Tři děti - nevýhody

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.8.16 10:21

tři děti - nevýhody

Stále uvažujeme nad třetím dítětem…nikde jsem nenašla diskusi na podobné téma :-D oba s manželem jsme ze dvou dětí, tak si moc neumíme představit, jaké jsou nevýhody když jsou sourozenci tři…je pravda, že bývá jeden vždy při hře odstrčený? (pokud jsou věkově blízko sebe…jedináčka po dvou dětech nechceme). A jaká to má jiná úskalí při počtu 3 kusů :mrgreen: Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101532
20.8.16 10:23

Pokud chceš ta praktická, tak jsou zejména finanční - problém vejít se do klasického auta, skoro všude počítají s rodinou jen se 2 dětmi - vstupy, zájezdy a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
20.8.16 10:25

Ne do všech aut se vejdou tři sedačky (taky záleží, jak jsou rychle po sobě, čím blíž tím hůř, co se sedaček týká)
Rodinné vstupné většinou je 2+2.
Je to šrumec - pokud bydlíte někde ve menším městě nebo tak, tak vozit do různých škol/školek a na různé kroužky. Chce to dost oragnizace

To jen tak namátkou. Máme v okolí několik rodin se 3 dětmi.
Nepřijde mi, že by byl někdo při hře odstrčený, když u jednoho neni výrazný věkový rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
20.8.16 10:28

Osobní zkušenost nemám, ale vím, že prostřední dítě se stává takzvaným „sendvičovým“ :mrgreen: dítětem - nemá výhody nejmladšího (ale no tak, vždyť on je ještě malej/ pusťte ho dopředu/ pusťte ho sednout atd…) a ani výhody nejstaršího (už může to a to…), takže je to pozice náročná.
Nicméně většina dětí, ať jsou mladší, starší nebo prostřední, tímto postavením nějak trpí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9794
20.8.16 10:29

Ahoj ;) já jsem z více dětí :D Třetí dítě odstrkované není a vyhrajou si také. Možná lépe jak ve dvou ;) Ve věkovém rozdílu bych viděla problém jen v jednom, pokuď máte děti kolem 6- 15 roky ( ten blbý věk) mohu na mimi žárlit a mohou si ze začátku připadat odstrčeni ;) Mezi mnou a mým nejmladším bráchou je rozdíl 14 let :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
20.8.16 10:35

Ahojky, já mám tři kluky… Vyhrajou si všichni tak nějak pospolu v rámci možností. Nejstarší jde do školy, prostřední do předškoláků a nejmenší je takřka dvouletý. Nějak nevím v čem a jak by se jeden z nich měl cítit odstrčený. A nebo si to neuvědomuji, prče kluci fungují :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
20.8.16 10:42

Vyhledej si syndrom prostředního dítěte, jak tu psali nademnou-sendvičové dítě. Můj chlap je prostřední dítě a musel se vždy umět probojovat. Musíte na to dávat velký pozor, abyste neupadli do stereotypu: „věnuji se nejstaršímu, protože je nejstarší, s ním je všechno poprvé“ a „věnuji se nejmladšímu, protože je nejmenší a potřebuje nejvíc pomoc“… je to otázka rodičů, aby pozornost dělili rovným dílem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
20.8.16 11:05

My máme tři pri sobe a jsou parťáci, mají se rádi. Jsou to decka, takze umí se i poskubat o hračky než se domluví.
Dělají vše co jde spolu. Zatím jsem nenašla nevýhodu.
Velká jde do druhé třídy, mladší spolu chodili teď rok do školky, letos je ve třídě rozdělí, že prostřední jde do predskolaku a malý zůstává v malých.
Mají stejné pravidla, stejně povinnosti bez ohledu na věk a že třeba nejmladší tři roční muže být pro někoho ještě malý.
Jezdí spolu i na prázdniny teď. Navštěvují spolu krouzek vseci tři, chodí na zumbu.
My mezi nima nedelame rozdíly a rodina taky ne, že ví, že jsem na to alergická a zakročila bych, pokud zjistim, že někoho budou upřednostňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.8.16 11:12

Jestli jsi finančně za vodou, tak zbývá problém dělení pozornosti 3 a ne 2. Nejhorší je to asi u puberťáků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
20.8.16 11:12

Ohledně toho prostředního dítěte - podle průzkumů prostřední děti naopak v dospělosti hodnotí své postavení mezi dětmi jako nejlepší. Prý si užívaly jak výhody staršího, tak výhody mladšího. A dále jako klad hodnotili, že na ně bylo tak nějak nejmíň „vidět“.
Samozřejmě je to kus od kusu.
Mimochodem, i v dospělosti se jim prý nejlíp daří, jakože mají nejšťastnější život, protože první je příliš stresovaný (i když většinou nejúspěšnější) a nejmladší zase jak byl stále opečovánaný, tak se v tom potom kolikrát plácá a neumí si poradit, kdežto prostřední je šťastný člověk, kterého jen tak něco nerozhází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
20.8.16 11:15

Zalezi podle me na zazemi a chodu rodiny. My budeme mit 3 deti za 3 tydny. :mrgreen: A resit toho moc nemusime, auto mame rodinne od zacatku, kde se v pohode vejdou 3 autosedacky, nase rodinne zajmy jsou v duchu vyletu do prirody, milujeme hory, kola, jezdime hodne do kempu, maximalne do apartmanu. Bydlime ve velkem byte-pres 100m2, kam se v pohode vejdeme a bydlime na malem meste, kde se deti do krouzku a skol nerozvazi, ale deti chodi od 1. tridy samotne-vse v dochazkove vzdalenosti 10 minut od domova. Pracuji i s detmi, budu pracovat i se trema, delam z domova, do kancelare jezdim 1-2× tydne, kdy jsou deti ve skolkach a nejmladsi bude v peci chuvy/babicky. Vek deti bude 5, 2 a 0. :mrgreen: Co treba my mame trosku komplikovane je specialni dieta u prvnich dvou deti, takze travim spoustu casu v kuchyni a vsude musim tahat jidlo, ale neni to nic narocnyho. Je pravda, ze je mi 31 a zvladam to v pohode, neumim si predstavit mit treti treba v 45, ale to je individualni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
20.8.16 11:56

Ahoj, mám tři kluky po dvou letech, nyní jim je 10, 8 a 6 let. S odstupem času můžu říct, že je to opravdu náročné finančně, ale i na psychiku mojí i manželovu, nejvíc asi na mojí a to mám výhodu v tom, že manžel je pracovně velmi úspěšný a nemusím řešit tak moc finanční stránku. Na mateřské jsem byla 7 let a měla jsem velkou výhodu, že mi po celou dobu drželi místo a mohla jsem se vrátit. Po nástupu do zaměstnání (pokud nepracuješ z domova nebo nemáš zkrácený úvazek) opravdu nastává neskutečný kolotoč. Manžel pracuje do večera, takže ráno vodil děti on, abych já byla brzo v práci a odpoledne je mohla vyzvednout. Nákup, svačina, úkoly - všechny tři děti budou nyní na prvním stupni a jen udělání úkolů a příprava do školy - nelze dělat najednou, je to blázinec, děti mají pak pocit, že si jim nevěnuju, takže každý zvlášť, teď s každým čtení, do toho mají dva synové vadné držení těla, takže denodenní cvičení. Kroužky - nemůže každý chodit na dva kroužky, nezvládám to logisticky, i jeden kroužek 2× týdně byl na mě moc, nezvládala jsem pak domácnost - máme velký dům a k tomu velkou zahradu. Když byly děti malé, tak ještě fungovali moji rodiče, ale stejně vzít si tři děti do bytečku v paneláku byla odvaha, kluci jsou hodně živí a neustále se perou a o něco přou, můj taťka to vždycky s nima vydržel dva dny a už se hádali :-). Nyní hlídání již nemáme. U nás doma taky nic moc atmosféra, manžel přišel večer z práce a chtěl klid, do toho já vyřízená z práce a z dětí, když jsem si konečně kolem 9. večer sedla, tak jsem okamžitě usnula (vstávala jsem po páté hodině), takže manželský život nic moc. Nyní jsem to vyřešila odchodem z práce a prací na částečný úvazek z domova, ale to bylo vyložené štěstí a konečně je u nás trochu klid. S tím souvisí a nemoce dětí, to jde s prací těžko skloubit, jestli nemáš hlídací babičku - děti od sebe vše chytaly a nebyl problém marodit měsíc kuse. Do toho každý má nějaký i když byť jen malý zdravotní problém, ale musíme chodit na kontroly k lékaři plus si vem ještě svoje preventivky - gynda, zubař, děti neurologie, alergologie, ORL, kožní - jsi jen s dětmi u doktora.
A ta finanční stránka - jestliže jsou děti za sebou, budou potřebovat všichni 3 autosedačku, tzn. auto se třemi samostatnými sedadly vzadu a nejlépe sedmimístné, abyste občas mohli vzít babičku nebo kamaráda. Škola - neustálé nějaké peníze na něco - divadlo, kino, vystoupení, náplně do gumovacího pera - šílené, kroužky, oblečení - hodně dědí po sobě, ale boty jsou pálka. Prázdniny - tábor pro všechny tři na 14 dní minimálně 12 tisíc a kde máš dalších 6 týdnů. Hlídat tři děti není jen tak a ne každý má babičku, která si vezme všechny tři děti najednou. Na dovolenou u moře v hotelu zapomeň - pro 3 děti neskutečné částky a hlavně není nabídka, vše max 2 plus 2 a bohužel i v ČR hotel s jídlem nebo penzion s jídlem - strašně málo nabídek, vše max pro 2 děti. Jsme odkázáni na apartmán bez jídla a i to si nemůže dovolit každý. Třeba chatky v kempu jsou hodně též pro 2 děti a jak je to větší chata, cena roste a zamluvit to musíš rok dopředu. Jezdíme pod stan, stresovalo mě něco někde zamluvit a pak vždycky jedno z dětí onemocnělo. To samé vstupné na hrady, zámky, bazény, ZOO, většinou pro 2 děti, ale již se to lepší, to musím uznat. Pak mě napadá dětský pokoj, pokud máš dva, jde to, ale při jednom bude problém a ještě v případě, že budeš mít děti dvou pohlaví.
Celkově bych shrnula, že tři děti po sobě jsou opravu hodně psychicky a finančně náročné a to hlavně, až budou chodit všichni do školy a ty do práce. Záleží hodně na zázemí doma - zda máš hlídací babičky, možnost zkráceného úvazku, jak budeš řešit v práci nemoci dětí, jak finanční stránka, atd… Přesto všechno jsem ale ráda, že tři děti mám a kdybych na tom byla lépe po zdravotní stránce, tak jdu ještě do čtvrtého :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
20.8.16 12:10

@Ter85 jak jsi zmínila ty kola - tak držák pro pět kol na auto - velký problém. To mě taky štvalo, jezdíme do kempu a většinou si všichni vozí kola - my smůla. A třeba jet na lyže to je taky hodně náročné, máme sjezdovku asi půl hodiny od domu, ale od parkoviště je to kus a jenom táhnout všechny ty lyže - ti malí jsou rádi, že jdou v lyžákách. A cena školičky nebo jenom permice 8o a to nemluvím o organizaci, jak tam všechny uhlídat, přece jenom máš dvě ruce na tři děti. Jít sama s dětmi na koupaliště si taky netroufnu, protože je nezvládnu ohlídat, vždy musím s manželem, jsou jak pytel blech (jeden na tobogán, druhý do malého, třetí chce plavat se mnou, mezitím první čůrat :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8698
20.8.16 13:15

@Ter85 @Helen78 …jojo, přesně, držák na kola :mrgreen:…v 5 lidech prostě problém. My to páté kolo ještě dáme do kufru, ale jenom v případě, že jedeme na cyklo víkend. Kdyby to byla letní delší dovolená v 5 lidech, tak je už tolik zavazadel, že se dozadu do auta prostě kolo nevejde (a až bude mít ii třetí dítě větší kolo, tak fakt nevím). Taky vidím, co se týče auta, problém v tom, že v klasickém autě už se nemůže vzít nikdo navíc (babi, kanarád - ka), když jedeme všichni. Máme auto, které má pro tento případ ještě možnost 5. a 6. sedačky, ale tím zase přijdeme o zavazadlový prostor. Takže na jednodenní výlet ano, na dovolenou už ne…

Je to prostě se 3 dětmi všechno jiné než se dvěma :think:, samozřejmě záleží na způsobu života každé rodiny…my cestujeme docela hodně, lyžujeme, jezdíme na kolech, turistime, takže o výdajích pro 5 člennoz rodinu vím všechno :lol:. Děti máme v rozmezí od 14 do 8 let, různého pohlavi, takže velké děti…no náklady rostou, to je jasné!
Jenom poplatit v létě dovolenou, tábory - není to sranda.
Denní logistika při různých přesunech ze škol, do škol, na a z kroužků, kamarádů, doktorů se věkem dětí a jejich samostatností zjednodušuje…ale pořád to dá hodně přemýšlení co kdy kdo a jak (nebydlíme v blízkosti školy).

Ale my jsme je všechny moc chtěli, tak nemá cenu si stěžovat, všechno tohle beru jako fakt a „daň“ za to, že máme TŘI krásné, šikovné a báječné děti…
A před všemi, které jich zvládají víc, smekám :kytka:!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.16 13:27

@Helen78 @maart no holky, tak mě trochu odrazujete :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: my to máme tak - v domě je pokoj „navíc“, kdyby ke dvěma holkám přibyl třeba kluk..auta dvě (sice jen 5 míst ale samostatné, větší kombík). Škola by byla pár kilometrů (jsme na vesnici), s manželem nepěstujeme žádné „nákladnější a organizačně složitější“ koníčky - nelyžujeme, nejezdíme na kolech…máme rádi turistiku, jinak kroužky jsou většinou v blízkosti školy, takže by děti zvládli přejít sami ze družiny na kroužek např. Manžel dělá směny ráno a odpoledne, já dvanáctky, ale zase jsem polovinu měsíce celé dny doma…a přemýšlím, že bych měla chvíli zkrácený úvazek a pracovala např. jen 6 dní v měsíci :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová