Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky , píšu ohledně manži, ten má jít příští pátek na zákrok se všema moudákama, jeden z nich mu tlačí na další zub kterej už je tak vyklikanej, že nejspíš bude muset ven taky, i když doufáme , že se ještě dá zachránit.další zatim problém nedělá ,ale vypadá to , že poroste křivě taky, další dva ještě venku nejsou ,ale musí ven taky
Problém je ten, že mu to mají dělat v lokálce, toho on se bojí čemuž se vubec nedivim protože koukat se na to jak mu řežou dásně používají různý nastroje a slovník, nu prostě na to bych taky koukat nechtěla, chci se zeptat jestli jde na žádost udělat zákrok pod celou narokozou a jako dlouho trvá rekonvalescence. prý ho mají hned pustit domu což se mi nejak nezdá. byla jste některá na podobnym zákroku?? jak to probíhalo?
Ahoj! Mně trhali všechny moudráky a z toho jeden jsem měla až na tý kosti či co. Takže mi to řezali takovou jako „flexou“. Vypadalo to jako bruska, ale malinkatá a když mi to bzučelo u hlavy, nebylo to moc příjemné. Všechny moudráky dělali samozřejmě pod lokálním umrtvením. Tenhle jeden mi dokonce museli šít. Asi nejhorší z toho bylo to bzučení a to, že jsem měla přes celý obličej roušku kvůli hygieně a neviděla jsem co se děje. Ale jinak to nebylo tak hrozný. Myslela jsem celou dobu na Terezku a bylo to. Pak jsem dostala na doma prášky proti bolesti. Když dáseň přicházela k sobě, tak jsem si jeden vzala, v noci jsem spala v sedě, aby mi v tom netepalo, nedělala jsem moc pohybů a žádné s hlavou dolů a druhý den jsem byla zase OK. Kromě modřiny na tváři teda, tu jsem měla ještě 10 dní. Ale jinak si to musím vynachválit.
Můj pan zubař je šikovný, takže bez komplikací a umrtví mi to pokaždé dokonale, že vůbec nic necítím. Ještě mi trhali další 4 zuby kvůli rovnátkům a taky v pohodě. Mě teď čeká šroubek do dásně a toho se bojím, ale když jsem vydržela vytrhnout 8 zubů tak šroubky taky přežiju. Snad jsem ti aspoň trošku nastínila, jak to chodí u nás. ![]()
Mému manželovi to taky dělali, už asi před deseti lety - v lokálce a taky ho pak hned pustili domů, však co by si s ním kde počali - být v klidu, ledovat a jíst analgetika, to může i doma ![]()
A jinak, koukat na to nemusí, může zavřít oči, ne?
Aspoň můj muž to prý udělal - po umrtvení zavřel a otevřel je až když mu řekli, že je hotovo.
no já pod narkozou nebyla,ale moudráky jsem si musela necht vytrhnout taky ( malé dásně a jak se klubaly zuby tak se mi křivily ty ostatní)
S každým zubem jsm se trápila po vytrhnutí 10 -14 spodní dokonce dýl jsem ráda,že to mám už za sebou znova bych to zažít nechtěla . Nechat si vytrhnout všechny najednou tak to klobouk dolů to si teda užije nakup brčka na hodně řidké polívky ![]()
Jinak po krátké narkoze se normálně chodí po hodině s doprovodem domů.
Jde o to jestli mu to budou trhat nebo sekat. Manžel byl na trhání 2 a naprosto v pohodě, stačil jeden Ibalgin. Já byla loni na sekání dvou v lokálce. Popravdě, zákrok nebyl tak hrozný, umrtvili mi komplet půlku obličeje, zvuky sem se snažila nevnímat a dr na mě celou dobu mluvila, aby mě rozptýlila. Hojení ovšem bylo šílený, měla jsem to s komplikacema, ale raději nebudu děsit.
V celkový narkóze mu to udělají, ale nebude hrazená pojišťovnou. Mě říkali kolem 5000 za jeden zub, takže sem s to rozhodla vydržet.
BohunkaP píše:
Mému manželovi to taky dělali, už asi před deseti lety - v lokálce a taky ho pak hned pustili domů, však co by si s ním kde počali - být v klidu, ledovat a jíst analgetika, to může i domaA jinak, koukat na to nemusí, může zavřít oči, ne?
Aspoň můj muž to prý udělal - po umrtvení zavřel a otevřel je až když mu řekli, že je hotovo.
nu jo jenže manža má panićkou hruzu ze zubaře,ale uplně hrozně se bojí, já zubaře zvládam v pohodě,ale on má třeba měsíc do zubní prohlídky a už je nervní, má blbý zkušenosti když byl malej furt neco bylo se zubama, a když se člověk bojí je lepší plná narkoza to nejde jen říct zavří oči
Blanka S píše:
no já pod narkozou nebyla,ale moudráky jsem si musela necht vytrhnout taky ( malé dásně a jak se klubaly zuby tak se mi křivily ty ostatní)
S každým zubem jsm se trápila po vytrhnutí 10 -14 spodní dokonce dýl jsem ráda,že to mám už za sebou znova bych to zažít nechtěla . Nechat si vytrhnout všechny najednou tak to klobouk dolů to si teda užije nakup brčka na hodně řidké polívky
nuu právě mu chtějéí udelat uplně všechny a to si ymslim taky že je hrozný
Lonynka píše:
Jde o to jestli mu to budou trhat nebo sekat. Manžel byl na trhání 2 a naprosto v pohodě, stačil jeden Ibalgin. Já byla loni na sekání dvou v lokálce. Popravdě, zákrok nebyl tak hrozný, umrtvili mi komplet půlku obličeje, zvuky sem se snažila nevnímat a dr na mě celou dobu mluvila, aby mě rozptýlila. Hojení ovšem bylo šílený, měla jsem to s komplikacema, ale raději nebudu děsit.
V celkový narkóze mu to udělají, ale nebude hrazená pojišťovnou. Mě říkali kolem 5000 za jeden zub, takže sem s to rozhodla vydržet.
fakt jo??? nu tak to je staršný. na to tewd fakt nemáme, jaj nu to bude neco:-(
jajinka veverka píše:Blanka S píše:nuu právě mu chtějéí udelat uplně všechny a to si ymslim taky že je hrozný
S každým zubem jsm se trápila po vytrhnutí 10 -14 spodní dokonce dýl jsem ráda,že to mám už za sebou znova bych to zažít nechtěla . Nechat si vytrhnout všechny najednou tak to klobouk dolů to si teda užije nakup brčka na hodně řidké polívky
já jsem je mněla všechny šitý a pod tím se mi začal dělat hnis a musel mi to DR vždy po dvou dnech rozříznout ( vytáhnout stehy)a dával mi tam dren to bych šla raději znova rodit než jít na moudráky.
Blanko souhlas, porodit proti tomu byla hračka
Já s nima takhle chodila měsíc, než se mi to jakž takž zahojilo. Pusu sem měla seštupovanou jak ponožky ![]()
Hm a nemůžou mu to rozdělit apsoň na dvakrát? Ja byla objednaná k dr. na trhání dvou moudráků, a i když šel ten první ven bez problému (jak říkal můj dr. "kdyby bylo všechno tak jednoduchý - on je stomatochirurg), tak mě pak objednal na druhej za asi měsíc. Ačkoliv nevím, jestli není pro tvýho muže lepší, aby to měl vše zaráz, když se tak bojí…
ahoj,
ja byla na rezani všech 4 moudráku letos v únoru, protože jeden už byl venku napůl a dost mi vadil a druhy rostl, treti a čtvrty byl stále v dásni.¨
Taky mi to dělali lokálně, chtěli teda jen dva zuby a dva zase nekdy, ale ja rikala, ze kdyz mi ted rozpitvaj celou papulu tak at udelaji vsechny, tak se doktor divil, ale udelal to. Nejdriv mi dva opichal, pak rozriznul dasen, vyndal ho a zašil a ja ani nevedela ze uz je to hotovy, on mi pak rika, tak jedem je hotovej, tak další, po ty injekci sem fakt nic necitila, ani netahal. A tamty dva co byly venku to mi napichnul a vytah jako klasicky trhani, jeden se mu vratil dozadu tak to delal dvakrat ale fakt to pri tom tahani neboli, jen ten posledni mi pichnul injekci a hned tahal, takze to nebylo umrtveny dostatecne a trosku stipnul, ale jinak pohoda. Pak jsem vypadala jako sysel. Dostala jsem na 8 dní antibiotika a prasky na bolest, oboji se bralo po 12 hodinach, první den sem plyvala jen krev, ale to je jasny, stale sem to ledovala a ležela, nic jineho delat nemuzes a bolelo me to jen ten nasedujici den, zrejme jak to prichazelo k sobe a zatahovalo a to jsem jedla jen jogurt a dalsi den to bylo mnohem lepsi, po trech dnech jsem normalne mluvila, musela jem uklidit dum, pac nikdo jiny to za me neudela a zvladla jsem to, za tyden na stehy a od te doby mam fakt klid, akorat po tech dvou co byly venku mam porad male dirky jeste poradne nezarostly, ale jsem rada že jsou venku.......aspon mam navzdy klid......a fakt nic to neni, at se soustredi na neco jineho a je to...........
já mám venku taky všechny, v lokální anestezii, poprvé trhané dva (nad sebou), následně taky dva,
myslím, že je to rozumný kompromis - člověk může jíst alespoň jednou polovinou pusy (i když teda bídně),
taky po zákroku hned domů, doktor mi nabízel neschopenku, a já hrdinka odmítla
, v práci jsem ten týden lezla po zdi, podruhé už jsem si ji samozřejmě nechala napsat
jinak jak už psali ostatní - Ibalgin, studené, ze začátku určitě kašovitou stravu (já měla zásobu přesnídávek a jogurtů), tak ten týden je krušnej, pak už je to lepší a po měsíci o ničem nevíš
ještě mě napadá, že můj zubař trval na tom, že je budeme trhat nejpozději v březnu, že pak už je moc teplo a to podporuje zánět, tak aby se předešlo komplikacím je ideální zima ![]()