Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,chtěla bych se zeptat,minulý týden jsem byla na triple testech a v prvnim trimestru jsem byla na screeningu a bude mi 21 let.Dnes mi volal doktor,že test s i porovnáním se screeningem vyšel špatně,riziko na down.syndrom 1:118.Ale já těm číslům nějak nerozumím,je to velké riziko?Zítra jdu na odběr plodové vody.Díky
Právě proto, že triply vycházejí často falešně pozitivně, jsem na ně nešla…
Ahoj Mokiii.
Jaké jsi měla výsledky ve 12tt?
Triple testy bývá velmi často falešně pozitivní. Pokud ti vyšel dobře screening ve 12tt, tak nechápu, proč tě doktor hnal na triple test ![]()
Mokiii já jsem triply taky odmítla a doporučili mi to i na tom screening ve 12tt. Nechci ti do toho moc kecat, ale odmítla bych ten odběr plodové vody. Myslím, že je to zbytečné a zbytečně se budeš stresovat.
Tak ten screening mi prý vyšel dobře.Ale dnes mi volal dr.z genetiky a doporučil mi ten odběr plodové vody.
Pokud ti vyšel první screening dobře, tak nechápu proč tě ženou na plodovku. dělali ti ten screening na specializovaném pracovišti? Nepamatuješ si jaké jste měli NT a jestli byla přítomna nosní kůstka? A havně jaké ti vyšlo riziko? Výsledky ti měli říct už při tom vyšetření.
u nás se dělá prvotrim ,UZ a triple a až potom se stanoví riziko je to nejspolehlivější test na 93% triply maj 80% a 7% falešně pozitivní…plodovky bych se nebála sama jsem jednu podstoupila,protože jsem chtěla mít jistotu,postižené dítě bych nechtěla…
Jako já bych naopak na ten odběr plodovky rozhodně šla..Neriskovala bych vůbec nic.Ikdyž to bude v pořádku, tak stejnak, za ten klid to snad stojí, ne??
Nevím, ani by mě nenapadlo na něj nejít.
Navíc si myslím, že doktor má důvod, proč tě tam posílá, pochybuju že to dělá jen proto, že se dneska divně vyspal ![]()
MArke to jsem se dočetla já a to jsem to zkumala, tak triple testy jsou na 65%, tzn., že 35% jsou falešně pozitivní.
xangel doktor posílá na plodovku hlavně, aby byl krytý.
Já nevím, ale myslím si, že trople testy jsou zbytečně stresující a nechápu orč se dělají, když existuje přesnější vyšetření a to je to ve 12tt.
Něktečří lékaři už od triple testů ustupují a vůbec na ně neposílají, pokud je test ve 12tt v pořádku.
Je to prostě o doktorech.
Mokiii píše:
Ahoj,chtěla bych se zeptat,minulý týden jsem byla na triple testech a v prvnim trimestru jsem byla na screeningu a bude mi 21 let.Dnes mi volal doktor,že test s i porovnáním se screeningem vyšel špatně,riziko na down.syndrom 1:118.Ale já těm číslům nějak nerozumím,je to velké riziko?Zítra jdu na odběr plodové vody.Díky
Mokiii, bud v naprostem klidu, my meli riziko na rozstep patere 1:5, coz je hrozne moc, a maly je v naprostem poradku! Staci se splest o tyden v terminu a uz je vsechno spatne. Nenervuj se a uzivej si tehu uplne v klidku! ![]()
Jo a taky u triple testu stačí, aby bylo o pár dní miminko starší nebo mladší, než se napíše k testu a už jsou výsledky falešně pozitivní.
majo…mluvim o záchytnosti vývojových vad to znamena o spolehlivosti…a tom ze nejspolehlivější je propočet prvotrim a triplu plus UZ …
Market jj.
Mě jde jen o to, že triple může tento propočet hodně zkazit. Je to opravdu o tom, zda je určení stáří plodu v pořádku.
Ahoj Mokii, Ja mam tiez to isto. 12tt bol uplne v poriadku, ale 16tt vysel pozitivni. A zajtra idem na konzultaciu, ale na amniocentezu mne sa nechce.
Já bych v tomto případě na plodovku nešla. Je tam přece jen riziko potratu. Za druhé odhaluje jen pár vývojových vad, i když dopadne super, stejně ti nikdo nezaručí, že se dítě narodí zdravé… za každý úkon jsou body od pojišťovny…