Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Housátko Tak těhu cukrovku nikdo v rodině z žen neměl ani tu normální. Já jsem v monulém těhu také cukrovku neměla ALE malý měl porodní váhu 4100g a 52cm a teď mi dr zase řekl že je mimi větší JENŽE manžel šel císařem a měl 5000g a já měla 3000g takže to že byl Pétík velký, jsem přisuzovala genům po tatínkovi (jako by mu z pr** vypadl)
když mi tedy cukrovku nenašli. Jinak mám 170cm a 61,9kg od začátku těhu jsem nabrala tech 1,9kg a nadváhu nemám ani jsem ji nikdy neměla. No a normálně při odběru krve neomdlívám ale jak jsem těhu tak jsem se i teď v pondělí když mi brali 3 skumavky krve složila. ani nevím na co mi ji brali.. netušíš?
No ale odběr z prstu, to je jen kapička, tam člověka moc nevyždímou
. 3 zkumavky, to netuším, podle týdne těh. Na začátku ( tak 10. týden )se dělá krevní obraz a testuje se krev na různé typy protilátek ( HIV, syfilis atd.). Ve 12. se pak dělá odběr na PAPP-A a B-hCG v rámci prvotrimestr. screeningu, no a v 16. týdnu triple test. Pak až ta cukrovka..Tak to byl tipuju ten triple. Jinak na vyšší porodní váze se genetika může samozřejmě podílet taky, stejně jako např. jak se zjistilo nadměrné užívání různých vitamínových doplňků, hlavně vitamíny skupiny B nebo to, když se maminka výrazně přejídá. Ale cukrovka je asi nejčastější příčina. Jinak větší váhu mají častěji právě kluci.
@Housátko vitamíny jsem brala jen listovku asi do 10tt a tak jen když jsem si vzpoměla.. nepřejídám se.. jím stejně jako před těhu a proto mě zarazilo i to že jsem nabrala.Ten screening mi nedělali jelikoš už je prdísek moc velký tak to bylo asi ještě za ten 12tt
u Pétíka jsem brala taky listovku ale jen chvilenku jelikoš mi po ní bylo zle..jinak jsem do sebe právě žádné vitamíny neládovala právě proto že jsem četla že jsou pak velká miminka a stejně byl velký po tatínkovi ![]()
Tak listovkou do 10. týdne to určitě nebude
. Jinak vyšší přibírání na váze není způsobené jen přejídáním
, nejčastěji se zadržuje voda. někdy to je i extrémní, třeba víc než 20 kilo…Ale zase to pak člověk nechá v porodnici
. Myslím, že ta herečka Jitka Čvančařová psala, že snad přibrala 30 kilo právě kvůli otékání..
@Housátko To já při pétíkovi přibrala cca 20kg když jse otěhotněla měla jsem 52-53kg a když jsem šla rodit měla jsem 72kg jenže jsem odcházela z porodnice a měla jse 64kg a do dalších 3 měsíců díky kojení sotka 50kg ![]()
Ahoj holky, koukám, že tu řešíte zda jít nebo nejít na triple test. Já jsem si šla dneska vyzvednout výsledky a musím na genetiku
Down vyšel dobře - 1:50000, ale rozštěp je 1:590. Screening mi vyšel v pořádku.. Se po***u strachy, než tam půjdu. Doktorka mě strašila před pár dny, že to vypadá, že má malej zvětšený ledviny, nakonec se to nepotvrdilo a teď zase tohle ![]()
Tak já naštěstí jen ten screening v 1 trimestru. při prvním bylo vše v poho. a ted jsme byla na odběrech znovu a příští týden jdeme na uz.ten atří taky ke screeningu. takže doufám že všechno bude v pořádku. jinak těhu cukrovka je fakt vopruz. já jí měla v prvním a ted už musim jít automaticky na odbšry, aby mi zjistili jestli jí mám zase nebo ne. takže v pondělí ráno na krev kvuli cukrovce a odpo na uz kvuli screeningu.
Kdy jdeš na genetiku? Trochu tě uklidním.. nech si udělat detailní UTZ a rozštěpový vady jsou viditelný, takže dobrej Dr. je objeví a nemusí se brát plodovka ![]()
Držím pěsti, aby bylo vše OK!!!
Ahojky
,v pondělí mě čeká prohlídka. Do té doby se mám rozhodnout zdda chci Screening.. S přítelem jsme si řekli, že bych radsi sla na triply, a pokud by vysli pozitivne, tak bych chtela veklý podrobný ultrazvuk, popř. amnio. Nevim zda to je dobrý nápad… jestli na mě ta dr. nebude koukat blbě, že takové duležitě vyšetření nechci… ![]()
@Efulka nakonec me ani neobjednali. Do 2,5 je to v norme, me vyslo 2,03 a protoze je to nad 2 jednotky, tak me tam z gyndy musi poslat. Doktorka se na to divala, jeji prvni veta byla -hlavne klid. Mame se na to zamerit pri velkem utz. Tak jsem klidnejsi.
Být tebou tak bych šla raději na ten NT screening ve 12 - 13 tt. Je to o hodně přesnější a vypovídající než tripple testy. NT+ má vypovídací hodnoty přes 90 % kdežto tripple testy jen 60 - 70 %. A hlavně tripple testy vychází hodně často falešně pozitivní. Já na ně šla v prvním těhotenství (měla jsem deb…a Dr.) a vyšly mě falešně pozitivní. Tak jsem to pak řešila kontrolním UTZ a na amnio jsem nešla.
A teď mám jinou Dr. a ta mi sama řekla, že je zbytečný jít na tripple, když NT+ vyšlo negativní.
Je to na každým.. NT+ je placený a tripple platí pojišťovna. Ale.. ![]()
@princess16 píše:
Ahojky,v pondělí mě čeká prohlídka. Do té doby se mám rozhodnout zdda chci Screening.. S přítelem jsme si řekli, že bych radsi sla na triply, a pokud by vysli pozitivne, tak bych chtela veklý podrobný ultrazvuk, popř. amnio. Nevim zda to je dobrý nápad… jestli na mě ta dr. nebude koukat blbě, že takové duležitě vyšetření nechci…
rozhodně bych šla na ten screening, ikdyž se platí, triple testy vychází hodně falešně pozitivně a podstoupit pak odběr plodové vody je celkem riziko kvůli potratu, sice malé, ale je tam, takže já bych ji nepodstoupila, navíc, než jsou výsledky těch triplů, než se udělá amniocentéza, než jsou výsledky z ní, tak už budeš v pokoročilejší týdnu těhotenství a pak případně zvažovat co dál, no nevím
Dnes mi doktorka řekla, že pokud chci triple test, nehradí ho už pojišťovna a musím si ho zaplatit sama. Nějak se mi to nezdá, nikde jsem tuhle info nenašla…Dělali vám triple zdarma? Jsem u VZP…Díky
Z prstu to tipuju na odběry při testu na cukrovku ve 24. týdnu. A ty máš strach z braní krve z prstu? No, mě je to taky nepříjemný, ale vydržet se to dá. Čistě teoreticky by se šlo domluvit se sestřičkou, že by dala kanylu do žíly na hřbetu ruky a z té by se to už bez dalšího vpichu bralo, ale někdy dost neradi dělají výjimky ze zajetých pravidel…Každopádně ten test můžeš odmítnout, přesto bych ho doporučila zvlášť jestli : 1) se vyskytla cukrovka či náběh na ni v předchozím těhu, 2) jestli někdo v rodině měl tu klasickou cukrovku nebo tu těhotenskou 3) jestli máš vyšší váhu nebo se ti narodil v předchozím těhotenství malý obřík ( pokud sis to nenechávala ani v předchozím těhu změřit, tohle by mohlo napovědět, těhotenská cukrovka většinou způsobuje větší váhu novorozence). Pokud nic z toho nemáš, chodila bych samozřejmě na kontroly moči a asi bych preventivně trochu omezila sladkosti a nejedla moc pečiva, klasicky, co se doporučuje při těh. cukrovce nebo i jen malém zvýšení glykémie ( to je v těhu dost časté). Ale není jednodušší ten odběr podstoupit a mít jasno?