Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
chci se zeptat jestli máte některá zkušenosti s tříselnou kýlou u malého miminka, co jste u ní dělali a co vám řekla dr. a jestli jste museli s mimi na operaci a jak probíhala. Náš malý má oboustrannou tříselnou kýlu a doktorka mi jen řekla ať ji hlídám a popřípadě zatlačím, ale moc té doktorce nedůvěřuji.
Dceři se tříselná kýla objevila kolem 4 týdne po narození. Asi za 1,5 týdne byla naplánovaná operace a den před ní jsme zjistili, že ji má na obou stranách.
Malou operovali v Motole a obě strany najednou. U chlapečka to nejde. Od operace měla naprostý klid a ani doktorka nezjistila, že byla operovaná, protože jizvy nejsou ![]()
Naše dětská neříkala nic, protože jsme celou dobu byli v porocnici. Dcera byla narozená předčasně a hypotrofická, v době operace měla něco kolem 1,5kg a zvládla ji naprsto super. Během operace neuspávali, jenom lokální umrtvení a nějaké oblbováky, aby sebou nemlela
byla jsem na nedonošeneckým a tam během mého pobytu mělo tříselnou kýlu více dětí (byli jsme tam dlouho) a bezvýjimnky všem se operovala co nejdíve ,protože se může ukřinout (posílali je do Motola na chirurgii),my měli pupeční tam se vyčkává -takže jsme na operaci nemuseli.
Rozhodně ten postup konzultuj s dětskou chirurgií.
Nám taky našli tříselnou kýlu cca 3 týdny po narození (ale taky jsme nedonošeňátko a byla jsem v té době s malou ještě v nemocnici) - pak jen řekli, ať to hlídáme, ať zkoušíme, jestli to jde vrátit, protože pokud by se to uskřinulo, musí to být řešené max. do 24hodin…tak jsme to hlídali, i naše dětská na každé návštěvě a teď - malé jsou 4 měsíce - nám v rizikové poradně řekli, že to už samo zmizelo
. Tak držíme palce a neboj, i kdyby bylo třeba operovat, prý je to fakt mini zákrok…ale musí se to opravdu hlídat, jestli to jde zpátky vrátit. opatrujte se
a ať hezky rostete ![]()
Ahoj,nám se udělala tříselná kýla u malého (narozený 39+1) v jeho 3 týdnech a bohužel se hned uskřinula. Jeli jsme s ním do nemocnice, kde si ho nechali a operovali ho ještě v noci. Zvládl to na jedničku.
Jestli nedůvěřuješ své dr, tak běž jinam, třeba do nemocnice na dětské nebo chir. My jeli rovnou ( byla neděle večer) a to mu tehdy zachránilo život…ale jak píšu, uskřinula se:-(
Ahoj.
Moje malá má operovanou kýlu na obou stranách ![]()
První jsem jí objevila ve 3 týdnech a do týdne byla po operaci, vyhřezával jí tam vaječník který nešel vrátit tak to bylo akutní.
Kýlu na druhé straně jsem jí objevila zhruba ve 3 měsících a operace byla za měsíc ![]()
Operovaná byla v Thomayerové nemocnici na dětské chirurgii. Co se týká informací ohledně uskřinutí kýly, tak každý doktor mi říkal něco jiného ![]()
Uskřinutí se prý pozná podle toho že je na místě velká tvrdá boule, dítě je plačtivé. Malá mi ale plakala 6hod. v kuse běžně, tak mi jiný doktor poradil že by začala zvracet ![]()
No a jiný mi zase řekl že pokud začne zvracet tak už je pozdě ![]()
Jinak u nás obě operace proběhli pod celkovou narkózou .
První narkózu snesla dobře, trošku náročnější ale bylo vydržet s ní 6hod. o hladu před zákrokem ![]()
U druhé operace bylo hladovění v pohodě, byla už starší a nechala se dobře zabavit ale zase snesla blbě narkózu
krkala (ale zvracet neměla co) a neutišitelně plakala ![]()
U druhé kýly jsem taky měla trošku naději že se operace neuskuteční, protože malé kýla vůbec nevylézala, bohužel primář mi řekl že tříselná kýla se sama neztratí a je nutný zákrok ![]()
Všem díky za odpovědi. Mě doktorka řekla jen že to mám hlídat a že se to třeba ztratí samo a pokud ne tak pak se to teprve bude řešit, píšete tu že se tříselná kýla neztratí tak opravdu nevím, doktorka mi říká něco jiného,nevím co si myslet, jestli ji i nadále důvěřovat.
Chtěla jsem sezeptat jak ji vracíte? Jak poznáte pohmatem, že jr uskřinutá?
Naše dcera bude mít 5 týdnu, má malou tříselnou kýlu. Včera jsme byly na dětské chirurgii, doktor ji vrátil zpět, kontrola za 6 týdnů. Při potížích rovnou do nemocnice. Ale nic o vracení neříkal. Poznám to uskřinutí dřív ¨než bude zvracet a bude celý den plakat? Fakt mám strach. díky za rady
Ahoj, obnovuji tema - rada bych se zeptala na ty same otazky jako @chickinquira
mam 7 tydnu starou holcicku a rano se mi zoufale rozplakala pri kojeni, nasla jsem ji v trisle zatvrdlinu, dr. nas poslala na chirurgii, ale tam uz kyla nebyla, nikdo mi tim padem ani neukazal jak ji vracet a mame prijit na kontrolu za mesic… take bych se rada zaptala na specialni rezim s ditetem s triselnou kylou - zvlastni manipulace? pokladat na brisko? v jake poloze kojit? trapi ji prdiky i pres vsechny mozne kapicky a cviceni, s tim bohuzel nic neudelam. predem dekuji za odpovedi…
Ahoj, syn měl také tříselnou kýlu..je to už déle, ale nevzpomínám si, že by mi lékaři říkali nějaký zvláštní režim, may. nenechávat dlouho brečet. Jen hlídat, zkoušet vracet - to vysvětlili a když to nepůjde ihned přijet. Kýla se mu objevila v 5 týdnech a v přesně v 6 týdnech akutní operace. Kdyby neměl problémy byla čekací doba půl roku. Nevím odkud jsi, ale v Motole jsme třeba čekali hodinu jestli začne brečet a kýla se ukáže, jen tak nás domů neposlali. Na prdíky pomohly jen kapky Babycalm, nic jiného nefungovalo.
@axaxa ona u vysetreni pobrekavala, ale nebyl to ten klasicky hrdelni krik še zatnutymi brisaky, tak nevim… proc vas operovali akutne? neslo to uz zatlacit? nejsem si jista, jestli muzu trebas cvicit s briskem, masirovat ho… abych to jeste vic nevytlacila.
nam nepomahaji sab simplex ani baby calm
ani bio gaia po mesici uzivani ![]()
@Lusita jj,už mi to nešlo zatlačit…naštěstí to bylo rychlé, ve tři na sál - za hodinu jsem ho měla na pokoji a ráno jsme šli domů. Co fenyklový čaj taky nepomáhá? Zeptala bych se raději dr. jestli můžete cvičit a tak
@Lusita tak my byly taky u MUDr. - ten tu kýlu „vrátil“ - od té dobu „ťuk, ťuk“ se neobjevila, byly jsme na kotrole za šest týdnu, pak za tři měsíce, teď jdeme za další tři měsíce - ona se prý může v lepším případě ta břišní stěna sama zatáhnout…