Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
u nás se dělají testy trochu jinak, není to klasický prvotrimestrální sreening, udělali mi projasnění 1,1, nosní kůstka přítomna, ale nebrali krev, takže o to jsem měla větší strach. Věděla jsem, že triply vychází špatně, ale ten pocit, že je něco špatně, jednoznačně přebil, jakékoliv pochybnosti o tom, jestli na plodovku mám jít nebo ne. S rizikem jsem byla seznámena. V centru, kde mi brali plodovku, udělali rodinou anamnézu i velký ultrazvuk, ale protože jsem byla tepre v 17. týdnu, tak mi říkali, že kdyby tam byly nějaké vady, tak je stejně nejsou schopni stoprocentně identifikovat, takže hned v zápětí jsem šla na odběr.
Justina - a jak dlouho jsi ležela po tom odběru? Děkuji ![]()
Já byla na těch těstech a prvně mi brali krev a z toho mi vyšel výsledek 1:9800. A jinak projasnění jsme měli 1,1, nostní kůstka přítomna, srdíčko a ostatní věci byly v naprostém pořádku.. A teď ten pitomej tripple test mi vyšel 1:156. Takže s plodovkou váhám..
Já měla myslím riziko 1:280 a vyloženě na DS. Po zákroku jsem ležela asi 15 min, protože mi to dle ultrazvuku krvácelo a pak poctivě, takže jenom záchod a vana, asi 3 dny, pak postupně týden takový ten klidový režim, manžel všechno doma zařídil,zatím jsme bez dětí, takže jsem si to mohla dovolit. Chápu tvůj strach, já ho měla pochopitelně taky a myslím, že všechny ostratní holky taktéž. Neporadím ti jak se rozhodnout, každý podle toho jak to cítí:-), ale držím palce.
Efulko, tak z tohodle mám právě taky strach…, proto zvažuju zda na ty triple testy vůbec jít, když vyšel ten NT screening negativní…
Luci, vůbec se ti nedivím. Hromada kamarádek na tripplech nebyla. Ne že by nechtěla jít, ale doktor jim to ani nenavrhl z toho důvodu, že to jen plaší budoucí maminky.. takže je to na zváženou.. kdybych měla jiného gynekologa, tak bych toto dilema nemusela ani řešit.. Na naštvání ![]()
Efulko, tak já jsem dneska svému gyn. volala a řekl mi, ať na tripply nechodím, když mi NT+ vyšlo tak hezky ![]()
Luci, tak to máš rozumnou doktorku
ušetřila tě případného zbytečného stresu ![]()
Ahoj holky, přesně tohle mám za sebou a ještě teď mám husinu, když si vybavím ty hrozný pocity, co se ve mně mlely
Čekáme prvního vytouženého drobečka a navíc má přítel v rodině DS, tak jsme nechtěli nic zanedbat. Je nám oběma 25 let. Prvotrim. screening ve 13tt vyšel suprově, riziko na DS 1:19957, nosní kůstka přítomna a NT 2,1mm. Tak jsme měli měsíc klid, než jsem si volala pro výsledky z tripplů v 17tt. Ani mě do té doby nenapadlo, že budou pozitivní, i když jsem o tom hodně četla a myslela si, že jsem na takovou zprávu připravená a kdyby náhodou vyšly špatně, že na amnio nepůjdu. Z tripplů jsme měli riziko na DS 1:236. I přes všechno uklidňování od přítele jsem to viděla černě a pořád bulela. Na genet.konzultaci už jsem jela se sbalenou taškou. Paní dr.byla hrozně hodná a všechno mi vysvětlila, ale rozhodnout jsem se musela sama. Nikdy nezapomenu, jak jsem se cítila, když jsem podepisovala papír, že jsem seznámena s rizikem amnio (hlavou mi běžely myšlenky, že třeba tím podpisem odsuzuji to malé na jistý konec). Odpoledne jsem byla na odběru (opravdu to nic není) a pak do druhého dne v nemocnici (byla jsem v Praze v Krči a tam to tak prostě dělají). Za dva týdny 22.12. jsem měla výsledky, že čekáme zdravou holčičku
to byl ten nejkrásnější dárek k Vánocům. No a teď máme měsíc do termínu a už se na ní hrozně moc těšíme.
Takže já kvůli tomu klidu, co mi to dalo (nejsem žádná fňukna, ale prostě psychika pracovala) bych šla na plodovku znova i přes všechna rizika.
Přeju všem, ať máte tohle období brzy za sebou a těšíte se na svá zdravá miminka! ![]()
naprosto souhlasím, prvotní šok, z toho že ty triply vyjdou blbě jsem překonávala snad 2 dny, papír o možném riziku jsem podepisovala s tím, že jinak to nejde a pokud chci vědět, že je s mimčem vše ok, tak jiná cesta není.
Já taky přemýšlím o tom,že na tripple testy nepůjdu ,NT+ mi vyšel v pořádku,takže nechci podstupovat testy,které vychází většině falešně pozitivně,už tak se pořád bojím,aby bylo všechno v pořádku,asi jako každá z nás.Jen doufám,že mě na ně můj gynekolog nebude nutit,na kontrolu jdu po velikonocích.Vůbec nevím,proč se ty testy stále provádí,když nejsou přesný.
Ahojte, taky mám NT+ v pořádku (1:4600) a TT pozitivní na DS (1:150). Zítra jdeme na genetickou konzultaci, mám žádanku na konsiliární ultrazvuk a pokud to bude v pořádku, tak na plodovku taky nepůjdeme - zákroku se nebojím, ale možného potratu moc.
Ähojky, mám dotaz.Mohu triple test odmítnout? Nechci ho podstupovat už z toho důvodu, že je velice často falešně pozitivní a totéž se mi stalo i v prvním těhu. Falešně pozitivní, hnali mě na plodovku což jsem odmítla a chlapeček se mi narodil zdravý jako řípa. Byla jsem teď v pondělí u dr vše v pořádku mimi roste jak má přesně dle ms. Napsal mi kontrolu na 15.5. s tím že budu 15+1 a napsal mi tam odběry krve jenže ty mi z žíly dělali i teď v to pondělí…takže si právě myslím že se jedná o ty triple. A ještě jeden dotaz, stále se dělají triple z prstu? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď. ![]()
@Michaela99 píše: Ähojky, mám dotaz.Mohu triple test odmítnout? Nechci ho podstupovat už z toho důvodu, že je velice často falešně pozitivní a totéž se mi stalo i v prvním těhu. Falešně pozitivní, hnali mě na plodovku což jsem odmítla a chlapeček se mi narodil zdravý jako řípa. Byla jsem teď v pondělí u dr vše v pořádku mimi roste jak má přesně dle ms. Napsal mi kontrolu na 15.5. s tím že budu 15+1 a napsal mi tam odběry krve jenže ty mi z žíly dělali i teď v to pondělí…takže si právě myslím že se jedná o ty triple. A ještě jeden dotaz, stále se dělají triple z prstu? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.
mě teda dělali triple testy normálně odběrem z ežíly, nevím, že by to bylo jinak. A samozřejmě je můžeš odmítnout, můžeš odmítnout cokoliv, co nechceš. V kolikátém jsi týdnu? Být tebou, jdu na ten screening v prvním trimestru, sice se hradí, cca kolem 1000,ale je přesnější než triple testy, dělají je na centrech prenatální genetiky, tam, kam potom půjdeš ve 20.týdnu na velký ultrazvuk. Svýho doktora k tomu, aby ses tam objednala nepotřebuješ, stačí si tam zavolat
Samozřejmě můžeš odmítnout. Já byla v první těhu na sreeningu.Ale to je placené. 450 odběry a 500 Velký UZ. Ted jdu znovu na screening. Mám sice fobii z injekcí ale podstoupím to znovu ![]()
@Verunka.T Ahojky, děkuji za odpověď.. byla jsem právě kvůli těm testům u dr teď v pondělí a dr mi jaksi řekl že miminko má být 12+5 ale je velké na 13+1 a to prý už je pozdě na ty testy. Prý už je malé moc velké na vnitřní ultrazvuk ale zas malé na vnější..:( takže jsem ostrouhala a čekám na ten v 15tt myslím se dělá nějaký takový uz.
nevíš tedy prosím co je to za testy v těhu co se dělají z prstu? cukrovka?