Tři potomci - dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
699
28.1.12 17:20
****Věc druhá je, že mohou říct, že vyplatit nechtějí (ale pokud si kdykoliv vzpomenou, že vyplatit chtějí, a věř, že je to docela možné, vyplatit budete muset – ze zákona). A nejhorší na tom je, že by pak na to strašně doplatily Vaše vztahy ****

To se snad vyřizuje u notáře pokud vím,měli jsme to tak,my jsme se svého podílu vzdali a vyplácet nás nikdo nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
31.1.12 17:03

Rozhodně bych neinvestovala tam, kde mi to neříká „pane“. Uzporňuji předem, že když se dělí majetek bez závěti v dědickém řízení, tak se příbuzenstvo chová, jako chamtivá zvěř (a to může být dům jako ruina, ale je na pozemku, který se už dá zpeněžit), na to se připravte.

A zkoušeli jste nadhodit, že by dům na vás přepsali, abyste byli jeho majiteli? Nebo, že by udělali závěť, ale i tu lze v dnešní době napadnout, takže nejlepší volba je dům přepsat s břemenem, což budou oni sami do jejich dožití.

Ale je lepší vypořádavat majetky před smrtí, jelikož po smrti se ukáže chamtivost rodinny, a to je pak hnus.

Proštudujte si i dědický zákon, ale pokud se chcete všemu zlému v dědickém řízení vyvarovat, tak by bylo jednoduché nemovitost vlastnit už před umrtí rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marionetka 1
5.11.12 09:09

tři potomci - dědictví

Ahoj, mám taky docela dlouhý příběh. Vdávala jsem se už před 20 lety. Tenkrát jsme s manželem zůstali bydlet u rodičů, kteří mají svůj domek s tím, že si můžeme přistavět v horním patře a z 2+1 jsme si vybudovali 4+1. Mám ještě bratra, který se o dům nikdy nestaral, nikdy s ničím nepomohl, naopak, když zemřeli prarodiče, bratr dostal po nich byt (2+1), který i chtěl, protože nám rodiče dali vybrat. 1 z nás bude v domě, druhý dostane byt s tím, že stejně nebudeme mít peníze na to abychom se vyplatili. Bratr chtěl byt, já chtěla zůstat a přistavovat, dokonce i manžel, kterého práce na domě dost baví. Bratr po letech byt prodal a koupil si dům, na který má i hypotéku, často jsme mu jezdili na dům pomáhat, bez nároku na jakoukoli odměnu, vždyť jde o rodinu a věděli jsme, že je nepoměrné mít dům a byt, jak to rozhodli rodiče. Do domu, který si rodiče stále nechali celý napsaný na sebe, takže i přístavbu jsme zrealizovali na jejich jméno, jsme investovali i když větší investice do společných prostor byly hrazeny 1/2 na 1/2. Čas běžel, v domě s rodiči vznikaly první třenice, které se vždy dříve či později vysvětlily, vyřešily. Například, manžel rád dělá práci precizně, otec už zas tak moc ne. když mu manž. něco řekl, bylo to špatně. Postupně se začaly nabalovat problémy o kterých je tu v diskuzi psáno často. Pro mě jsou to žabomyší spory, které ale dokážou vygradovat do obrovských rozměrů. Vše vyvrcholilo před 7 lety, kdy si najednou rodiče vzpomněli, že bych měla s manž. bratra vyplatit. Byla jsem ochotna o tom jednat, i když před lety něco slíbili, ale dům je v Praze. Jaké bylo moje překvapení, když po mě chtějí sice 1/4 ceny domu, ale ze současného odhadu!! když cena domu se v čase změnila o cca 8 mil. Takže bychom měli platit 1/4 z 12 mil. Jenže dům potřebuje další investice, hlavně do zateplení. Od té doby, co jsem řekla, že to je dost peněz, že si to za těchto podmínek nemůžeme dovolit, říkali, že jsme jim vyhlásili válku, že dům je jejich a že chci bratra okrást. Možná že se dá i pochopit naštvanost mého manž.,která nezná mezí. A najde se i možná někdo, kdo mi řekne, že mi je opravdu málo to co mi nabízejí, ale mě se to zdá být dost nespravedlivé už jen proto, že slibovali a teď jsme špatní po těch všech letech a k dovršení všeho už 2 roky manžela ani nezdraví a nechodí k nám na návštěvu, protože on vždycky říká, co si myslí narovinu a stím oni naloží tak, že je drzý. Takže je patová situace a já se nějak nemůžu smířit s tím, že ttolik let práce, času peněz hodím za hlavu…
Příběh je dlouhý, ale musela jsem ho zkrátit.

• Citovat
  • Upravit
1607
5.11.12 18:45

Ahoj,
je mi líto, žes takhle dopadla. Předpokládám, že panu bratrovi vyhovuje, že by mu bezpracně přistály 3 miliony.
Rodiče, možná ovlivněni bratrem, Tě dohnali do kouta, ale nedej se.
Co se zkusit domluvit např. takhle.

1. Ano, vyplatíte 1/4 bratrovi, ale : 1) dům bude zcela přepsán na vás s věcným břemenem dožití rodičů. Věcným břemenem se o dost sníží odhadní cena nemovitosti. Pokud ne, pak rodičům negarantujete, že v domě budou i nadále bydlet - zdůvodni to tím, že si musíš vzít půjčku na vyplacení bratra a proto jejich část domu pronajímat.

Jak přišli na částku 12 milionů? Pokud podle cen v inzerátech, tak ty jsou hodně často nadsazené.

1. Cenu za 1/4 ponižte o polovinu ceny bytu. Jakou by v dnešní době měl byt asi hodnotu? Pokud s tím rodiče nebudou souhlasit, pak si sežeňte od řemeslníků rozpočty na všechny práce, které jste v domě, popř. v domě bratra, dělali (v současných cenách!) a chtějte, aby vám polovina z této částky byla odečtena pro vyplacení bratra. Pokud ne, seženete si svědky, kteří vám dosvědčí, co všechno jste udělali a můžete se soudit o neoprávněné obohacení…tohle by asi opravdu u soudu neprošlo, ale vyhrožovat se tím dá.
  2. Do domu bych už neinvestovala ani korunu. Jestliže ano, pak na základě smlouvy o půjčce rodičům a pěkně s úrokovou sazbou. Je to jejich dům, takže i jejich starost.
  3. Selže-li všechno, rodičům bych oznámila, že o dům už nestojím a začala chystat stěhování. A že, až zemřou, budu požadovat, aby mě vyplatil bratr nebo se rodný dům prodal a peníze si rozdělíme na polovinu. Budu vyžadovat i polovinu z ceny darovaného bytu, který taktéž měl být předmětem dědictví.

Staří lidé jsou na své domy hákliví a představa, že se jejich dílo prodá „cizákovi“ a nezůstane v rodině, je trápí.
Je to jen pár nápadů, Ty sama nejlíp víš, co by na rodiče mohlo zabrat. Vím, že některé jsou hnusné, ale jak se do lesa volá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová