohle nikdy nedělej!“, případně odvlékám domů/odebírám nežádoucí předměty apod.
Mladá místo toho nekamarádění používá „zlobím se/budu se na tebe zlobit“, odpověď zní „klidně se zlob, ale (doplň dle situace)“.

U nás je nejstrašnější trest přísně až nasraně promlouvající maminka, to jsem schopna ji dohnat k slzám. Žádné dlouhé proslovy, fakt 3 věty.

Je fakt, že to okoukala ode mně a když se vzteká, tak používá „To ne, nikdy, v žádném případě!“ stejně jako já :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 23:37

@Knihomyš Jo, jenže tohle funguje když tě dítě miluje. Když tě nemiluje tak to nefunguje. Prostě láska je základ výchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.11.13 23:49

@Lynette Jo, to nejsme ve při. Uniklo mi, že se tu řeší, že syn Market nemiluje. Dělalo to na mě dojem, že jen nemá jako matka autoritu, že ji bere jako sobě rovnou, třeba jako kamarádku ve školce. Asi čtu moc zběžně.

Na druhou stranu, když dítě pochopí, že rozzlobený rodič je ohrožení komfortu dítěte (nejsou mlsky, nejsou hračky, není příjemně doma), tak by to mohlo do jisté míry taky fungovat. :think:
Ale jak píšeš - mazlit, hrát si, blbnout (pokud zrovna nezlobí) je důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 23:50

@Knihomyš Nečteš zběžně. Ona se k tomu ještě nevyjádřila, na to čekám. Jen jsem to nadhodila, protože t občas rodičům uniká a znám v okolí takový případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
15.11.13 23:51

@Knihomyš Ohrožení komfortu se dá skousnout, ohrožení vztahu s milující maminkou ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.11.13 00:01
@Lynette píše:
@Knihomyš Ohrožení komfortu se dá skousnout, ohrožení vztahu s milující maminkou ne.

Nojo, ale co teoreticky uděláš s dítětem - psychopatem? V podstatě mu můžeš jen stanovit jasné hranice :think:
Ale nemalovala bych čerta na zeď. Daleko pravděpodobnější mi přijde, že Market syn je milující, leč postrádá pevnou ruku a je kapku vztekloun (co by ne, když mu to funguje a s maminkou tak cvičí).

Naše mladá se taky umí vzteknout, fláknout mě, komentovat. Není to taková síla, protože ještě nechodí do školky a nemá některé věci kde okoukat, ale to asi přijde. Zatím si uvědomuju, že je halt vzteklá po mamince a snažím se, aby pochopila, že to není cesta.
Dobrou noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
16.11.13 07:03

Tvůj synek je ve věku vzdoru, máme to doma dost podobné. Akorát Ty prostě nesmíš ustoupit a udělat to, co on vyžaduje jen proto, aby byl klid a on nedělal scénu. Prostě holt tu scénu udělá. Jakmile mu budeš ustupovat, bude z něj pěknej fakan. Já doufám, že z toho ti rošťáci vyrostou. Jinak u nás jakž takž zabírá to počítání a taky to, že Ježíšek všechno vidí a když nebude poslouchat, prostě nebudou dárečky. Pravda, zabere to na chvíli, ale zabere. A to počítání - počítám do tří a na dvě už reaguje. To je jediné. Nějaký posílání do pokojíčku neexistuje. Buď by tam nezůstal nebo by jako ten Tvůj klidně mlátil rukou do dveří a to mám taky strach, aby neublížil sobě i dveřím. Ale věřím, že hlavní je prostě NEUSTUPOVAT!!! Chce to strašně moc trpělivosti a pevných nervů, taky to nezvládám a ujíždím, ale prostě když řeknu NE, tak to znamená NE a se mnou prostě nehne. A ať se klidně vzteká, jak chce, má prostě smůlu. Oni jsou tihle prďolové taky děsní komedianti, víš. Myslíš, že by tohle dělali, kdyby si hráli sami a neměli se před kým předvádět? Jo, možná by se naštvali, ale určitě by ten vztek zpracovali mnohem rychleji, než když u toho mají obecenstvo!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
16.11.13 13:33

Ahojky, ja vcera usnula :) dekuji za rady, urcite zacnu byt duslednejsi a tvrdsi (nemyslim ze ho budu mlatit) a stim jestli me miluje. urcite ta laska mezi nama je, mazlime se, pohádky taky cteme, nekdy i prijde a da mi jen tak pusu, nebo prijde a rekne mi miluju te :srdce: ikdyz zustava u babicky a ja odchazim tak mi říká miluju te i tatinka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
12.8.15 23:47

Dobrý den, obnovuji diskuzi a chtěla bych se zeptat, jestli, jak a za co trestáte roční děti?

Já se snažím napomínat a vysvětlovat, proč to či ono nesmí dělat, ale asi tomu stejně nerozumí… občas ho plácnu po ručičce nebo po zadečku, když neposlechne a dál tahá za kabely u počítače, bouchá hračkou do skleněných dveří, bere mi z očí brýle a hodí je na zem, tahá za vlasy…
Nejsem zrovna příznivcem fyzických trestů, sama mám tu zkušenost, že jsem měla větší respekt z taťky, který mě nikdy neuhodil, než z mamky, která nás třískala a nic jsem si z toho nedělala,

ALE přijde mi, že v tomhle věku nerozumí vysvětlování, že bez brýlí nevidím a potřebuji je, že sklo by se mohlo rozbít a poranit ho, že notebook je drahý a nesmí ho shodit na zem… řekla bych, že to plácnutí je pro ně srozumitelnější… co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.8.15 07:30

@Sněženka25 U nás plácání nepomáhalo a nepomáhá do teď. V roce z toho měl prču a dělal ty věci dál, dokonce udělal zakázanou věc a pak si s úsměvem sám udělal baci baci. :roll: O něco později začal případné plácání oplácet. Takže u nás tudy cesta nevede a pokud mi ujedou nervy a plácnu ho (aktuálně mu je téměř dva a čtvrt), tak to vnímám pouze jako své selhání, ale výchovně je to zcela kontraproduktivní.
Takže u nás pomáhalo pouze dítě opakovaně fyzicky zneškodňovat a odvédst pryč, schovat zakázanou věc mimi dosah dítěte, v případě kamen prostě nechat kontrolovaně spálit, pokud tahá za vlasy, tak ho prostě sundat z klína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí