Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A proc se ho nezeptas, co by si dal rad k obedu? Male deti si oblibi jidla, ktera chteji dokola a casem k nim pridavaji dalsi. Nikdy jsem neresila, ze mame se synen 3× tydne spenat nebo rajskou. Kazdy den vyvar s nudlemi. Mel to rad a vzdy se dobre najedl. To bylo hlavni.
Ve skolce muze prekvapit a muze jist bez problemu to, co ostatni. Do dnes syn neji cocku, ve skolce ji bastil s chuti, protoze videl, ze ji ostatni deti jedi taky ![]()
S ostatnimi vecmi… no chce to s nim vsechno probirat a mluvit s nim tak, aby sam chtel a tesil se. Navnadit ho na ty aktivity. Trosku ho vmanipulovat do pocitu, ze to delas kvuli nemu a ne, ze to dela on, protoze ty jsi to tak naplanovala.
@blumen To on se jako vypraví, jenom mě to stojí hodinu nervů a neustálého usměrňování - obleč se konečně, vyčisti si ty zuby apod. Místo toho je to nesmysluplné lítání a řvaní po bytě právě.
@Paoloska @cecetka Protože jediné co chce je řízek! Odmítám ho krmit pečivem, smaženým a sladkým. Když dám na výběr z mnou přijatelných jídel, ani se jich nedotkne. Akceptuje akorát mléko, jogurt, smažené a pečivo. Z toho mu mám dávat na výběr? Podotýkám, že se jinak stravujeme úplně normálně, vařím rozmanitě, měl normální masozeleninové příkrmy. Ani k nim nečichl. Zeleninu mě vidí jíst. Prostě nesní co dám na stůl, klidně týden, pak se přejí někde u babičky nebo kde se k tomu dostane. Zase ho nemůžu absolutně izolovat od všeho.
Jako dát s tím pokoj a nechat ho žít FAKT jenom na tom pečivu a smaženém? A doufat, že mu to třeba někdy sepne a nepůjde do první třídy s padesáti kily? ![]()
@hanka.br. píše:
Ono to není o šílené atmosféře, ale o tom, že otec nefunguje jako otec a podrývá tvou autoritu. nejste jednotní v tom, jak syna vychovávat a hádáte se. Chápu, že je pro vás jednodušší honit po poradnách malé dítě, než zcela zřejmý důvod jeho chování začít řešit u sebe.
Nikoho nikam nehoním, sama jsem i proti tady těm diagnózám za každou cenu. Ale skoro vždycky, když se tady na něco zeptám, hned mezi prvními jsou rady jako psycholog, poradna apod. Tak jsem tomu chtěla předejít.
Jinak jako jo, vidím to vesměs podobně, akorát manžela jaksi neumím předělat. Popravdě nevím co s tím. ![]()
@Anonymní píše:
Nikoho nikam nehoním, sama jsem i proti tady těm diagnózám za každou cenu. Ale skoro vždycky, když se tady na něco zeptám, hned mezi prvními jsou rady jako psycholog, poradna apod. Tak jsem tomu chtěla předejít.Jinak jako jo, vidím to vesměs podobně, akorát manžela jaksi neumím předělat. Popravdě nevím co s tím.
A co si predstavujes za odpoved? To neni rypani, to myslim vazne! Upravit jidelnicek jsi odmitla, poradnu nechces, pohoda v rodine podle tebe je. Mas nejakou teorii sama?
Jinak bych to seriozne videla tak, ze kluk z toho urcite vyroste, a to myslim taky vazne.
@Kačus82 no na to se tu právě ptám, jestli někoho napadá nějaké východisko.
Upravit jídelníček na řízky a pečivo? Já ti nevím, nějak se mi to nezdá jako vhodná varianta, tobě to připadá v pohodě?
Jako rodina, no manžela nepředělám, tak co mám dělat, jít do poradny sama? ![]()
@Anonymní píše:
@Kačus82 no na to se tu právě ptám, jestli někoho napadá nějaké východisko.Upravit jídelníček na řízky a pečivo? Já ti nevím, nějak se mi to nezdá jako vhodná varianta, tobě to připadá v pohodě?
Ale to tam maminka nepsala. Me taky ve 3 blbe jedl a tahne se to porad. Je tady hodne nejedlikovskych diskuzi. Vesmes se radi porad nabizet, nutit ochutnavat, rikaji odbornici, ze deti musi jedno jidlo ochutnat az 7× nez muzou rict, ze jim nechutna.
U nas se jidelnicek z rizku pomalicku rok od roku rozsiril o karbanatky, steak, vajicko se sunkou, bramborova kase, trochu ryze, rajska svickova a kure. Vsechno ostatni je fujtajbl. Nastesti se necha donutit snist treba dve sousta a za pul roku rekne, ze mo to uz trochu chutna. Je mu 8 ![]()
Jo a mam pocit, ze jede prirozene low carb. Kdyby nebylo svacin do skoly slozenych z peciva. A je vychrtly a ma six pack. Touzim jist jak on ![]()
@Anonymní píše:
@Kačus82 no na to se tu právě ptám, jestli někoho napadá nějaké východisko.Upravit jídelníček na řízky a pečivo? Já ti nevím, nějak se mi to nezdá jako vhodná varianta, tobě to připadá v pohodě?
Jako rodina, no manžela nepředělám, tak co mám dělat, jít do poradny sama?
Já chápu jak to myslíte třeba až půjde do školky tak tam s ostatníma dětma bude jíst normálně až uvidí že jedí všichni..
Já bych se pokusila i toho manžela o víkendu zapojit ať si od malého odpocinte, teď to nemyslím špatně, člověk je s dětma když jsou malé vlastně neustále a nemá chvilku pro sebe, to taky není ok.
S tím jídlem to vidím že to bude asi boj ale děti mají opravdu oblíbená 2,3 jídla a to jim stačí jak píše @Kačus82 pak se to navysuje.
Neteř chce jen toust, špagety, kuře na paprice 3,5let
Vzdyt je to silene zdrzovani. Proc si cistit zuby, kdyz misto toho muze delat neco zajimavejsiho. Stejne tak oblekat se ven (a co teprve v zime!), jist,… to je proste zdrzovani. U nas to bylo a jeste je to same. Vypravit se ven me stalo silene nervu (nez jsem pochopila duvod). A to ven chtel. Navic nemel dobrou hrubou motoriku a sam si sotva oblekl kalhoty. Zacalo se to menit k lepsimu cca v 5 letech. U jidla je tedy vybiravy stale, neznama nebo zvlastne vypadajici jidla nechce, ale ochutna. Kdyz ochutna, dostane pripadne suche testoviny, samotne brambory atd.
Pokud jsi ho do jídla nutila tak, až z toho zvracel, tak se ani nedivím že u jídla dělá takové scény. A teď to nemyslím zle. Kamarádka řeší něco podobného, jen máme o půlku věku tvého syna mladší prťata. Dcera taky něco sní a něco ne, od malička dávám na dělený talíř prostě na výběr. Když si vybere, vybere, když ne no tak dostane až svačinu (mléko, ovoce, zeleninu, křupky). Dneska u večeře dělala takový blbosti že jsem si chvilkama řikala že jí snad vyhodim z okna nebo co
dítě dobrovolně nevyhladoví, dala bych na stůl a pokud by byly scény, snažila bych se dítě hlavně u jídla uklidnit a NENUTIT! Nenadávat, nestresovat, nedržet za každou cenu u stolu. A to že manžel nestojí v tomto za mnou by mi teda vadilo i to, že babička mu za mými zády cpe řízky pokud má dítě s jídlem problém, s tím bych taky něco udělala.
@Nowena to jsem zkusila jednou, dát mu něco do pusy, žádný extra násilí neproběhlo, abyste si zas nemyslely, že ho zmlátím a držím u stolu dokud se nepozvrací.
Dala jsem mu do pusy brambor nebo co, on se nadavoval až se pozvracel.
Podle mě to má v hlavě, nikdo ho do toho nenutí, prostě naložím na talířky, nutím ho teda sedět u stolu, když je oběd, tak chci klid, ne že bude kolem mě pořád někdo poskakovat a vyřvávat, to nesnáším.
A on prostě začne úplně hysterčit, že to nemá rád a že to jíst nebude. 99% jídel v životě nejedl, i by mu chutnaly, ale nenechá se fakt přesvědčit ani k ochutnání, říkám mu, že nemůžr vědět, že to nemá rád, když to nikdy neměl. Vystresuje se už dopředu sám. Dopadá to tak, že jestli nechce jíst, ať nejí. Načež začne další kolo hysterie, že chce něco jiného, nic jiného nedostane, až na svačinu a to by snědl bochník chleba, jaký má hlad. Každý den stejný scénář.
Mám ho nechat o tom chlebu a ignorovat jídlo? Nebo dal takhle aspoň „nutit se posadit k obědu“? ![]()
@Anonymní píše:
@Nowena to jsem zkusila jednou, dát mu něco do pusy, žádný extra násilí neproběhlo, abyste si zas nemyslely, že ho zmlátím a držím u stolu dokud se nepozvrací.Dala jsem mu do pusy brambor nebo co, on se nadavoval až se pozvracel.
Podle mě to má v hlavě, nikdo ho do toho nenutí, prostě naložím na talířky, nutím ho teda sedět u stolu, když je oběd, tak chci klid, ne že bude kolem mě pořád někdo poskakovat a vyřvávat, to nesnáším.
A on prostě začne úplně hysterčit, že to nemá rád a že to jíst nebude. 99% jídel v životě nejedl, i by mu chutnaly, ale nenechá se fakt přesvědčit ani k ochutnání, říkám mu, že nemůžr vědět, že to nemá rád, když to nikdy neměl. Vystresuje se už dopředu sám. Dopadá to tak, že jestli nechce jíst, ať nejí. Načež začne další kolo hysterie, že chce něco jiného, nic jiného nedostane, až na svačinu a to by snědl bochník chleba, jaký má hlad. Každý den stejný scénář.
Mám ho nechat o tom chlebu a ignorovat jídlo? Nebo dal takhle aspoň „nutit se posadit k obědu“?
Jeste me napadlo, jestli jste si z toho revu a presvedcovani neudelali pekny ritualek. Ja to mela s mrnousem s cistenim zubů. Dostali jsme se do stadia, kdy on se valel v hysteraku po podlaze a ja na nem klecela s kartackem
a jednou mi bylo blbe a rekla jsem mu o zubech, ale lezela a on nastartovany a ze ne. A ja, ze teda ne, at si je necisti a jde spat. A on uplne otocil, ze prece musi. A ja, ze vubec nemusi, ze to zalezi na nem. A on mi zopakoval vsechny moje argumenty, co jsem do nej tlacila a sel a od te doby asi 2 zkousky, ale dobrovolne cisti. Ale ja byla autenticky vycerpana a rikala jsem si, at mu ty zuby treba shnijou ![]()
Nepomohlo by ze byste si to jidlo uvarili spolecne?
Nebo ho vzit nekam obcas na poledni menu, at si vybere. Aby se aspon rozjedl.Nase holka si takhle scvrkla zaludek a nema moc ani potrebu jist. Pomaha par dni ze ma jidlo a ziska sama chut. Ve skolce je uplne jina, sni vsechno, protoze jedi vsichni.Toho se neboj.Zkus jestli trena u znamychu bude chutnat. Kazdopadne to chce aby tata drzel basu a zadne sladkosti a nezdravosti, kdo neji zaklad nedostane dobrutky.
Zbytek mi prijde jako normalka
Povalovat ho nenech tak jak to nedelas, proste se chodi ven a basta.
@Anonymní píše:
@blumen To on se jako vypraví, jenom mě to stojí hodinu nervů a neustálého usměrňování - obleč se konečně, vyčisti si ty zuby apod. Místo toho je to nesmysluplné lítání a řvaní po bytě právě.@Paoloska @cecetka Protože jediné co chce je řízek! Odmítám ho krmit pečivem, smaženým a sladkým. Když dám na výběr z mnou přijatelných jídel, ani se jich nedotkne. Akceptuje akorát mléko, jogurt, smažené a pečivo. Z toho mu mám dávat na výběr? Podotýkám, že se jinak stravujeme úplně normálně, vařím rozmanitě, měl normální masozeleninové příkrmy. Ani k nim nečichl. Zeleninu mě vidí jíst. Prostě nesní co dám na stůl, klidně týden, pak se přejí někde u babičky nebo kde se k tomu dostane. Zase ho nemůžu absolutně izolovat od všeho.
Jako dát s tím pokoj a nechat ho žít FAKT jenom na tom pečivu a smaženém? A doufat, že mu to třeba někdy sepne a nepůjde do první třídy s padesáti kily?
Davas jenom prikazy nebo tu vetu dokazes zformulovat i jinak?
Prijdes mi, ze musi byt vse jen po tvem, vyjdes mu nekdy v necem vstric?
Moje neji zadnou zeleninu, z ovoce tak tri druhy a to jen zdibec, proste to tak je, nabizim, nenutim, je to k nicemu. Zkusit to respektovat
sladkosti nedavat, smazene teda nedavam nebo jen vyjimecne, nejime to. Zeleninu na talir polozim, nesni, nesni ![]()
Spis se hod vic do klidu, ses napruzena uz nadalku.
A klidne bych ho tyden na chlebu nechala a to jidlo porad nekomentovala, nekdy je to k uzitku vic, nez si clovek mysli.