Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky vsem,potrebuji radu,byla jsem na krvi ohledne vrozenych vad downovu syndromu nebo rozstepu patere a vysel pozitivni,jsem tehotna po druhe a i u prvniho tehotenstvi jsem mela toto riziko na odber plodove vody jsem nesla a mam krasnou malou holcicku,ale ted vaham zda jit ci ne. prvni tehotenstvi byl falesne pozitivni triple test a ted znovu? prijde mi to divne,ze by byl zase falesny. nevite zda to nemuze souviset nejak semnou,jako ze je ve me neco v neporadku? Treba mam v krvi neco ja nebo manzel a s miminkem to vubec nesouvisi. nezna nekdo z vas odpoved? ![]()
smeetakk píše:
Ahojky vsem,potrebuji radu,byla jsem na krvi ohledne vrozenych vad downovu syndromu nebo rozstepu patere a vysel pozitivni,jsem tehotna po druhe a i u prvniho tehotenstvi jsem mela toto riziko na odber plodove vody jsem nesla a mam krasnou malou holcicku,ale ted vaham zda jit ci ne. prvni tehotenstvi byl falesne pozitivni triple test a ted znovu? prijde mi to divne,ze by byl zase falesny. nevite zda to nemuze souviset nejak semnou,jako ze je ve me neco v neporadku? Treba mam v krvi neco ja nebo manzel a s miminkem to vubec nesouvisi. nezna nekdo z vas odpoved?
Ahoj, taky jsem mela pozitivni a to dosti vysoky riziko. Nemusi to zalezet ani tak na tobe, jako na tom, kdy odeslou krev do laborky po odberu. Staci i dve hodinky a jak se krev zacne rozkladat, tak klesne ta jedna hodnota, muzu ti i najit ktera a ta vlastne rozhazi pomer mezi ostatnima a tim vyjde pozitivni vysledek. Ja bych na amnio sla, byt tebou. Byla jsem tam taky, nebolelo to a riziko je pul procenta, coz je nic. A byla jsem brzo v klidu ![]()
Ahoj, někde jsem četla, že ten triple test prováděný v 16. týdnu často vychází nepřesně. Věrohodnější bývá ten ze 12. týdne. A jestli ti nic nebrání, tak být tebou, šla bych ještě na tu plodovku. A zbytečně se nestrachuj. Držím palce! ![]()
Tak sem byla u doktorky pro papiry na genetiku vysli mi vysledky kterym nerozumim:
Duvod:zvysene riziko M.Down
Riziko M.Down : 1 z 25 (v terminu)
Riziko NTD : 1 z 8900
Poznamky : Vysledne riziko M.Down je vyssi nez riziko pouze vzhledem k veku matky (1 z 1300) je mi 25let.
netusim co je NTD a co z toho plati jestli tedy riziko 1 z 25 nebo 1 z 1300
sem z toho blazen nebo uz mi to nemysli ![]()
a na screeningu si nebyla? ten je presnejsi…nase doktorka uz tripple test vubec nedela ze je hrozne nepresnej. ja osobne bych na amnio nesla kvuli tripplum…kdyby to bylo riziko z screeningu tak bych asi sla…ale ono se to blbe rika kdyz se to coveku nestane…preju at je vse OK ![]()
smeetakk píše:
Tak sem byla u doktorky pro papiry na genetiku vysli mi vysledky kterym nerozumim:
Duvod:zvysene riziko M.Down
Riziko M.Down : 1 z 25 (v terminu)
Riziko NTD : 1 z 8900
Poznamky : Vysledne riziko M.Down je vyssi nez riziko pouze vzhledem k veku matky (1 z 1300) je mi 25let.netusim co je NTD a co z toho plati jestli tedy riziko 1 z 25 nebo 1 z 1300
sem z toho blazen nebo uz mi to nemysli
mas to tam napsany…jen vzhledem k veku matky je to 1 z 1300 ale tobe vyslo z krve vyssi
AHOJ všem, kdo sem nakoukne.
Mám dotaz, všude tu čtu, že když se jde brzy na triple testy, tak vychází falešně pozitivně.
Já mám jít 15+0 tt a to mi právě příjde taky moc brzy.
Poraďte, jak jste to měly vy, kdy jste byly na odběru???
děkuju
Luci, tripple testy vychází obecně falešně pozitivně. Nevím teda, kdy přesně se na ně má chodit, ale jestli jsi byla na NT screeningu, tak bych výsledkám tripplů nepřikládala žádnou váhu.
Dokonce i pokud by mi vyšly pozitivně, na amniocentézu bch nešla a počkala na výsledky utz ve 20.tt.
Ale jinak asi jo, pokud se dělají předčasně, mohou být ještě falešnější. Nevím ale jestli 15.tt je brzo.
Myslim, ze je to celkem jedno kdy se jde - podstatne je aby se pri vypoctu co nejpresneji uvedlo stari tehotenstvi.
Ale jak bylo napsano, tak stejne vychazi hodne falesne pozitivni - jsem toho zarny priklad. Prvni dober mi delali cca v 16tt vysel pozitivni. Pak se jim nezdalo, ze asi to spaptne spocitali na stari tehotenstvi, tak mi pro jistotu udelali dlasi odber po zhruba trech tydnech a opet byli pozitivni - nastesti falesne.
Takze z toho usuzuji, ze to je asi celkem jedno kdy se jde. Ja osobne bych zardi sla na ty v prvnim trimestu i kdyz u me ani toto nic nevyresilo take my vysly falesne pozitivni ![]()
Já jsem na tom stejně.. Testy ve 12.tt (NT screening) mi vyšel negativní a teď ty blbý tripple testy mi vyšly pozitivní. Jsem objednaná na nějakou genetickou konzultaci a tam se mám domluvit, jestli chci či nechci jít na plodovku. Já jsem rozhodlá na plodovku nejít, dokud mi nebude udělaný velký UTZ. Pokud by mi bylo řečeno na základě toho UTZ, že je plodovka potřeba, tak na amnio půjdu.
Ale tedy musím říci, že se mnou ten pozitivní výsledek trošku mávl ![]()
Ahoj všem! Mám za sebou stejnou zkušenost- pozitivní triple test u druhého dítětě (riziko DS 1:7). Bylo to už před skoro čtyřmi roky, přesto chápu co teď asi prožíváte. Triple test je velice nespolehlivé vyš., které ovlivňuje spousta faktorů. Velice často vychází falešně pozitivní a já v tom vidím jen nesmírnou psychickou zátěž. Pokud vím, tak v mnoha státech už se triple testy vůbec neprovádí. Podle mě NT screening ve 12.tt je nejspolehlivější. Já tenkrát odběr plodové vody odmítla a trvala na podrobném ultrazvukovém vyšetření, které samozřejmě dopadlo skvěle. Dnes je z Martínka skoro čtyřletý raubíř. Po pravdě myslela jsem si (doufala jsem), že se už od triple testů ustoupí a plně je nahradí NT screening ve 12.tt. Pokud bych teď byla těhotná a měla NT screening v pořádku, počkala bych na UTZ ve 20. tt a Triple test bych neřešila. Moc všem držím palečky, aby to dobře dopadlo! ![]()
Moc děkuji za odpovědi.
Já jsem právě byla na NT+ a výsledek mám negativní - riziko na T21 mi vyšlo 1:5800.
A teď mám strach, že mi ty triply vyjdou špatně a budou mě stejně honit všude možně. Kéž by se dalo na ně nejít…
Musím se přidat k názoru, že triple testy jsou na houby taky mi vyšel špatně a Anežka je v pořádku
ber to z nadhledem nebo se z těch různých vyšetření zblázníš. Já měla občas pocit že si ty vyšetření vymýšlejí aby měli čím stresovat těhule ![]()
Ahoj, mě vyšly triply blbě, ale jen velmi vysoké hcg, jinak vše ostatní v normě, stejně mě na amnio poslali, šla jsem někdy kolem 17. týdne, ne ráda, ale ani na chvilku jsem nepřemýšlela, že bych nešla, chtěla jsem vědět, že je vše ok. Výsledky v pořádku jsem měla do 5 dnů.Tak přeji, rychlé a soudné rozhodnutí a pak jen dobré výsledky.