Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nechápu, proč jdeš na plodovku. To ti nemůžou nejdřív udělat podrobný ultrazvuk? Při amniocentéze je riziko potratu 1:100 a ty máš riziko DS 1:118, tak si rozmysli, které riziko je pro tebe vyšší.
No to právě nevím,proč mě nejdříve neposlali na podrobný utz a na konzultaci,ale hned mě objednal na zítra na plodovou vodu.
Jako já bych taky na ten odběr plodovky rozhodně šla.Mněla sem to 1:200 a pro jistotu sem podstoupila tu plodovku.Je to bezbolestné, porodit postižené dítě no nemám nato.
mokki plodovky se neboj neboli a pokud budes potom v klidutak jak ti reknou nic se stát nemuze nehlede na to rziko AMC je 0,5 procenta tzn 1:200
Moki, já bych si ten podrobný UTZ vydupala, tuším, že se mu říká konsiliární. No, ale rozmýšlej, jestli je pro tebe opravdu nepředstavitelné porodit postižené dítě (mmch jak už tu někdo psal jistotu nemáš nikdy) nebo jestli je pro tebe nepředstavitelné jít na potrat, popř. ho prodělat.
Tak já jsem podstoupila amnio, ale šla jsem proto, že jsem prvotrimestrální screening nepodstoupila, a tak jsem nevěděla na čem jsem.
Kdybych ale byla na prvotrim. screeningu a vyšel by negativně, rozhodně bych už na plodovku nešla, to i přesto, že jsem samotný zákrok vůbec necítila a ani jsem neměla žádné další problémy s tím spojené (tedy kromě tvrdnutí břicha až do konce těhu).
Odběr plodovky nese velké riziko potratu, navíc je to strašně stesující čekat tři týdny na výsledky, proto bych už nešla a rozhodně bych si na začátku těhotenství nechala udělat ten prvotrim. screening.
To čekání po amnio bylo pro mě jediné krušné období v těhotenství.
Mě také dělali tyto testy a kupovidu mi vyšli naprosto v pořádku… teď už se těšíme jen na velký UTZ v 20tt ![]()
Záleží na tom, zda byste v případě pozitivního výsledku zvolila UPT nebo ne. Výsledek 1:118 znamená, že ze 118 vašich potencionálních dětí bude mít jedno pravděpodobně DS, což je relativně hodně malá pravděpodobnost(můj výsledek 1:9 byl mnohem horší - výsledek negativní).Na vašem místě bych zvolila možnost vyšetření neinvazivní, bezpečnou metodou - např. podrobný UZV (např v Centru fetální medicíny Profema Praha), případně kdekoli jinde. Odběr plodové vody sám o sobě není samozřejmě bolestivý, ale představuje jisté riziko pro plod a tak je třeba tato dvě rizika postavit na misku vah a rozhodnout se, co je pro vás méně přijatelné. Nikdo vás nemůže k odběru plodové vody nutit.
@Lolllo Tak to jsem si vůbec nevšimla - tupec
- koukla jsem, že je mezi novými diskuzemi.Tak nic:-)
@Michaela99 mi říkal primář na gynge, že ty testy jsou až že 40% falešné pozitivní, takže to chce klid. K výsledků gratuluji:-)
Taky se mi to parkrát stalo než mi došlo, že se vždycky musím pořádně podívat na datum. ![]()
Mě TT také vyšly v pořádku a vše nám zpečetili na UTZ ve 20tt
A teď mám doma tříměsíčního broučka ![]()
Ahoj, nikdy jsme do žádné diskuze nepřispívala, ale po tom, co mě takovéto příspěvky podržely nad vodou, když jsem měla pozitivní test já, myslím že to dlužím všem ostatním. Snad toto pomůže nejen tobě, ale i všem dalším uplakaným těhulkám, které zrovna položily telefon se sestrou z gynekologie.
Je mi 31 let, první těhotenství. tripple test ve 12. týdnu mi z krve vyšel s výledkem, že na 60 % bude dítě postižené. O probrečených dnech a nocích než mě vzal doktor po 5 dnech hrůzy na ultrazvuk aby změřil nuchální řasu (NT) což je další důležitý ukazatel při postižení dítěte, nebudu ani psát.
Ultrazvuk vyšel dobře, NT bylo v pořádku i další míry miminka byly v normálu. Byla mi nabídnuto pro jistotu amniocentéza – odmítla jsem. Načež mě čekal po pár dnech telefonát od genetika, že i po přepočtu je riziko hraniční (přepočítávají výledky z krve a výsledky z ultrazvuku) …takže další panika, strach, pláč, úvahy o tom co mě čeká…tlačil na odběr plodové vody – toto jsem nechtěla postoupit. Vložil se do toho manžel a po delší době vypáčil z genetika informaci o tom, že tyto tesky bývají často špatné a výsledky zcestné a že ještě existuje možnost zaplatit si test, který je opravdu spolehlivý ale stojí 13.000,–. Po rozhovoru s gynekologem mi nabídl, že ještě můžeme test bezplatně zopakovat, že může být chyba v laboratoři. Po zopakování vše vyšlo dobře. Kdybych se nechala jen tak bezděky vláčet zajetým systémem lékařů (respektive zdravotních pojišťoven, které mají z toho jen byznys) zbytečně bych podstoupila amniocentézu. A ještě perlička nakonec – má sestra z gynekologie mi strašně moc pomohla. Po tom, že si sama tímto prošla a podstoupila amniocentézu, která ji vyšla špatně a i přesto se jí narodilo zdravé miminko, jsem se jen utvrdila v tom, jak moc zcestné všechny tyto testy jsou a jak jsme my, těhotné ženy jen lákavým a hodně dobře placeným byznysem pro zdravotní pojišťovny.
Doufám, že někomu tímto mým příběhem pomohu. Pokud vám vyjdou testy špatně nejdřív nekompromisně žádejte zopakování, pak případně zvažte onen kvalitní ale placený test a teprve pak se zamýšlejte zda jít či nejít na odběr plodové vody. Často jsme také vyčetla že testyvyjdou špatně, když neznáte přesně datum poslední menstruace – respektive otěhotnění…v la¬boratoři nikoho neajímá, že určité procento žen otěhotní mimo ony plodné dny a že to nemuselo být uprostřed menstruačního cyklu…také se tam započítává věk matky – našla jsem šílenou tabulku, kde 35 letá žena oproti 30 měla o desítky procent větší riziko, což je podle mně naprosto zcestné a vrchol nesmyslnosti v oněch testech je udávání vaší váhy aniž by kohokoliv zajímalo kolik měříze centimetrů a jak vypadáte( já měla tehdy jen 49 kilo, ale při výšce lehce nad 160 cm a drobným kostem opravdu nejsem žádná podvýživa…toto podle mě také mohlo v mém případě hrát roli… nebo prostě se někdo v laboratoři sekl (cože je názor i mého lékaře (samozřejmě kulantně zabaléného do věty „vzorky mohly být nedopatřením poškozeny“). Držím všem aby to dopadlo dobře a hlavně než si vypláčete oči myslete na to, že výsledky neznamenají NIKDY že dítě bude nemocné, říkají jen s jakou pravděpodobností se to může stát. Je to jako kyž vyjdete na ulici a nějaký chytrák v bílém plášti vám bezohledně řekne. „ták a teď tě s pravněpodobností 1:120 přejede auto“…držte se
V pondělí jsem byla na odběru kvůli tripltestu, nevíte za jak dlouho je znám výsledek? Prvotrimestrální odběr, NT a utz jsou v pořádku, takže byl vyloučen Dawnův syndrom. Předpokládám, že by se mohly vyskytnout ty další vývojové vady, proto se asi chodí ještě na amniocentézu, tu bych asi odmítla vzhledem k tomu co mám za sebou, tak by přišel na řadu ten drahý test. Snad bude vše ok. Máte představu co se dál testuje v tom tripltestu kromě Dawna?