Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s kočárkem Baby Jogger City Elite 2? Po delším hledání se mi asi nejvíc líbí tenhle, ale zajímalo by mě, jak jste s kočárkem spokojené po delším používání. Potřebuji kočárek spíše do terénu, ale zároveň aby byl vhodný i do města. Na internetu jsem zatím moc recenzí nenašla. Děkuji moc předem za odpovědi.
Na fb je skupina pro babyjogger, tam je zkušeností hodně, občas i slevovy kupon, ja měla tu první verzi a byla boží.
Máme trochu podobný Baby Jogger Summit X3. Už 6 let, zvládnul tři děti, velkou část doby i dvě zároveň (jedno klasicky, druhé sedí v prostoru na nohy, to by asi v City Elite 2 nešlo). Hodně jsme ho přetěžovali (dvě děti zároveň a velký nákup k tomu), zvládnul to v pohodě, ještě pořád funguje a každodenně ho používáme, i když stopy času na něm jsou vidět a už není plně reprezentativní. Je fajn, že se do něho vejde i 105 cm velké dítě, i když už jen na hraně (když místo mimina si potřebuje odpočinout čtyřletá holka). Toto se týká nejspíš jen Summit, Elite vypadá menší.
Plně jsme nebyli spokojení s jeho vhodností do terénu, proto jsme si časem ještě pořídili cyklokočárek, který používáme jako terénní turistický kočárek, ten nemá chybu (stabilní, i když trojkolka a fakt obrovské kola). I když jsme měli Summit a ne Elite, v písku se tento kočárek vyloženě trápil, cestou do kopce na lesních stezkách se mu zasekává kolo - tři kola jsou v terénu někdy nestabilní nevýhodou. Umím si představit, že Elite v tom bude ještě horší. Ale zas za šest let mohla daná firma konstručně všechny kočárky vylepšit… Elite vypadá, že má malý košík pod kočárkem - nevejde se tam nákup, ani náklad na výlety. Já vysloveně potřebuji kam dát věci, to je hlavní věc, co od kočárku očekávám. Přebalovací taška prostor na věci moc neřeší, když se moc zatíží madla kočárků, mají kočárky tendenci převracet se). Taky kola má menší, Elite, proti Summit.
Dokonce i Summit bych charakterizovala jako perfektní kočárek do města (obrubníky jsou s ním v pohodě), ale do terénu docela nešťastný. Dokonce i náš 20 let starý kočárek, který používáme na chalupě (čtyři středně velké plastové kola) a který do terénu nebyl určený, je do terénu vlastně vhodnější - jako špatně zatáčející tank projede vše, kým slečinka Summit se pořád zasekává.
Ale možná jsme jen moc nároční uživatelé kočárků. Očekáváme, že kromě skal mají zvládnout všechno.
Kdyz jsem se kdysi rozhodovala, vadilo mi, ze nema pribrzdovaci brzdu (k nezaplaceni z kopce a na brusle) a neni tak dobre odpruzeny, jako treba Summit. Ten jsem nakonec vybrala (mam starsi XC) a super.
@Bramborova
Jsem docela prekvapena, ze jste nespokojeni, s nami Summit zvladl vse, i ty skaly.
Prudsi cesty do kopce jsem chodila s kocarem za sebou po zadnich kolech napred, dostali jsme se i na Kralicak, coby nejspis jediny kocar siroko daleko.
@Lucie_Sx Taky vypadá parádně, ale jak je skladný do auta? Mám malý kufr, tak jsem nad ním ani neuvažovala kvůli velikosti kol. Děkuji
@Luc696 píše:
@Lucie_Sx Taky vypadá parádně, ale jak je skladný do auta? Mám malý kufr, tak jsem nad ním ani neuvažovala kvůli velikosti kol. Děkuji
Skladny je, zadni kola se daji dvema prsty vycvaknout a pak to das klidne dopredu pred sedacku (vyzkouseno).
@Lucie_Sx píše:
Kdyz jsem se kdysi rozhodovala, vadilo mi, ze nema pribrzdovaci brzdu (k nezaplaceni z kopce a na brusle) a neni tak dobre odpruzeny, jako treba Summit. Ten jsem nakonec vybrala (mam starsi XC) a super.
nektere verze mají. je to kus od kusu, to bylu už u te puvodní verze.
@debra.morgan píše:
nektere verze mají. je to kus od kusu, to bylu už u te puvodní verze.
No tehdy si lidi verzi s brzdou vozili z Nemecka, jak je to ted nevim.
Já vybírala mezi summit x3 a thule urban glide 2 a vyhrál thule a do terénu je boží, lehoučký, prostorný..ten city elite mi nepřijde moc vhodný do terénu, to už bych šla raději do toho summitu
@weyky píše:
Já vybírala mezi summit x3 a thule urban glide 2 a vyhrál thule a do terénu je boží, lehoučký, prostorný..ten city elite mi nepřijde moc vhodný do terénu, to už bych šla raději do toho summitu
City elite projede naprosto vse a dost pohodlne, takze toho bych se nebala.
@Lucie_Sx
Když taháš kočár za sebou, moc toho neujdeš. Jo, sice na summit nadávame, ale je pravda, že jsme s ním zvládli fakt hodně treků v horách. A taky jsme byli jediný s kočárem. Ale vždy jsme u toho nadávali a prostě nás to limitovalo, kam můžeme. Pravidelně se to kolo zasekávalo, pravidelně jsme museli balancovat rovnováhu kočárku. V sněhu nebo písku obrovská námaha dostat se dál. S cyklokočárkem Thule je to nesrovnatelné. Pravidelně jsme zažívali, že lidi v protisměru nám říkali, že dál nemáme šanci se dostat s kočárkem a my nevěděli, jestli důvěřovat jejich úsudku - většinou jsme to v pohode zvládli, klidně i trochu těch skal, a ani to nebylo nepříjemné - s cyklokočárkem. Se summitem ne.
A jinak. Brzda u summitu je fakt fajn, odpružení taky. Prostor pro nohy je úžasný - pokud plánujete dvě děti krátce za sebou, starší dítě na něm může v pohodě sedět. Ne v mrazu ( zmrzlo by), ani se pořádně nevyspí, ale sveze se. Ve chvíli, kdy byla potřeba korbička pro mimino, nechávala jsem stříšku od sporťáku, kterou jsem přetáhla přes korbičku a zhruba desetikilové starší dítě mohlo sedět tam. Vždy jsem měla sebou i nosítko, tak se i obě děti prospali, když byla potřeba. Toto všechno summit zvládnul, ještě i s nákupem a funguje dál. Vážně jsme mu dali zabrat a nestěžuje se. Lehce se s ním zatáčí, dobře běží, dá se řídit jednou rukou ( teda pokud v něm zrovna netahám 50 kilo nákladu). Vydrncat s ním schody není problém. Lehce se skládá, jednou rukou. Má perfektní velkou, dlouhou stříšku, která chrání před sluncem i deštěm a která taky pojme docela dost nákupu. Má síťku vzádu, když dítě spí, v létě mu tam může profukovat vítr. A před třemi lety, když jsme měli fabii, tak se v pohodě vešel do kufru - kola jsme nesundávali. Vlastně jsme s ním spokojní, dobře nám posloužil i slouží dál. Jen máme námitky k jeho vhodnosti do terénu. ( I když v lesích kolem ho bez problémů používáme). Jen jsme ho prostě doplnili cyklokočárem, který je doopravdy terénní ( a v nouzi pojme i tři děti - je to dvojkočár). Takže u Elite bych v jejich schopnostech být funkční v terénu váhala. A možná přemýšlela o výměně za kočár se čtyřmi koly - minimálně bude stabilnější.
@Bramborova píše:
@Lucie_Sx
Když taháš kočár za sebou, moc toho neujdeš. Jo, sice na summit nadávame, ale je pravda, že jsme s ním zvládli fakt hodně treků v horách. A taky jsme byli jediný s kočárem. Ale vždy jsme u toho nadávali a prostě nás to limitovalo, kam můžeme. Pravidelně se to kolo zasekávalo, pravidelně jsme museli balancovat rovnováhu kočárku. V sněhu nebo písku obrovská námaha dostat se dál.
Tak to me dost prekvapuje, kolecko se nam nijak nezasekavalo, pisek i snih ok, rovnovaha v poradku.
Po zadnich jsem to brala jen do prudkeho kopce se sutry, kudy by zadny jiny kocar uz fakt neprojel. Tak nevim.
Jediny problem byl, kdyz vedla cesta po vrstevnici v kopci a byla to uzka pesinka svazita z kopce, tak to chtelo aretaci predniho kola a v prudkem kopci idealne druheho cloveka ve svahu pod kocarem, co to jistil - ale opet, pokud nahnu na stranu ctyrkolac, bude mit problem taky
.
@Lucie_Sx Podle toho co popisujete, tak bude do terénu úplně super a dostačující. A ještě poslední otázka
kočárek nejde dát do protisměru jízdy. Neměly jste s tím problém? Nechtělo se dítě dívat na vás? Tohle nejde teda u většiny sporťáků a moc si neumím představit jestli to bude velký problém nebo se bude chtít dívat dítě ven a bude to jedno.
@Luc696 píše:
@Lucie_Sx Podle toho co popisujete, tak bude do terénu úplně super a dostačující. A ještě poslední otázkakočárek nejde dát do protisměru jízdy. Neměly jste s tím problém? Nechtělo se dítě dívat na vás? Tohle nejde teda u většiny sporťáků a moc si neumím představit jestli to bude velký problém nebo se bude chtít dívat dítě ven a bude to jedno.
Naopak! Kdyby na me dite videlo, bude se mi sapat do naruce
.
Jinak u tohohle typu kocaru je potreba pocitat s jednou veci - dite ve sportaku nesedi jako „na zidli“ (v klasickem kocaru), ale zada jsou trosku sikmo dozadu a zadecek niz, je to kvuli tezisti a bezpecnosti treba pri behu.
Je potreba davat do sportaku uz fakt zpevnene a vetsi dite. Coz nicemu nevadi, jen je dobry s tim pocitat. Ja treba i do korby, i do sportaku davala pridavne ksiry, at si tam dite poskakuje jak chce.
Taky zalezi na terminu porodu a dobe, kdy mate fusak.